Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle Zonguldak’ta kutlamalar yapıldı. İlk olarak 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 88. yıldönümü kapsamında Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi.

Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çerçevesinde Zonguldak Atatürk Anıtı’na çelenk sunum gerçekleştirdi.

Törene, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Özbakır, Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, daire başkanları, şube müdürleri, siyasi parti başkanları, sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Liman Başkanı Ali Görkem, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Atatürk ve deniz şehitlerini andıklarını belirtti.

YÜKÜN YÜZDE 90’NI DENİZDEN TAŞINIYOR

Görkem, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi; “1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren kabotaj kanunu ile yabancıların denizlerimizden elde etmiş olduğu sayısız çıkarlarına son verilmiştir. Kıyılarımızdaki seyrüsefer hakkı ve denizlerimizdeki hizmetler Türk bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına geçmiştir. Deniz, dünyada mevcut tüm canlıların direk ve dolaylı yaşam kaynağı olmasının yanı sıra, doğal bir ulaşım yoludur. Şuanda dünya üzerinde hareket halinde olan yükün yaklaşık yüzde 90’ı deniz yolu ile taşınmaktadır. Dünya coğrafyası, bu coğrafya içinde kıtaların yer alış durumları, dünyada hiçbir ülkenin kendi kendine yeterli olmaması, denizciliği ve özellikle deniz taşımacılığını her zaman vazgeçilmez bir sektör yapmıştır. Türk deniz ticaret sektörü desteklendiği, gerekli yapısal tedbirler alındığı takdirde Türkiye’nin kaynak eksikliğini turizm ile birlikte en az yatırımla ve en az destekle giderebilecek nadide bir sektördür. Ülkemiz, Asya ile Avrupa arasında köprü vazifesi gören Karadeniz, Ege ve Akdeniz gibi stratejik öneme sahip denizlerle çevrili ve tarihi boyunca bunların çevresinde yaşamış çeşitli uygarlıkları barındıran, stratejik konumu gereği günümüz dünyasında önemi daha da artan bir ülkedir.

LİMAN 1896 YILINDAN BU YANA FALİYETTE

Karadeniz’de ticaret hacmi gelişen nadide şehirlerden biride Zonguldak’tır. TTK Zonguldak Limanı, Eren Enerji Limanı ve kurulum aşamasında olan Filyos Limanı ve geri saha projesi ile Karadeniz’deki ticaret hacmini büyük bir üstünlükle eline geçirmiştir. 2013 yılı verilerine baktığımızda ise, her iki limanımızda yaklaşık 6 milyon ton yük elleçlenmiş ve yalnızca TTK Limanında 2013 yılında 43.000 araç giriş çıkışı ve buna bağlı olarak 33.000 şoför ve yolcu sirkülâsyonu olmuştur. Bu veriler göz önüne bulundurulduğunda ve Zonguldak’ta ilk limancılık faaliyetlerinin 1896 yılında başladığı düşünüldüğünde, Zonguldak’ın sektörde hak ettiği yer ve tecrübe açıkça görülmektedir. Bu nedenle, gerek sosyal gerekse ekonomik olarak Zonguldak’ın bu gelişmelere hazırlıklı olması, bölgesel olarak bu pastadan gereken payı alması gerektiği açıktır. Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 88. yıldönümünü kutluyorum.”

Zonguldak Valilik Binası önündeki törenin ardından römorkör ile denize açılan protokol, denize çelenk bıraktı.

 

Haber: Nermin AKKAYA