Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu önemli gündem maddeleriyle Zonguldak’a geliyor. Filyos’ta TPAO’ya ofis, misafirhane ve lojman yapımı için devredilen Radartepe’nin SİT alanı statüsünün değiştirilmesini görüşecek olan Kurul’un gündeminde, Demir Ailesi’nin Filyos’taki izinsiz uygulamaları, ÇATES eski binası ile Fener de var.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu önemli konuları görüşmek üzere Çatalağzı’nda toplanıyor. Kurumun internet sitesinde yer alan bilgiye göre 392 numaralı toplantı, 9 Haziran Çarşamba günü Filyos’ta başlayacak. İlk olarak geçtiğimiz günlerde TPAO’ya ofis, lojman ve misafirhane yapmak üzere devredilen Radartepe mevkiine gelecek kurul üyeleri, burada yapılan 101 adet açmaya ilişkin sondaj kazısı sonuçlarını değerlendirip alanı yerinde inceleyecek. Elde edilen bulgular ve yapılan inceleme sonucunda, arkeolojik değeri olmadığı yönünde karar alındığı takdirde, Radartepe’nin statüsü değiştirilerek.  Böylece 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olduğu için çivi bile çakamayan TPAO’nun önü açılacak.

DEMİRLERİN İZİNSİZ UYGULAMALARI DA GÜNDEMDE

Kurul’un Filyos gündeminde Ateş Tuğla Fabrikası’nda yapılan izinsiz kazılar ve usulsüz uygulamalar da var. Bir dönem Demir Ailesi tarafından işletilen ve aralarındaki ticari alışveriş sonucu Teoman Papila’ya devredilen fabrikanın sınırları 1. derece sit alanı içinde kalıyor. Zaman zaman gazetelere de yansıyan iddialara göre Kurul’dan izin almadan bazı inşaat faaliyetleri yapan Demirler burada kaçak kazı da yapıyor. Pek çok şikâyete de konu olan bu uygulamalar Kurul tarafından görüşülerek karara bağlanacak. Daha sonra Çatalağzı’na geçecek kurul üyeleri burada, Çatalağzı Termik Santralinin 1940’larda yapılan tarihi binasında inceleme yapacak. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfının (ZOKEV) başvurusu üzerine konuyu gündemine alan Kurul, Çatalağzı Belediyesi toplantı salonunda değerlendirmelerini yaparak kararlarını alacak.

KURUL SİYASETE DİRENİP TPAO’YA HAYIR DİYEBİLECEK Mİ?

Öte yandan Zonguldak Belediyesinin Fener Mahallesi’nde yapacağı içeriği kamuoyunca bilinmeyen düzenlemeleri de görüşecek olan üyeler, Zonguldak’ta, iki gün mesai yapacak. Siyasi baskılarla karar aldığı yönünde yoğun eleştirilere konu olan Koruma Kurulunun özellikle TPAO’nun talebini yerine getirip getirmeyeceği merak ediliyor. Doğal gaz çalışmaları nedeniyle her dediği emir yerine geçen TPAO’nun konuyu bizzat Beştepe’ye aktardığı ve oradan gelen talimatla hızlı bir şekilde sondajların yapıldığı sızan bilgiler arasında yer alıyor. Kurul’un Radartepe’nin statüsünün değiştirilmesi yönünde karar aldığı takdirde, bunun, özellikle tapulu alanı olup da, sit alanı içinde kaldığı için inşaat yapamayan vatandaşlar için emsal teşkil edeceği, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal’ın da bu doğrultudaki bir kararı çok istediği de konuşulanlar arasında bulunuyor. (Haber Merkezi)