Geçtğimiz hafta üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı. Yüzlerce genç öğrenci gelecek şehrimize. Tercih aşamasında Google’dan arama yaparak kampüs,şehir ve sosyal hayata dair bir çok bilgiyi edinerek geldiklerine eminim. Z kuşağı, rastgele adım atmıyor ve bu beni oldukça heyecanlandırıyor.

Peki gençler internette ne aradılar ve aileleri ile geldiklerinde neler görecekler; hazır mısınız?
“Zonguldak” ve “Üniversite” kelimelerini yan yana kullandıklarında okullarına dair resmi sitelerin tamamına ulaştılar. “ Zonguldak” dediklerinde yine resmi ve haber siteleri ve “vikipedia” radarlarına takıldı.

“Zonguldak“ dediklerinde ise gezi siteleri ve sözlük sitelerine gözler takılıyor. Ve belkide en çok erişim sağlanacak, bir önceki dönemlerin tecrüblerini paylaşacakları platformlar ise aslında tam olarak burası. Z kuşağı da burada. Emin olabilirsiniz ki burada da çok fazla içerik yok.

İşte, Zonguldak’ ın sahipsizliğide tam olarak burada. Neden bu şehre gelenler,gidenler ve hala ekmeğini yiyen, suyunu içenler bu durumdan rahatsız olup bu işlere el atmaz? Buraya bu soru işaretini bırakıp, Z kuşağına ve Zonguldak’ a gelecek gençlerimize şehri birde ben anlatmak isterim.
Zonguldak;

Sizler daha çok maden kazaları ve son 6 ayda 30 il + Zonguldak olarak duydunuz bu şehrin adını ancak bilmenizi isterimki Türkiye Cumhuriyetinin lokomotif şehri oldu Zonguldak. Cumhuriyet döneminin ilk il olan yerin adıdır Zonguldak.
Mustafa Kemal Atatürk “Zonguldak'ın derin toprakları altındaki maden serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.' Ve 1 ay kadar önce 320.000 m3 DoğalGaz rezervi ile yine ülkemize umut olan şehirdir Zonguldak.

Yeni nesil bilmez ancak bir zamanların işçi payvonları olan şehirdir Zonguldak. Pavyon demişken Ankara’ nın pavyonları değil elbette; işçilerin yemek yediği, konakladığı, sosyal hayatını idame ettiği yerlerde vardı bu şehirde.

Deniz Gülü’müz vardı. Yüzer lokantada diyen oluyordu. Bildiğiniz şehir hatları vapurunun lokantalı olanı.. Şimdi jilet oldu, kalmadı bir eser ama okumaya geldiğiniz şehrin eskilerinin nasıl bir sosyal hayat içinde büyüdüğünüzü bilmenizi istedim.

Ve memleketin ilk tenis kortlarıda yine bu şehirde hizmet vermeye başladı. Sakın ha endişe etmeyin; kortlar hala faal. Tenise merakınız varsa işte size fırsat. İddia ediyorum ülkenin en güzel lokasyonuna sahip tenis kortuna gidebileceksiniz, yazın bir yere.
Fener mahallesi ve falezleri görüşmeye değer ve şehir merkezinden yürüme mesafede doğa harikası nefes alma mekanlarıdır. Son yıllarda tesislerde gelişmeye başlası, Zonguldak da gezecek yer yok diyenlere duyurulur. Üniversite çevresi 81 vilayette hemen hemen aynıdır ancak kaç kişi ders sonrası denize serinlemeye gidebilir, işte size bir fırsat daha. Hemde araç kullanmadan denize gidebileceğiniz ender şehirlendendir Zonguldak. Biz Zonguldak’lılar asla kıymetini bilemedik ama sizler bilin gençler. Plaj zengini değiliz belki ancak Kozlu sahili ayağınızın altında olacak.
Yemek içme kültürü.

Yöresel yemekleri köylerde hala devam ancak şehir merkezinde yine 81 vilayette ne buluyorsanız onlar var. Zonguldak’ ın ayrıca vazgeçilmezi “soslu kebabı” meşhurdur. Başka bir yerde bulamayacağınız bu lezzeti mutlaka deneyin. Devrek simiti meşhur deniz ancak Zonguldak merkezin simitide meşhurdur, her yerde sadece sabah simit bulurken Zonguldak’ a akşam simitide satılır. 
Maden müzesi ve Gökgöl mağarası görülmeye değer  ve bir kere gidip gelinmekle doyulamayacak güzelliktedir.
Soğuksu pazarında köylülerin bahçelerinde ektiği sebze, meyve ve süt ürünleri bulabilirsiniz.Bu doğallık ne yazıkki çoğu şehrimizde artık yok.

Altı Kara Üstü Yeşil Zonguldak.. Boşuna söylenmedi bu sözler. Toprak üstü her yer yeşildir Zonguldak’ da. Çıplak bir tepe göremezsiniz. Doğa,Kamp merakınız varsa alın size bir fırsat daha. Göl,şelale,nehir ve deniz hepsinin buluştuğu onlarca yer var ve 4 mevsim doğada yapacak aktivitelere sahip doğa zengini bir şehre geliyorsunuz.
Kayıt işlemleri sonrasında belki bir süre memleketlerinize dönüp uzaktan erişimle eğitimlerinize başlıyor olacaksınız ancak şehrimize geldiğinizde butün bu güzellikler ile sizleri bekliyor olacağız.