"Bu Yerler Ata Mirası"

Zonguldak’ta tapu sorunu neredeyse bir asrı doldurdu. Tapularını isteyen halk, sesini yükseltiyor: “Atalarımızdan bizlere kalan bu yerler mirasımız”

Aydınlık Gazetesi Zonguldak’ta yaşanan tapu sorununa dikkat çeken bir habere imza attı.

İşte o haberden kesitler: 

“Zonguldak’ta çetrefilli bir tapu sorunu hüküm sürüyor. Yasalar çıkmış, ek maddeler konmuş, kadastro haritası güncellenmiş, ama hala 20 yıl önceki imar planlarına göre işlem yapılıyor ve fahiş bedeller isteniyor. İşin kötüsü, konuyla doğrudan ilgili kurumlar da ‘yasayı çıkarttık, sorun çözüldü‘ diye biliyor! Şehirde ise resmi rakamlara göre 55 bin, dolaylı olarak da 100 bin hak sahibi mağdur ve atalarından devrolan evlerinde, dükkanlarında eğreti duruyorlar.

KANUN ÇIKMIŞ AMA EKSİK

Zonguldak’ta taşkömürü işletmeciliği ta 1848’de başlamış, o gün bugündür kömür havzası olarak tescilli. Fransızların elinden kurtarılıp millileştirilmesi, sonra yeniden özelleştirmeler bir yana, bölge, ekonominin can damarı olarak yerleşim alanına da dönüşmüş. Böylece şu sorulara cevap aranmaya başlamış: Kömür havzasında konut, dükkan olur mu olmaz mı? Madende çalışanların evi barkı olur mu olmaz mı? Madende çalışanlar için çarşılar olur mu olmaz mı? Yasalarda yapılan son değişikliğin mimarlarından, CHP eski Zonguldak milletvekili Harun Akın, “Kanun çıkmış ama eksik çıkmış” dedi. Akın, partisinin ve siyasetçilerin bu konuya yeterince ilgi göstermediğine dikkat çekti ve şu bilgiyi verdi:
“Kömür havzasına iş ve aş için gelenler, kömür ocaklarında çalışanlar o günkü şartlarda kente yerleşti, Zonguldak tapusuz bir kent oldu. 1985’de imar affı çıkartıldı, buraya yerleşenlere tapu tahsis belgesi verdi, ama tapu veremedi. Mağduriyetin başı odur! Daha sonra, 1999 yılında 4479 sayılı Kanun'la, yani ‘Havzayi fahmiye‘ olarak isimlendirdiğimiz bu alandaki vatandaşlarımıza kullandıkları, oturdukları evin, binanın tapusunu vermek amacıyla bir kanun çıkarıldı. O kanun da amacına ulaşamamış çünkü harca esas değer üzerinden bu taşınmazların devrini öngörüyor, son derece yüksek değerler ortaya çıkıyor... Bu şekilde 2015 yılına geldik. Konuyu Ankara’ya taşıdık. O sıra Mecliste torba yasa görüşmeleri sürüyordu. 27 Mart 2015‘de, 3303 sayılı kanun biraz düzeltildi ve 6637 sayılı kanunun 25. Maddesi olarak yürürlüğe girdi. Faruk Çelik, İçişleri Bakanıydı. Viranşehir’de de benzer bir durum vardı, bundan yararlandık, kanun teklifini bakanın önünü açtık. Biz çok sevindik, bayram havasındaydı Zonguldak…“

KONUNUN ÇÖZÜMÜ ÇOK BASİT

Harun Akın, 2015’te atılan adımdan sonrasını da şöyle anlattı: “İkinci bir kadastro haritası çıktı ve teslim edildi. Bütün her yerde muhtarlarla birlikte çalışılarak mal sahipleri belirlendi ve Milli Emlak’a teslim edildi. Anayasada da bir arsayı, bir binayı kendi ziliyetinde koruduysanız hak sahibi oluyorsunuz. Milli Emlak, Hazine'nin bütün taşınmazlarının sorumlu dairesi. Maliye Bakanlığı adımını atmış, ama takibini Zonguldak yapacaktı, yapılmadı. Hala orada ateş yanıyor kimse neden buradan duman çıkıyor diye bakmıyor. Konunun çözümü çok basit! Bu kanun çıkmış, torba kanununa ek bir madde ya da genelgeyle bu sorun çözülür! 1999’u kaldıracaksın, emlak vergi değeri oranlarını düşüreceksin, yüzde 5, yüzde 10’unu alacaksın. Adam 40 senelik tapusuna kavuşuyor. Bileziğini satar yine alır. Ama 150 bin çıkartırsa nasıl alacak! Zonguldak’ın kanayan yarası. Milli Emlak Müdürlüğü‘ne kızacak bir halimiz yok. Bu işi çözecek olan siyaset.”

