ZONSİAD (Zonguldak Sanayici İş İnsanları Derneği) ve Elcab Kablo Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Tıskaoğlu, Beyaz TV’de Tahir Sarıkaya ile Uyan Türkiye programına konuk oldu. Tıskaoğlu Zonguldak’ın kalkınması için yatırım çağrısı yaptı ve “ Zonguldak’ımızın daha büyük teşviklerle desteklenmesi ve sanayide adı duyulacak seviyeye getirilmesi gerekiyor. Yatırımcı ve iş insanlarına sesleniyorum, gelin elinizi taşın altına koyun” dedi.
 
ZONSİAD Başkanı Nejdet Tıskaoğlu, kendilerinin yönetime gelmeden önce ZONSİAD’ın iş adamları derneği olduğunu, yönetime geldikten sonra ilk icraatlarının dernek isminin iş insanları olarak değiştirdiklerini söyledi. Tıskaoğlu kadınlarımızın da iş dünyasında çok aktif ve başarılı olduğunu, ZONSİAD olarak da kadınların bu platformda yer alması gerektiğini düşündüklerini ifade etti.
 
“EVE DÖNÜŞ PROJESİ, TÜRKİYE’NİN KURTULUŞ REÇETESİDİR”
 
ZONSİAD olarak birçok projeye imza attıklarının altını çizen Başkan Tıskaoğlu “Bizim için en hayati ve kritik öneme sahip olanı ise ‘Eve Dönüş Projesi’ oldu. Ben bu projenin her seferinde, makro anlamda Türkiye’nin, mikro olarak da şehirlerin kurtuluş reçetesi olduğuna gönülden inanıyorum. Ülkemizde belli başlı şehirlere sanayi ve üretim sıkışmış durumda, dolayısı ile nüfus yoğunluğu da buralarda daha fazla görülüyor. Biz üretim gücünün belli şehirlere sıkışmasını istemiyoruz, istihdamın diğer illere de yayılmasından yanayız” dedi.
 
“ALMANYA ÖRNEĞİNİ ZONGULDAK’A UYGULAYABİLİRİZ”
 
Almanya’da sanayi anlamda gelişmeyen şehirlere özel iştirakler kurdurulup kalkınması ve bu şekilde hem göç önlenmiş hem de şehrin kalkınmasının önünün açıldığını anlatan Nejdet Tıskaoğlu “Mesela Volkswagen liman olmayan Wolfsburg’da, Mercedes, Porsche ve Bosch Stuttgart’ta, Ford Köln’de,  BMW Münih’te. Bu sistemin de Türkiye’de acilen uygulanması gerekiyor, gelişmeye ihtiyacımız var. Tersine göçü ancak sanayi ve istihdam ile gerçekleştirebiliriz, ZONSİAD olarak ilk adımı biz attık ve buna da ‘Eve Dönüş Projesi’ adını verdik” dedi.
 
“DOĞDUĞUMUZ TOPRAKLAR ZONGULDAK ÇAYCUMA’DAKİ OSB’YE FABRİKAMIZI KURDUK”
 
Zonguldak bir madenci şehri, bu şekilde anılmaya devam ediyor ve ben de bir madenci çocuğuyum diyen Nejdet Tıskaoğlu “Bugün madencilik şehrimizde eskisi kadar güçlü değil, Zonguldak ekonomisi de madencilik ile gereken büyüme hacmini sağlayamıyor. Biz de farklı sektörler ile Zonguldak’taki üretim ve sanayi ağını genişletmeyi planladık. Elcab Kablo ile bu projenin öncüsü olarak, doğduğumuz topraklar Zonguldak Çaycuma’daki OSB’ye fabrikamızı kurduk ve bugün 220 takım arkadaşımız ile faaliyetlerimiz devam ediyor. Bu yatırım hamlemiz şehre dinamizm getirdi, olumlu dönüşler aldık. Başka firmaların da yatırım rotasını yavaş yavaş Zonguldak’a çevirdiklerini görüyoruz” dedi.
 
