Alev Karaman’ın tarafından kurulan Mavi- Yeşil Tiyatro ekibi, yeni ve genç kadrosuyla Zonguldak’ta tiyatro hayatına merhaba diyor…  Ferdi Kazancıoğlu ve Merve Kazancıoğlu’nun yönetmenliğini yaptığı Tiyatro Hanedan grubu yeni kurulan Mavi- Yeşil tiyatro grubuna hayırlı olsuna gelerek desteklerini her zaman vereceklerini belirterek, “Önümüzde ki dönem iki grup beraber ortak oyun hazırlamayı düşünüyoruz” diye konuştu.  Daha önce Zonguldak Sanat Tiyatrosu(ZST) ekibinde yardımcı yönetmenlik yapan ardından ayrılma kararını alarak arkadaşlarım ile burayı kurduğunu dile getiren Karaman, “Öncelikle Tiyatro Hanedan ekibine bize başından beri verdikleri destekten ötürü çok teşekkür ediyorum. Şahsi bir ayrılma nedenim yok. Kimseyle kavgalı ayrılmadım. Artık zamanı gelmişti ve gitmemiz gerekiyordu. Ben bu işin eğitimini görmüş biri olarak, artık benim de bir şeyler yapmam gerektiğini düşünerek böyle bir karar verdim” dedi.

“AYNI OYUNU OYNAMAMIZ ÇOK GÜZEL BİR DUYGU”

İki grubunda ‘Ayıp Ettik’  adlı aynı oyunla sezona gireceklerini belirten Ferdi Kazancıoğlu, “Kendilerine de kendimize de bu anlamda başarılar diliyorum. Aslında aynı oyunu oynamamız çok güzel bir duygu.  Bakıldığında ekiplerimizi yarıştırmak da oyuna bir kalite katıyor. Kalitenin artmasını sağlıyor. Şöyle de bakarsak jüri de halkımız oluyor. Oyunlardaki başarının takdirini de inanıyorum ki halkımız yapacaktır. Tabi ki başlarken hiç birimiz aynı oyunu oynayalım diye çıkmadık. Türkiye’nin her yerinde tiyatro toplulukları aynı oyunu binlerce defa farklı farklı ekipler oynayabiliyor. Aynı anda da oynayabiliyor. Bu gayet normal” ifadelerine yer verdi.

“BİRBİRİNE VERDİĞİ DESTEK BENİM GÖZÜMDE DAHA ÖNEMLİ”

Muhabirimizin Aycan Karadağ’ın Zonguldak’ta aynı oyunu 3 grubun birden oynaması kısır döngüye dönüşebilir mi? Sorusuna ise, bir silahtan mermiyi çıkarttığınız zaman dönüşü olmadığını vurgulayarak, “Bir ekip bir oyuna başladıysa ve provalarını yarıladıysa o ekibin çalışmasını çöpe atıp ta başka oyuna hazırlanmanız çok zordur. Bunu bizde Mavi Yeşil’de oynamayabilirdi. Bunlar çok doğal şeyler. Belki benim sahneye koyduğumu rejiyle, Mavi Yeşil’in ki emin olun bir olmayacaktır. Zonguldak Sanat Tiyatrosu ailesi ile bizim ekibimizde aynı olmayacaktır. Bu ayrı bir konu. Şu da var ki bizim arkamızda 3 oyunumuz daha var ve şuan hazırlanıyoruz. Bu oyunlar 1 ay sonra oynanacaktır. Biz Hanedan olarak sürekli üretmeye çalışıyoruz. Aynı oyun değil de 3 farklı ekibin aynı oyunu oynamasına rağmen birbirine verdiği destek benim gözümde daha önemli. Biz burada birbirimizi yıpratmaya çalışmıyoruz. Tabi ki de Zonguldak farklı oyunlar görmek istiyor ve görecektir de. Fakat şunu söyleyebiliriz. Arkadaşlar bizim haricimizde 2 ekip te aynı oyunu oynuyor ve daha iyisini yapmamız lazım demeliyiz. Mavi Yeşil grubu da aynı şekilde söyleyip bir rekabete girmesi lazım. Eğer yapabiliyorsa başka gruplarda bizden daha iyi oynağını ispatlayabilmeli. Ben bu konuda kendi gücümü biliyorum ve güveniyorum” diye konuştu.

“SAÇMALIKLA KAHRAMANLIK ARASINDA ÇOK İNCE BİR ÇİZGİ VAR”