'99 HARİTASI YOK ARTIK'

Mülkiyet sorununun çözümü mücadelesinde öncülük eden bir isim de Şerafettin Nas. Kendisi 8 dönemdir Kilimli ilçesi, Güney Mahallesi Muhtarı. Aynı zamanda 20 yıldır Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı, 2012’den beri kurucusu olduğu Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı ve Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı! Artvin’den Kastamonu’ya kadar 650 muhtarlık buraya bağlı! Mülkiyet sorununun çözümünde “Kanunun çıkması için Meclis’in kapısında yattık“ diyor. Parti ayrımı yapmamışlar, CHP’li Akif Hamzaçebi’den MHP’li Oktay Vural’a, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a ve birçok siyasetçiye başvurup destek almışlar. 2015’te yasa çıktıktan sonra hepsine teşekkür etmişler ve Milli Emlak ile Tapu Kadastro’nun yolunu tutmuşlar. Tapu Kadastro’nun tayin ettiği firma ile arazi ölçümleri yapılmış, mahalle mahalle, ilçe ilçe dolaşarak ellerindeki liste güncellenmiş. Ecrimisil ödeyenler, arazileri, herşey belirlenmiş ve tapular verilmeye başlanmış. Şerafettin Nas, net konuşuyor: “1999’da yapılan harita bizi engelledi, yeniden harita yapılmasına kararı verildi. 99 haritası yok artık! Vatandaşın Zonguldak’ta Tapu Kadastro’ya başvurması lazım. Liste çıkarttı her muhtarlık, orada isimleri yazılı. Ada parsel numarası ellerinde. Bununla beraber gidiliyor, tapu için başvuruyor. Yıllar içinde merkezde kalmış ve Belediye’ye ait görünüyorsa, o zaman Belediye Meclisi’nden karar çıkması gerekiyor.”

ZONGULDAK’IN KANAYAN YARASI

Zonguldak’ta on binlerce hak sahibinin karşısına yüksek fiyatlar ve 20 yıl önceki imar planı çıkıyor.

Rıza Demir: 1953’te doğdum, o zamanden beri Zonguldak Ontemmuz Mahallesinde ikamet ediyorum. Atalarımızdan bizlere miras kalan evimizin yerinin tapusunu hak ettiğimiz halde alamıyoruz. Gerekçe olarak 1999’da yapılan imarı gösteriyorlar. Zonguldak Belediyesi’nin 2008-2016 güncel imarı bulunan uygulamadan tapularımızın verilmesini istiyoruz. Yapı kayıt belgesi ile rayiç bedel üzerinde yerlerimin fiyatı 200-300 bin TL’yi buluyor. Bunları verecek gücümüz yok. Zonguldak Milli Emlak’ın verdiği bilgiye göre, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un ‘Güncel imardan dikkate alınmalı' onaylı yazısı Zonguldak’a gönderildiğinde vatandaşın sorunu çözümleniyor! Sayın bakanımızdan ve devlet büyüklerimizden bizlere destek olmalarını ve müjdeli haberlerini bekliyoruz.

'GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK'

Bahriye Demirkesen: 1960 doğumluyum. Doğduğum mahallenin sokağında hazine arazisi üstünde 54 metrekarelik dükkanım var. Eylül ayı 2020 tarihinde defterdarlığa başvurumu yaptım. Defterdarlığa gittiğimde tapumu alamayacağım tarafıma iletildi. Tapunun verilmeme gerekçesi ise 1999 tarihindeki belediye imarında yerimin park olarak gözükmesi! Belediyenin emlak değeriyle 80-90 bin TL tutuyorken önümüze 300-400 bin TL çıkartılıyor. Zonguldak’ın kanayan bir yarasıdır. Ben bir dul kadınım, 300-400 bin lira gibi fiyatları ödemem mümkün değil. Atalarımızdan bizlere kalan bu yerler mirasımızdır. Çoluk, çocuk, torunlarım bu ekmek teknesinden evimize ekmek getiriyor. Yerimin güncel imardan ve belediyenin emlak değerinden verilmesini talep ediyorum. Bizim bu topraklardan başka gidecek yerimiz yok!

Fatih Kaya: Zonguldak Belediyesi'nin güncel imarından uygulama yapılsa tapumu alabiliyorum. 1999 imarına göre alamıyorum! Üstelik yapı kayıt belgesinden, rayiç bedel üzerinden hesaplanınca yerim çok yüksek rakamlarla karşıma çıkıyor. Tapuların verilmesi geciktikçe emlak değer fiyatları her geçen sene artmaktadır! Bu da bizlerin üstüne yük yüklemektedir. Devlet büyüklerimizden Zonguldak’ın tapu sorununu çözümlenmesi için güncel imardan verilmesini talep ediyoruz.

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