Zonguldak’ta 2015 yılının Temmuz ayında ilk kez yurt dışına çıkacak olan TIR’dan şüphelenen narkotik ekiplerinin operasyonuyla 118 kilogram eroinin ele geçirildiği TIR’ın Ukrayna uyruklu sürücüsü Mihail T., ikinci kez hakim karşısına çıktı.

Zonguldak 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 52 yaşındaki Ukraynalı Mihail T., tercüman ve avukatı hazır bulundu. Olayın ortaya çıkmasıyla birlikte polis merkezinde ve Cumhuriyet Savcılığı’nda alınan ifadeleri hatırlatılan sürücü, uyuşturucu sevkiyatıyla ilgili bir bilgisi olmadığını söyledi.

Cezaevinde tutuklu bulunan Mihail T., hazır bulunan tercüman aracılığıyla mahkemede ifadesini verdi. TIR’ın dorsesinden bir bölümün çıkartılarak yerleştirilen eroinlerle bir alakası olmadığını ileri süren tutuklu sanık, patronunun talimatları doğrultusunda söylenilen işleri yaptığını anlattı.

Türkiye’ye ilk kez geldiğini dile getiren tutuklu sanık Mihail T’ mahkemedeki ifadesinde olayı şöyle özetledi:

“Beni Türkiye’ye gönderdiler. İstanbul Limanı’na geldiğimde beni iki kişi karşıladı. Beni karşılayan kişiler daha önce Ukrayna’ya gelmişti. Patronum bu kişilere güvenebileceğimi söylemişti. Beni karşılayan kişilerden birisi evraklarımı gümrükte yaptırdıktan sonra Haydarpaşa’da yükümü boşalttım. Hep beraber beni bir yere getirdiler. Çiftlik gibi bir evdi. Orada başka uyruktan karı koca bir çift köpeklere ve hayvanlara bakıyordu. Aracımı çiftlikte bulunan demir kapılı garaj gibi bir yere getirdiler. Orada beni misafir ettiler. Olaydan birkaç gün sonra elime bir telefon ve bir telefon hattı verdiler. Aracın navigasyonunu ve kendi hattımı kullanmamam gerektiğini söylediler. Bundan şüphelendim. Ancak patronumla da görüştükten sonra ne söyleniliyorsa onu yapmam gerektiğini söylediler. TIR boştu. Ankara’ya giderek yük almam gerektiğini söylediler. Ben de Ankara’ya gitmek üzere yola çıktım. Fakat yolda ters yöne girdiğim için navigasyonu açarak yoluma devam ettim. Verdikleri telefon da Türkçe olduğu için kullanmayı bilmiyordum. Kendi hattımı kullanmaya devam ettim. Ankara’ya vardığımda birkaç gün bekledim. Fakat Safranbolu’dan ızgara yükü almam gerektiği söylendi. Yükü alıp Zonguldak Limanı’na geldim. İki gün limanda bekledim. Sonrasında ise bu olay ortaya çıktı”

“ÇOCUKLARIMI ÖZLEDİM”

Mahkeme heyeti kararını açıklamadan önce Mihail T’ye  bir diyeceğin var mı diye sorması üzerine, Evliyim çocuklarım var ailemi özledim evime gitmek istiyorum” dedi.

Mahkeme heyeti kararını açıklayarak Mihail T’yi 11 Yıl 3 ay hapis cezası mahkum etti. Barış DOĞAN