Bu yıl 13-19 Eylül tarihleri arasında Kırşehir’de düzenlenecek olan Ahilik haftası etkinliklerinde Zonguldak İlini manda yoğurdunu markalaştırarak dünyaya duyuran “Aynur Abla” temsil edecek.
UNESCO tarafından 2021’in Ahilik yılı ilan edilmesiyle ayrı bir önem taşıyan haftanın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı öğrenildi. Çaycuma’da unutulmaya yüz tutmuş mandacılığı ve manda yoğurdunu tescili marka olarak ülkemize ve dünyaya tanıtmayı başaran Aynur Çakar’ın “Aynur Abla” markası Ahilik haftasında Kırşehir’de Zonguldak’ı temsil edecek olması taktirle karşılandı. 
Zonguldak Ticaret İl Müdürü İsmail Maden, Zonguldak Esnaf Odaları Birlik Başkanı Muharrem Coşkun’un koordinesinde Kırşehir’de gerçekleşecek olan Ahilik haftası kutlamalarına Aynur Abla Yöresel-Doğal-Organik Ürünleri İlimizin tanıtımını yapacak. Zonguldak’ın yöresel ürünlerini Türkiye’nin her yerinde tanıtan ve İlimizin yöresel ürünlerinin ön plana çıkmasında önemli çalışmalar yapan Aynur Çakar, “ Zonguldak’ı Kırşehir’de en iyi şekilde temsil edeceğiz. Başta çok emek ve çaba gösterdiğimiz Çaycuma Manda Yoğurdu ve diğer ürünlerimizi ön plana çıkararak tanıtacağız. Zonguldak’ın farkındalığını Kırşehir’de göstereceğiz. Bizi bu görevi üstlendiren Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ve diğer tüm yetkili kurum temsilcilerimize de çok teşekkür ediyoruz” dedi.
AHİLİK NEDİR VE NE DEMEK?
Ahilik, yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik makamı, günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşımaktadır. Peki, tam manasıyla ahilik nedir ve ne demektir? İşte, Ahilik kavramı hakkında detaylı bilgiler Kardeşliğin, cömertliğin, yiğitliğin, fedakarlığın, doğruluğun, dürüstlüğün, kalitenin, üretimin, ahlakın, sanatın, aklın ve bilimin esas alındığı Ahilik teşkilatı, Ahi Evran Veli tarafından 1200'lü yıllarda kuruldu. Ahilik, o dönemde Anadolu'ya göç eden Türkmenler'e aş ve iş imkanı sağlayarak, aynı zamanda tekke ve zaviyelerde iyi bir Müslüman ve vasıflı bir meslek sahibi üretici haline getirilmesine katkı yaptı.
AHİLİĞİN 7 KURALI
Ahi olmak ve peştamal kuşanmak için kişinin bir Ahi tarafından önerilmesi zorunludur. Üye olmak isteyenlerden yedi fena hareketi bağlaması ve yedi güzel hareketi açması beklenmektedir:
-Cimrilik kapısını bağlamak, lütuf kapısını açmak,
-Kahır ve zulüm kapısını bağlamak, hilim ve mülâyemet kapısını açmak,
-Hırs kapısını bağlamak, kanaat ve rıza kapısını açmak,
-Tokluk ve lezzet kapısını bağlamak, riyazet kapısını açmak,
-Halktan yana kapısını bağlamak, Hak'tan yana kapısını açmak,
-Herze ve hezeyan kapısını bağlamak, Marifet Kapısını açmak,
-Yalan kapısını bağlamak, doğruluk kapısını açmak,
-Kafirler, çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler, zina ettiği ispatlananlar, katiller, (kasaplar), hırsızlar, deccallar, vergi memurları, vurguncular örgüte katılamaz.
-Kadınlar, Ahiliğin "kadınlar kolu" olarak adlandırabileceğimiz Bacıyan-ı Rum (Anadolu Bacıları) teşkilatına üye olmuşlardır.