Farklı tiyatro gruplarının kentte yarayacağını bununla birlikte oluşan rekabete tiyatro gruplarının açıklamalarında daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Kazancıoğlu, “ Saçmalıkla kahramanlık arasında çok ince bir çizgi var. Eğer o ince çizgide terazinizi iyi kurarsanız kahraman olursunuz. Kuramazsanız saçmalık yapmış olursunuz. Ben kimseye böyle bir ithamda bulunmuyorum ama herkes demeç verirken biraz daha dikkat etmeli. Biz tiyatro Hanedan ekibi olarak hiçbir zaman başka bir kurumun gölgesinde kalan insanlar değiliz. Hiçbir kurumdan çıkmadık. Biz BKM’de başladık ve hiç kimseden eğitim almadık. Bizi bu işi öğreten tabii ki üstatlarımız var. Eğer ben 15-16 yıldır tiyatro oynuyorsam, oyun yönetmeye çalışıyorsam, ekip kurabildiysem her şeyden önce Şenol Dönmez’e teşekkür etmem lazım. Çünkü ben Ferdi Kazancıoğlu olarak bir yere geldiğiysem şuan Mavi Yeşil’in ekibinde bulunan Şenol Dönmez sayesindedir. Bunun yanında önce insanlar kimdir diye tanımak lazım. Şenol Dönmez 25 yılını sanatla geçirmiş, Nokta Tiyatrosu’nda kendini kanıtlamış bir üstattır. Ben Erhal Koltuk’un yanında yetişmiş ve ondan çıkmış bir eleman değilim. Kendisini insan olarak sever ve sayarım fakat şunu da söyleyeyim ben kendisini 6 aydır tanımaktayım. Çok güzel işler yapıyorlar, yapsınlar. Mavi Yeşil tiyatro grubuna ne kadar destek veriyorsam bugün Erhal Hoca’da destek isterse bunca gafa rağmen başımın üstünde yeri var der kendisine yardımcı olurum. Çünkü biz genç ve dinamik bir ekibiz. Tamamen yapmak isteğimiz farklılık yaratmak. Kimseyle yarışmıyoruz, biz kendimizle yarışıyoruz. Biz oynadığımız oyunla kendimizin üstüne çıkmaya çalışıyoruz. Zonguldak’ta tiyatro varsa ve bizde bunun içindeysek herkes haddini bilerek konuşma yapacak. Bu saatten sonra da Tiyatro Hanedan ve Tiyatro Mavi Yeşil’in kalitesini ve büyüklüğünü herkes kabul edecek. Hepimiz Zonguldak için çabalıyoruz, hepimizin birbirine destek vermesi gerekiyor” dedi.

“BİR YERE ASLA İHANET ETMEDİM”

Ferdi Kazancıoğlu’nun ardından konuşan Mavi- Yeşil tiyatro grubunun yönetmeni Alev Karaman, Zonguldak Sanat Tiyatrosu grubundan artık bir şeyleri yapmak için ayrıldığını ve ayrılırken de küs değil kırgın olduğunu ifade eden Karaman, “Kırgınlıklarım var mıdır? Tabii ki vardır. Ama kırgın olmam küs olma anlamına gelmez. Ferdi arkadaşıma şu anlamda çok katılıyorum; ZST’de yönetmen yardımcısı olarak bana birçok şey kazandırmış bir yere, asla ihanet etmedim. Hatta ihanete uğradığımı düşünüyorum. Erhal Hocanın verdiği demeçte, çok saçma sapan söze takılmış durumdayım. Tiyatro Mavi-Yeşil ‘Ayıp Ettik’ tiyatro oyunu oynuyor. Benimle birlikte ZST den ayrılan 12 kişi oldu. O ekipteki arkadaşlarıma siz gelmeyin, bu oyunu oynamayacağız diyemezdim. Emek varsa, onlarında bu oyunu tekrardan oynamaya hakları vardır. Bu durumda ‘Ayıp Ettik’ tiyatro oyunu oynanacaktır ama Zonguldak merkezde asla oynanmayacaktır. İlçelerde oynayacağız. Sebep ise;  Ben bu oyunu daha önce oynadım, bu benim için çok değerliydi. Zonguldak Sanat Tiyatrosu oyuncusu olarak oynadım. Tiyatro Hanedan da bu oyunu hazırlıyor. ZST’de tekrardan oynayacak. Ben de bu anlamda aynı oyunla halkı baymak yerine ulaşılmayan yerlere gitmek istiyorum. Oynamamın sebebi ise; yeni bir kuruluşum ve kendimi ispatlamak ve ayakta kalmak durumundayım. Ben hiçbir tiyatro grubu ile yarışmıyorum kendimle yarışıyorum. Ben burada kendimi kendime ispat etmek istiyorum. Çok güzel bir ekibim var ve çok güzel işler yapmak istiyorum. Zonguldak Sanat Tiyatrosu’ndan çıkan bir ekibiz ama Tiyatro Haneden ZST’den çıkmamıştır. Burada Erhal Hocanın bizden çıkanlar kelimesi bu anlamda doğru değil. Tiyatro Hanedan zaten bir ekipti. Sadece bir kere ZST’nin adı altında oyunu sergilemiştir. Buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bu anlamda söylediğim sözler şahsi ve bir kuruma art niyetli bir durum çıkarmasınlar. Ben Belediye Kültür Merkezi’nden yetiştim. Benim hocalarım Fedai Madan ve Abdullah Bakır’dır. Daha sonra yoluma Erhal Koltuk ile devam ettim. Beni ben yaptıysa, bu isimler ben yaptı. Bunu sıralayacaksak; Fedai Madan, Abdullah Bakır ondan sonra Erhal Koltuk gelir” şeklinde konuştu.

“BEKLESİNLER BİZİ”

Profesyonel bir ekip olmadıklarını ama yaptıkları işleri profesyonele yakın yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Karaman, “Ne kadar tiyatro ekibi varsa kardeş olmalıdır. Zaten sanat bu kentte yeterli değil. Biz tek yumruk olursak bir yere geliriz. O yüzden kimse demeçlerinde ince göndermeler yapmasın. Toplamda 18 kişiyiz. 8 Ekim’de bu Mavi- Yeşil ekibini kuruduk. İki öğrencimiz var diğerleri meslek sahibi olmuş kişiler. Herkes tiyatroya ve bu oluşuma gönül vermiş bir ekip. Ekibime çok güveniyorum. Ayıp Ettik oyunu ile geliyoruz, Ocak ortasında Ereğli, 3 Aralık Gökçebey, ‘Ayıp Ettik’ ten sonra ‘Ada’ adlı tiyatro oyununu hazırlıyoruz. Yönetmenliğini Şenol Dönmez üstlenecek. Ocak ayında gelmeyi planlıyoruz.  Başka oyunlara da hazırlıyoruz. Diyeceğim odur ki;  beklesinler bizi” dedi.

Aycan KARADAĞ