45 yıldır elektrikli ve elektronik cihazları kurcalıyorum. İlk ve orta okula giderken hiç anlamadığım halde el radyosunun içindeki frekans ayar bobinlerinin ve ayarlı kondansatörlerinin değerlerini küçük bıçak ya da tornavida ile değiştirip başka ülkelerin (Bulgaristan, Mısır, Yunanistan, Monaco, İsveç) yayınlarını dinlerdim.  

 

Esasında o istasyonlarda konuşulanların yüzde 90’ını anlamazdım. Zira genel kültürüm çok sınırlıydı. Köyde yaşıyordum. Okuyacak kitabım da çok az idi… 

 

Mısır’dan yayın yapan radyoya mektup gönderip Arapça dil öğretim kitapları istemiştim. Onlar da soluk baskılı 3 kitap yollamışlardı. Almanya’nın Sesi radyosu gönderdiğim mektuba karşılık 4 adet Almanca dil kitabı ve 4 teyp kaseti yollamıştı. Monaco’dan yayın yapan radyo Hristiyanlık propagandası yapan 2 kitap göndermişti. İsveç’ten yayın yapan radyodan Haydar Kutlu ve Nihat Sargın 80’li yılları sert biçimde eleştiren(?) konuşmalar yaparlardı. 

 

1970’li yıllarda başlayan radyo dinleme alışkanlığım hala devam ediyor. Yayınları artık internet siteleri üzerinden takip ediyorum.  

 

Sözü fazla uzatıp konuyu dağıtmak istemem. Bu yazıda 3-5 entegre (chip), 3-5 kumanda kartı, 20-30 ucuz direnç, diyot, kondansatör ile yapılan ev otomasyon sistemleri binlerce liraya satılarak, halkımızın vicdansız biçimde soyulduğunu dile getirmek istiyorum. 

 

Satılık ev ilanlarına göz atınca görebilirsiniz. Birçok firma akıllı ev yapıp satıyor. Evleri yapan kişiler elektronik bilmediği için piyasayı elinde tutan 5-10 firma Uzakdoğu ülkelerinden çok ucuza aldığı parçaları süslü kutuların içine koyup fahiş karlar elde ediyorlar. 

 

Akıllı ev reklamlarına fazla itibar etmeyin. Değeri 400-800 TL’yi geçmeyen cihazlara yığınla para ödemeyin. Elektronik devreler direnç, bobin, kondansatör, transistör, mikrofon, hoparlör, röle, anahtar, buton, plaket, LDR, NTC, tristör, motor, entegre ve 1-2 sayfalık yazılım kodundan oluşur. Bunların fiyatı da 10 Kuruştan başlayıp 50 TL’ye kadar gider. 

 

Akıllı ev için çuvalla para ödeyenler biraz bilgi alarak alım yapmalıdır. Süslü laflara kanmamalıdır. Konuyu daha geniş yazarım ama bu işten çok kazanç elde edenlerin gazabına uğrarım... 

 

Ali Özdemir 

0505 220 83 85 

www.aliozdemir.net