Dünya çapında 55 milyon üyesi bulunan IndustriALL Global Union'ın (IndustriALL Küresel Sendika) Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan, "Zonguldak'taki istihdamın çok önemli derecede azaldığının farkındayız. Buradaki madencilik faaliyeti, kömür madenciliği Türkiye ekonomisi için son derece önemli. Özellikle yurt dışına çok önemli miktarlarda enerji için para transfer edildiği bir noktada Zonguldak'ın değeri, kara altın olma vasfı daha da artıyor. O nedenle burada istihdamın artırılması ve ekonomisinin optimum bir noktaya getirilmesi son derece ehemmiyetli" dedi.


“ZONGULDAK’IN GELECEK 50 YILINI KONUŞALIM”

Özkan, Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) ziyareti sırasında  yaptığı açıklamada GMİS'in mücadelelerini yakından takip ettiklerini ve istihdamın arttırılması gerektiğini belirterek, “Bugün madenlerde çalışan arkadaşlarımızın işlerini bırakmalarını, işlerini azaltmalarını, yarını görmeden bizim kabul etmemiz mümkün değil. Buradaki madencilik faaliyeti, kömür madenciliği Türkiye ekonomisi için son derece önemli. Burada kömürün, kömür üretiminin azaltılması, hatta belli ölçüde asgariye indirilmesi tek başına tartışılabilecek bir konu değil. Aynı zamanda burada bütün işçilerin, ailelerinin, çocuklarımızın, toplumumuzun geleceği söz konusu. Hep birlikte Zonguldak'ı 20 yıl, 30 yıl, 50 yıl sonra nasıl yaşatabileceğimizi ve geliştirebileceğimizi konuşmamız, tartışmamız ve projelendirmemiz gerekir. Bunun yolu madeni azaltmak değil, aksine daha temiz maden teknolojilerine yatırım yapmak, daha kalifiye işçilerimizle beraber yeni dijitalleşme çağında madenlerimizi modernize etmek ve Türk ekonomisinin önemli bir parçası haline getirmek gerekir.” şeklinde konuştu.


MADEN OCAĞINDA İFTAR AÇTILAR

Ziyaretin ardından Maden Müzesi’ni gezip Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesinde ocağa inerek maden işçileriyle birlikte iftar açtı. İftara, Kemal Özkan’ın yanısıra TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, TTK Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner, TTK Üzülmez Müessese Müdürü Murat Köseoğlu, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve GMİS yönetimi katıldı.