Bilindiği üzere CHP Parti Meclisi’nin aldığı karar gereği Milletvekilliğe aday olacak İl Başkanları’nın en son 25 Aralık 2014 tarihinde istifa etmesi gerekiyor.

4 Aralık 2014 günü Halkın Sesi Gazetesi’nde Meryem Akgün imzalı Harun Akın’la ilgili yorum-haberde, Akın’ın yakın kaynaklarına göre 24 Aralık’ta kesin olarak istifa edeceğini ve Akın’dan boşalacak koltuğa da Ertuğrul Koltuk’un oturacağı yazılmıştı.

Hatta Akın’ın İl Başkanlığı’na seçildikten 38 gün sonra istifa edecek olmasının partililer arasında ağır eleştirilere neden olduğunu da vurgulamıştı.

Habere yapılan yorumlara bakıldığında partililerin Akın’ın istifa edecek olmasına sert tepkiler göstereceklerinin ipuçlarını veriyor. (Eğer CHP Milletvekili Adayı Harun Akın olursa CHP’ye oy yok. Bir kere denedik sizi Sayın Akın... Gidip 5 sene yediniz içtiniz Meclis’te, bir de araba aldınız TBMM kontenjanından. Asla ve asla bu adam Zonguldak’tan bir daha seçilemez. Bunu İl Başkanı yapanlarda da kabahat var. Memlekette o kadar genç, dürüst çocuklar varken İl Başkanlığı buna mı kalmış? Kilimlili ey Harun Akın... Zonguldak Belediye Başkan aday adayı iken hep Zonguldak’tan kaçtın. Ankara’da saklandın. Niye, çünkü aday adayı iken senin yanına fakir fukara garip gureba geliyordu, senden yardım istiyordu. Sen bunları bir dinledin, iki dinledin. Baktın ki bunların sana göre olmadığını anladın, soluğu Ankara’da aldın. Doğru, çünkü sen hiç sıkıntı çekmemişsin ki. Bir elin yağda bir elin balda. Ölmüş bu halk, hiç değil senin umurunda. Garanti sandın galiba vekillik yolda ama hiç unutma ki bu halk sana da cevabını verir Haziran ayında...)  

Bütün bu tepkilere, bırakın partililerin tepkilerini Genel Başkan’ın olağanüstü kongrede İl Başkanı olanların Milletvekili adaylıklarını veto edeceğini kendisine açık olarak bildirilmesine rağmen, ben de Akın’ın istifa edeceğini düşünüyorum. 

Sözünün eri olduğunu bildiğimiz, her konuşmasında asla yalan konuşmayacağım diyen Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun kararından geri adım atmayacağını dikkate aldığımızda Akın’ın Genel Merkez’den atanma olasılığının çok düşük olduğu görülüyor. Bu durumda Akın, İl Başkanlığı adaylığı süresince defalarca da açıkladığı gibi ön seçim kozunu kullanmak zorunda kalacak.

Peki, ön seçimde Akın’ı neler bekliyor?

Olağanüstü kongrede 161 delege ile toplam delegelerin 3’te birinin oyunu alan Akın, üyelerle yapılacak önseçimde çok zorlanacak.

Hemen belirtelim, çok güçlü Milletvekili adayları rakibi olacak. Başta kongrede işbirliği yaptığı Çaycuma İlçe Başkanı Umut Başoğlu ve Şerafettin Turpçu ile sıralama sorunları yaşayacaklarını bilmek için müneccim olmaya gerek yok. Büyük bir olasılıkla kendilerine yakın üyeler milletvekilliği yapmış Akın’ın yerine milletvekilliğini ilk defa deneyecek olan Başoğlu ve Turpçu’yu değerlendireceklerdir.  Ereğli’de Halil Posbıyık faktörünü de dikkate aldığımızda Akın’ın 4’üncü sırada kalma olasılığı yüksek görünüyor.

Bu sonucun diğer adayları hiç kayda almadığımız seçenekte ortaya çıktığını düşündüğümüzde, Akın’ın milletvekili adaylığı bir sonraki seçimlere kalmış gibi.

Bu durumda siyasi tecrübesi çok yüksek olan Akın’ın Sadece kendi ikbalini değil, CHP’nin menfaatlerini ön plana çıkararak milletvekilliği adaylığı için istifayı istemeyeceği alternatifini de göz ardı etmemeliyiz. Az da olsa böyle bir olasılık var.

Gelelim istifa etmesi durumunda İl Başkanlığı koltuğuna kim oturacak?

Genel Merkez’in “bize sormadan seçim yapmayın” kararına rağmen, ben kesinlikle mevcut yönetimin içinden seçimle atama yapılması taraftarıyım. Israrla da talep ediyorum.

Beklentiler Ertuğrul Koltuk’un seçileceği yönünde ise de Harun Akın’ın seçimlere girmeden önce Koltuk’un kendisi için söylediklerini bilmediğini mi zannediyorsunuz?          Anlaşılacağı üzere, Koltuk, İl Başkanı olursa tercihini Turpçu’dan yana kullanarak, bütün enerjisini onun için harcayacaktır. Bu nedenle Akın’ın Koltuk’u desteklemeyeceği sonucuna varabiliriz.

Öyle ise kim olur?

Hep şikâyet ederiz ya, kadınları ve gençliği parti kadrolarına almakta zorlanıyoruz diye.

Sayın Akın ve yönetim kurulu üyeleri, işte size fırsat. Gösterin samimiyetinizi pozitif ayrımcılık yapın. Siyasi bilgi birikimi olan, Gençlik Kolları’ndan itibaren parti kadrolarında özveriyle çalışmış, eğitimli, özgüveni yüksek, liderlik potansiyeli olan Sevcan Özelli’yi İl Başkanı yapın. Tarihe geçin.

              *                             *                            *                         *

23 Aralık 1930’da Cumhuriyet düşmanları öğretmen asteğmen Kubilay’ı şehit ettiler. Bugün ölümünün 84.yıldönümünde minnetle, saygıyla ve rahmetle anıyoruz.

               *                             *                             *                         *

İkinci Cumhurbaşkanımız, Milli Şef İsmet İnönü’yü 41 yıl önce bir 25 Aralık günü kaybettik. Merhumu rahmetle anıyor ve “Bir ülkede namussuzlar kadar namuslular da cesur olmadıkça, o ülkenin kurtuluşu yoktur.” sözünün ne kadar doğru söylenmiş olduğuna gönülden inanıyorum.