Afganistan’ın Kabil, Kunduz ve Kandehar şehirlerindeki savaştan kaçan mülteciler, çoluk çocuk kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor. Yaklaşan kış nedeniyle battaniyeye muhtaç kalan Afganlar hayırsever vatandaşlara çağrıda bulunuyor.

ZULÜMDEN SEFALETE

Afganistan’da, Amerikan askerleri, DEAŞ ve El Kaide arasındaki çatışmalardan kaçan Afgan mülteciler bu kez de açlık ve sefaletle boğuşuyor. Birleşmiş Milletler tarafından Zonguldak’a gönderilen 3 bin Afgan mülteciden şu ana kadar 2 bin 200’ü Zonguldak’a gelerek kamuya ait binalara ya da hayırsever vatandaşların evlerine yerleştirildi. Dün ve her gün Zonguldak Göç İdaresi İl Müdürlüğü önünde  dram üstüne dram yaşanıyor. Havaların soğumasıyla birlikte zor günler geçiren Afganlar kendilerine verilecek battaniye ve gıda yardımlarını alabilmek için günlerce sıra bekliyor. Afganlar Halkın Sesi aracılığıyla Zonguldak Valisi Ahmet Çınar’dan yardım istiyor.

OLAN ÇOCUKLARA OLUYOR

Halkın Sesi’ne konuşan Afgan mülteciler, Zonguldak’a gelen vatandaşlarının birçoğunun cebinde parası dahi olmadığını belirterek, özellikle çocukların çok güç şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini ifade ettiler. Türk insanının mültecilere önyargılı baktığını, ancak Afganistan’da yaşanan iç çatışmaların ve Amerika’nın tetiklediği savaşın soğuk yüzünü kimsenin görmek istemediğini dile getiren Afgan gençler, Türk yetkililerden en azından yeteri kadar battaniye ve gıda için destek istediklerini ifade ettiler. Halkın Sesi muhabirlerinin objektiflerine yansıyan kareler, mülteci çocukların yaşadığı trajediye rağmen ‘Çocuk her yerde çocuk’ dedirtiyor. Ellerindeki oyuncak silahlarla etrafında olan bitenleri anlamaya çalışan Afgan çocuklar her şeye rağmen donuk bakışlarla da olsa gülümsüyor. İki Afgan kardeşin elindeki kremalı bisküviyi sırayla paylaşarak yemeleri ise yürekleri dağladı.