Zonguldak Belediyesinin beceriksiz uygulamaları yüzünden Kapuz Plajı’nın doğallığı yok oluyor. Etrafına çekilen kale suru gibi duvarlar, plaja adeta bir hapishane görüntüsü veriyor.

 

Zonguldak Belediyesi geçtiğimiz günlerde Kapuz Plajı’nda düzenlemelere başladı. Kamuoyunun, Ankara-Zonguldak demiryolunun göçertilmesiyle haberdar olduğu çalışmalar sırasında yapılan duvarlar plajın doğal görünümünü büyük ölçüde bozdu. Onlarca yıl önce plajın doğal dokusuna uygun şekilde, teraslandırılarak yapılan istinat duvarının 5 metre yüksekliğinde dümdüz bir duvara dönüştürülmesi, ortaya, son derece çirkin bir görüntü çıkardı. Düzenleme çalışmaları sırasında, tuvalet ve vestiyer binalarıyla hemen girişindeki arıtma tesisi de yıkıldı.

 

PLAJ ADETA HAPİSHANEYE ÇEVRİLİYOR

Bununla da yetinmeyen Zonguldak Belediyesi, plajın giriş kısmına, kimi yerlerde 3 metreyi aşacak şekilde duvar örmeye başladı. Kapuzlu balıkçıların kayıklarını çekmesine de engel olan yüksek duvar kale suru gibi görüntüsüyle plajı adeta hapishaneye çevirdi. Kıyı Kanunu’na da aykırı şekilde yapılan uygulama vatandaşların tepkisini de çekti.

 

PLAJ, TÜM ZONGULDAK HALKININ ORTAK MALI, KENTİN EN DEĞERLİ VARLIĞIDIR

Öte yandan Zonguldak Belediyesinin yapılan çalışmalar hakkında kamuoyu ile hiçbir bilgi paylaşmaması da eleştirilere neden oldu. Vatandaşlar “Kapuz Plajı Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın çiftliği değil, tüm Zonguldak halkının ortak malıdır. Bu kentin en değerli varlığı olan plajda özenle çalışma yapılması gerekir. Nasıl bir görünüm kazandırılıp, hangi fonksiyonların ekleneceği konusunda kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadan yürütülen çalışmalar akıl almaz bir özensizlikle yapılıyor. Etrafına kale suru örülüyor, çirkin duvarlar çekiliyor. Demiryolunun göçertilmesi de yapılan bütün işlerin ne derece beceriksizce yapıldığını gösteriyor. Bu özensiz çalışma derhal durdurulmalı, yapılacak çalışmalarda plajın doğal görünümünün korunması temel amaç olmalıdır” dedi.