KABASAKAL; ONLARI VAROLDUĞUMUZ SÜRECE UNUTMAYACAĞIZ


Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren 301 madenci kazanın 3’üncü yıldönümünde anıldı.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) üyesi Zonguldak maden işçileri de acıyı unutmadı ve Soma’da Maden Şehitliğini ziyaret ederek 301 maden şehidi için dualar okudu.
GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal’ın kafile Başkanlığı’nda Karadon ve Kozlu Şube Başkanları ile Karadon, Kozlu, Armutçuk şube yöneticileri ve bir grup maden işçisi 13 Mayıs 2017 tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Maden Şehitliğini ziyaret ederek maden şehitlerinin mezarlarına karanfil bıraktılar ve Kur’anı Kerim okuyarak, dualar ettiler.
Benzer acıları 170 yıldır yaşayan ve 5 binin üzerinde maden şehidi bulunan Zonguldaklı madencilerin, şehitliği ziyaret sırasında duygusal anlar yaşandı. Maden işçilerinin duygulandıkları ve gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

Maden Şehitliğinde Manisa Müftülüğü’nden görevli din adamları ile maden işçileri Kur’anı Kerim okudu, şehitler için dualar edildi.

Ardından şehitlikte bulunan maden şehitlerinin kabirlerine karanfiller bırakıldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabasakal, “3 yıl önce bugün Türkiye ve dünya madencilik tarihinin en büyük facialarından biri burada, Soma’da yaşandı. 301 madenci kardeşimiz son derece acı verici bir biçimde hayatlarını kaybettiler” dedi.

Kabasakal konuşmasına şöyle devam etti; “Gözyaşları içinde eşler, çocuklar, analar, babalar, kardeşler, onlarsız 3 yılı geride bıraktı.

Biz, Türkiye Taşkömürü Kurumunda çalışan ve 170 yıldır benzer acıları yaşayan Genel Maden İşçileri Sendikası üyeleri olarak onları varolduğumuz sürece unutmayacağımıza söz veriyor, maden şehitlerimizi şükran ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun, nurlar içinde yatsınlar.

Bu facianın ardından madencilik sektöründe ve iş güvenliği alanında düzenlemeler yapıldı. Sosyal haklar anlamında kazanımlar elde ettik.

Soma’da şehit olan madenci kardeşlerimizin hayatları karşılığında verilen bu hakları keşke böyle ağır bedeller ödemeden alabilseydik.

Bundan sonra böyle faciaların yaşanmamasını diliyoruz.

İş cinayetlerinin son bulması ve bir daha yaşanmaması için gerekli tüm çabanın gösterilmesini istiyoruz.

İş güvencesiz çalışmanın olmamasını, işten atılmaların son bulmasını istiyoruz.

Madenci çocuklarının babasız büyümesini istemiyoruz.

Zonguldaklı madenciler olarak hayatlarını kaybeden kardeşlerimizin ruhlarına dua ediyor, onları şükran ve minnetle anıyoruz”.