Zonguldak’ın yöresel ve tüm ülkece bilinen gıda ürünlerinden en önemlisi kestane balı bildiğiniz gibi…
Kestane balı diğer çiçek ballarına göre daha koyu kıvama ve buruk bir tada sahiptir. Kendine has tadı sayesinde kolayca ayırt edilen kestane balı, boğaz enfeksiyonları ve öksürükten kurtulmaya yardımcı olur. Peki, kestane balı başka nelere iyi geliyor?
Üst solunum yolları hastalıklarının neden olduğu tahribatı ortadan ortadan kaldıran bu balın yararlarını uzmanlardan öğrenelim…
Kestane balının çiçek balına göre 2 katı fazla demir içerdiğini belirten diyetisyenler kestane balının faydalarını tek tek sıraladılar.
Kestane balı, arıların haziran ayının başlamasıyla kestane çiçeklerinden elde ettikleri baldır. Koyu kahve renkli, koyu kıvamlı, tatlı keskin, buruk, biraz acı, kestaneye özgü tadı ve kokusu olan bu bal mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Kestane balının sağlığa faydaları:
• Kestane balı, antioksidan yani vücuttaki oksidatif süreçleri durduran bir nevi paslanmayı önleyici özelliğe sahiptir. Bu nedenle akciğer hastalıklarına iyi gelebilir.
• Bütün koyu renkli ballar gibi antioksidan etkisi sayesinde kansere karşı koruyucudur.
• Antioksidan özelliği sayesinde ağız yaralarına iyi gelir.
• Bağışıklık sistemini güçlendirir.• Bağırsak gazına iyi gelir.
• Hazmı kolaylaştırır.
• Bal bir tür karbonhidrattır. Bu nedenle bağırsaklarda su tutucu etkiye sahiptir. Böylece kabızlığa iyi gelir.
• Kan şekerini artıcı etkisi nedeniyle acıktırıcı yani iştah açıcıdır.
• İdrar kesesi enfeksiyonlarına iyi gelebilir.
Şimdi tam zamanı, öksürüğü bıçak gibi kesiyor Karabiber ile karıştırıp yerseniz…
-Kestane balı ve karabiber karışımı öksürüğü kesiyor
Kestane balının çiçek balından 2 kat kadar fazla demir, 3,5 kat kadar fazla kalsiyum ve 5 kat kadar fazla potasyum minerali içerdiğinin altını çizen diyetisyenler, “Bugünlerde en çok rastlanan hastalıklardan bir tanesi olan boğaz enfeksiyonları ve öksürükten kurtulmak için kestane balı ve karabiberi macun haline getirip ılık su ile tüketebilirsiniz” şeklinde konuştular.
Kestane balı ne kadar tüketilmeli?
“Herhangi bir sağlık sorununuz yok ise günde 1 tatlı kaşığı bal tüketimi yeterli olacaktır” diyenbir hekim, “Ancak kestane balının birçok faydası olmasına karşı bazı kişiler için sakıncalı olabilir. Eğer kan şekerinizi dengelemekte sorun yaşıyorsanız, şeker hastasıysanız, gestasyonel diyabetiniz varsa, PCOS tanısı konulduysa mutlaka beslenme ve diyet uzmanına danışmalısınız. Ayrıca 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal verilmemelidir” uyarısını yapmayı ihmal etmedi.
Mutlu Yıllar
Yeni yıla eriştik… 2021 tüm okurlarıma mutluluk ve sağlıklı günler getirsin…