“TÜRK BAYRAĞIMIZI DÜNYADA DALGALANDIRMANIN HAKLI GURURUNU YAŞIYORUZ”
 
Pandemide birçok sektör sıkıntılı zamanlar geçirirken, sanayici ve beyaz eşya tedarikçisi olarak ihracat odaklı çalıştıklarından ötürü işimize ara vermediklerini anlatan Başkan Nejdet Tıskaoğlu “Biz Koç ve Arçelik gibi dünya devlerine üretim yaparken, 57 farklı ülkeye de ihracat gerçekleştirdik. Üretimimizin yüzde 35’ini ihracatta kullanmaya devam ederken, Türk bayrağımızı dünyada dalgalandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Güney Afrika hikayemiz Koç Holding’in dev markası Arçelik’in o bölgedeki Depay beyaz eşya markasını satın alması ile başladı. Ülkemizdeki know-how, teknoloji, tecrübe ve inovasyonumuz ile Durban’da üretime tam gaz devam ediyoruz” dedi.
 
Elcab Kablo olarak üç farklı lokasyonda fabrikalarının olduğundan bahseden Tıskaoğlu “İstanbul ana merkez olmak üzere, diğeri Güney Afrika Durban’da üçüncüsünü de kendi memleketimiz Zonguldak Çaycuma’da kurduk. 650 takım arkadaşımız ile yolumuza tam gaz devam ediyoruz ve yaklaşık 23 yıldır da bu işin içerisindeyiz” dedi.
 
Türkiye dünya kablo üreticileri arasında ilk sıralarda yer alıyor ve ilerleyen süreçte de daha büyük işlere imza atacaklarını söyleyen Tıskaoğlu, Ar-Ge ve inovasyon konusunda ile aynı sektörde yer aldıkları firmalarla devamlı iletişim halinde olduklarını, her alanda destek vermeye açık olduklarını da vurguladı.
 
“GÖKÇEBEY’DEKİ OSB’NİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKMALI”
 
Zonguldak çok şirin ve doğasıyla herkesi etkileyen bir şehir olduğunu söyleyen Tıskaoğlu “Madenci kimliğimiz ile öne çıkıyoruz ama artık hem vatandaş hem de iş insanları olarak bu kabuktan çıkmamız gerektiğini düşünüyoruz. Çaycuma ve Alaplı’daki OSB’lerin artık firmalarla dolması ve yeni sanayi alanları açılması gerekiyor. Gökçebey’deki kurulması planlanan OSB’nin önündeki bürokratik engellerin ivedi bir şekilde kaldırılması ve hayata geçmesi lazım” dedi.
 
“ZONGULDAK’IN DAHA BÜYÜK TEŞVİKLERE İHTİYACI VAR, FİLYOS İLE DAHA DA KALKINACAĞIZ”
 
Zonguldak gibi şehirlerin daha büyük teşviklerle desteklenmesi ve sanayide adı duyulacak seviyeye getirilmesi gerektiğinin altını çizen ZONSİAD Başkanı Nejdet Tıskaoğlu “Yakın bir zamanda Sütaş’ın Bingöl’e yaklaşık 3 bin kişiye direkt olarak istihdam yaratan yatırımını örnek gösterebilirim. Bu yatırımların ülke geneline yayılması lazım, Zonguldak manda yoğurdu ile ünlüdür. Biz neden bunu yatırıma çevirmeyelim ki?
 
Zonguldak yakında açılacak ikinci en büyük liman özelliğini taşıyan Filyos Limanı ile hem lojistik hem de yatırım merkezi olacak. Şehrimiz açıklarında bulunan Türkiye’nin en büyük doğalgaz rezervi de ayrı bir hareket katacak. Ayrıca turizm cenneti olmamamız için hiçbir eksiğimiz olmadığını düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.