Yaydığı kötü koku nedeniyle Çaycuma’nın kentsel yaşam kalitesini düşüren OYKA Kağıt Fabrikasının bir de atık sularını arıtmadan Perşembe Deresi’ne deşarj etmesi bir başka çevre felaketine neden oluyor. Fabrikanın arıtma tesisi olduğu halde sırf maliyeti nedeniyle çalıştırılmaması, “Oyka da bunu yaparsa” sorusunu akla getiriyor.

Çaycuma’da 1970’li yılların başında SEKA Çaycuma Müessesesi olarak faaliyete başlayan, 2003 yılında Özelleştirme İdaresince Ordu Yardımlaşma Kurumunun (OYAK) bir kuruluşu olan OYKA’ya satılan kâğıt fabrikası çevre sorunları yaratmaya devam ediyor. Kurulduğu günden bu yana yaydığı pis koku nedeniyle Çaycuma’da kentsel yaşam kalitesinin düşmesine neden olan fabrika, bir de üretim esnasında açığa çıkan ve içinde pek çok kimyasal bulunan atık sularını hiç arıtmaya tabi tutmadan Perşembe Dere’sine salıyor.

KİRLİ SU İÇİN İKİNCİ BİR DEŞARJ NOKTASI OLUŞTURULMUŞ

Halkın Sesi’nin çevrede yaşayan vatandaşlardan edindiği bilgiye göre, fabrikanın ta kurulduğu yıllardan bu yana Perşembe Deresi kenarında deşarj noktası bulunuyor. Ancak özelleştirmeden sonra, bu noktanın yakınında ikinci bir deşarj noktası oluşturan şirket, tüm kirli su operasyonlarını bu noktadan yürütüyor. Ancak gürül gürül akan simsiyah suyu yoldan geçen herkes tarafından çıplak gözle görülebiliyor. Kurumsal bir şirketin hiç gizlemeye bile gerek görmeden aleni şekilde çevre cinayeti işlemesi gören herkesi hayrete düşürürken, bu cesareti nereden aldığı merak ediliyor.

ÇOK BOYUTLU ÇEVRE FELAKETİ YARATIYOR

Halkın Sesi’nin çevre sakinlerinden edindiği diğer bilgilere göre OYKA’nın arıtma tesisi bulunuyor. Ancak enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tesis devreden çıkarılıp, su, oluşturulan ikinci hatla doğrudan Perşembe Deresi’ne veriliyor. Bu yolla Filyos Irmağı’na ulaşan atık su geçtiği her yerde doğal yaşamı tahrip ede ede Karadeniz’e ulaşıyor. Yıllar içinde denizde de birikerek denizaltı flora ve faunasının bozulmasına da neden olan kirli su çok boyutlu çevre felaketi yaratıyor. Vatandaşlar, SEKA’nın özelleştirilen müesseseleri içinde üretime devam eden tek müessese olan OYKA Kâğıt Fabrikasının, Çaycumalılara adeta bedel ödettiğini dile getirirken OYKA’nın sorumsuzluğu kadar Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün olayı görmezden gelmesini “hayret verici” bulunuyor.