Büyük reisimizin ziyaretine ait kıymetli intibalar.
Zonguldaklılar. 26 Ağustos gününü "Gazi Günü” addetmeye karar verdiler.



29 Ağustos 1931 tarihli VAKİT Gazetesinden alınmış Zonguldak fotoğrafında, Atatürk ve Celal Bayar.



Büyük reisimiz Gazi Hz. lerinin iki gün evvel Zonguldak’ı şereflendirmelerini yazmıştık. Bu kıymetli ziyarete ait bu fotoğrafları dün Vakit Gazetesine yerleştiren Zonguldak muharririmiz, Zonguldaklıların sevinç ve ihtisaslarını şöyle tespit ediyor.
 
 
     
     
              Kömür yükleme tesislerinin yanında motorların yanaşması için yapılmış iskelesinden (şimdiki Maden Mühendisleri    Odası Zonguldak Şube Lokali yanında bulunan demir iskeleden) karaya çıkan Atatürk ve Yaver Rüsuhi



29 Ağustos 1931 tarihli VAKİT Gazetesinde, gazeteci M. Emin Bey’in intibaları (izlenimleri); başlığı, giriş bölümü ve fotoğraflarıyla yukarıdaki şekilde başlıyor.

Vakit Gazetesi Zonguldak Muhabirinin İzlenimleri şöyle devam ediyor: “Zonguldak, 26 Ağustos 1931 Çarşamba günü, saat 09:00’da Ertuğrul yatı ile teşrif eden Reisicumhurumuz o gün saat 17.00’da avdet ettiler.” (27 Ağustos 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesi haberinde; İskeleden Ertuğrul Yatına, motorla gidiş saati 15.30 olarak belirtilmektedir.)
     
         Muhabir, karşılamaya katılanların duygularını; “Bir iki saat içinde bütün Zonguldak bir gelin gibi süslendi. Herkese haklı ve yüksek gurur ve pek samimi bir sevinç vardı. Yüce gazinin huzurlarıyla sevindirdikleri vilayetler arasına Zonguldak da dahil oldu” şeklinde dile getiriyor ve yapılan hazırlıklar hakkında şu bilgileri veriyor; “Büyük Gazi’nin teşriflerini ancak bir iki saat önce haber alan binlerce halk çarşı, sokaklar ve iskeleyi doldurmuştu.”

        Atatürk’ün Zonguldak ziyaretinin tanığı gazeteci M. Emin Bey karşılama töreni hakkında şu bilgileri veriyor; “Saat 12.00’de yattan motora bindiler. Limanda bulunan vapurların düdükleri ve halkın yaşa, Varol sesleri arasında iskeleye ayak bastılar. Binlerce halk ve memleketin ileri gelenleri ve bir kıta jandarma müfrezesi iskelede ihtiram (saygı) safları yapmışlardı. İskeleden otomobile kadar yerlere haklılar döşenmişti. “

        O günlerde beş yaşlarında olduğu bilinen Ayten Basri’nin, Atatürk’e sunduğu çiçeği ise “İskeleye ayak basınca bir küçük hanım kız, Reisicumhura bir buket takdim etti. Gazimiz çocuğa iltifat ettiler.” şeklinde aktarıyor.
Gazeteci Atatürk ‘ün Refakatlerinde (yanında) bulunanları; “Celal Bayar (İş Bankası Umum Müdürü), Ruşen Eşref (Afyonkarahisar Mebusu), Kılıç Ali (Gaziantep Mebusu), Recep Zühtü (Sinop Mebusu), Reşit Galip (Aydın Mebusu), Tevfik (Genel Sekreter), Yaver Binbaşı Rüsuhi, Hasan Rıza (özel kalem müdürü) ve yaverler vardı” şeklinde sıralıyor.  

        Atatürk’ün Zonguldak’ta kaldığı üç saatlik zaman dilimi hakkında ayrıntılı bilgi vermeyen M. Emin Bey, gezi hakkında tanık olduklarını şöyle aktarıyor; “Alkışlar içinde otomobile bindiler. Çok beşuş (güler yüzlü) bir sima ile halkı selamladılar. Bir kısmının ellerini sıktılar. Gazi Hz. açık renk bir elbise giymişlerdi. Otomobillerle şehir içinde bir cevelan (gezinti) yaptılar. Maden mektebine giden yolu takiben kömür havzasını ve ocakları gezdiler, izahat aldılar. Halkla samimi hasbihallerde bulundular. Büyük reisimiz dönüşte Ereğli limanını tetkik buyurmuşlardır.”

        Gazeteci M. Emin Bey, yazısını şu şekilde noktalıyor; “Haber aldığıma göre ZONGULDAKLILAR, 26 Ağustos gününü “GAZİ GÜNÜ” addedeceklerdir.”