Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı tarafından köy ve mahalle muhtarlarına Komşu Kontrol Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Yapılan toplantıda muhtarlar ve azalar hırsızlık olaylarına karşı bilgilendirildi.
İŞ-KUR İl Binası toplantı salonunda yapılan proje tanıtımında köy muhtarlarına ve azalarına hırsızlık olaylarına karşı alınması gereken tedbirler anlatıldı. Merkez İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İsmail Gökçek yaptığı sunum ve konuşmasında yapılan hırsızlık olayları hakkında bilgi verdi. Gökçek ayrıca vatandaşların hırsızlık olaylarına karşı alması gereken tedbirler hakkında da bilgilendirdi.
Köylerde, mahallelerde ve yaylardaki yerleşim yerlerinde işlenen hırsızlık olaylarının genelde evlerin boş bırakılması ve tedbir alınmamasından kaynaklandığını söyleyen Merkez İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İsmail Gökçek, 2015 Yılında il genelinde 144 hırsızlık olayı meydana geldiğini belirtti. ‘Komşu Koruma Projesi’nin vatandaşları hırsızlık olaylarına karşı bilgilendirmek için hazırlandığını ifade eden Binbaşı Gökçek ; “Halkımızın huzur ve güvenliği bizim için çok önemlidir. Karadeniz’in incisi ve karaelmas diyarı Zonguldak mevcut arazi yapısı nedeniyle dağınık bir yerleşime sahiptir. İlimiz yurt dışına ve başka illere çalışma maksadıyla göç vermiştir. Bu sebeple belde, köy ve yaylalarda yaşayan nüfusumuz azalmıştır. Bu kapsamda ilimizde sadece yaz aylarında kullanılan kış boyunca boş ve kontrolsüz bırakılan çok ev bulunmakta. Bu durum genel olarak hırsızlık olaylarına karşı hassasiyet oluşturmakta, aranan şahısların veya suç işlemeyi meslek edinmiş kötü niyetli kişilerin boş evlere girme ve barınmasına ortam sağlamaktadır. 2015 Yılında il genelinde 144 hırsızlık olayı meydana gelmiş bunların 56’sı evden, 20’si iş yerinden, 19’u elektrik enerjisi, 17’si diğer hırsızlıklar, 6’sı büyük baş ve küçükbaş hayvan hırsızlığı, 6’sı oto hırsızlığı, 4’ü haberleşme ve nakil kablosu hırsızlığı, 4’ü oto’dan hırsızlık, 3’ü kamu ve kuruluşlarından, 3’ü motosiklet ve bisiklet, 2’şer olay ise kapkaç ve inşaattan olarak oluşmaktadır. Özellikle evden hırsızlık olayları incelendiğinde genelde aile içi ve yakın çevredeki şahıslarca, bulunan yerlerde ikamet etmeyip il merkezinde veya ilçe merkezleri ile başka illerde ikamet eden hırsızlığı meslek edinmiş kişilerce, evlerin kontrolsüz ve boş bırakılmasından, ev boşaltıldığın da güvenilir komşu ve yakınlara haber verilmemesinden kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Jandarma sorumluluk bölgesindeki belde, köy, mahalle ve yaylalardaki hırsızlık olaylarını önlemek, meydana gelen olayları ise süratle aydınlatmak, kış dönemi boş kalan yerleşim yerlerine uzak yayla gibi yerlerde evlere suçluların veya suç işlemeyi meslek edinmiş kötü niyetli şahısların yerleşmesine, barınmasına ve erzak ihtiyaçlarını karşılamalarına meydan vermemek, vatandaşta suç korkusu oluşmasına meydan vermeyerek ve güven ortamının pekiştirilmesi amacıyla “’Komşu Koruma Projesi’ hazırlanmıştır” dedi.