TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan yazılı bir basın açıklaması yaparak 5 partinin ortak kararıyla meclisten geri çekilen yasa tasarısı konusunda teşekkür etti.

Aydan yaptığı yazılı açıklamasında şöyle dedi:

Meclis Genel Kuruluda Geçtiğimiz Hafta görüşülen Torba yasadaki Madde 45, ömrünü doldurmuş 10 termik santrale 2 yıl daha baca gazı filtresi olmadan veya limitlere uymadan, her tür denetimden ve cezadan muaf tutularak çalışma izni verecekti.

Çatalağzı, Çan, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Yatağan,Sivas, Şırnak  ve Soma'daki özelleştirilen eski teknoloji ile çalışan termik santralleri kapsayan bu yasanın çıkması demek, iki yıl daha bu bölgelerdeki yaşam alanlarının ve insan sağlığının tehdit altında bulunması anlamına geliyor.

Bu yasanın Meclis'te kabul edilmemesi için,  bir dizi çalışma yaptık. İlimiz AKP ve CHP milletvekilleriyle görüşerek bilgi notları ilettik ve desteklerini istedik. Daha sonra, TEMA Zonguldak Temsilciliği olarak,  Change.org üzerinden muhatapları beş   partinin Grup Başkan Vekilleri olan bir imza kampanyası başlattık. Temiz Hava Hakkı Platformu bileşeni  çevre ve sağlık alanlarında çalışan STKlar işbirliği ile imza kampanyası kısa sürede yaygınlaştırıldı ve yoğun ilgi gördü.

Sadece beş günde 68.429 imza' Temiz hava haktır, iki yıl daha bekleyemez' diyen duyarlı kişiler tarafından atıldı. Bir çok platform ve STK üyeleri vekillere yönelik mesaj, mail ve Twitter mesajı kampanyaları gerçekleştirdi. Temiz Hava Hakkı Platformu, Elbistan Hayatı ve Doğayı koruma Platformu, Muğla Çevre Platformu, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Turgutlu Çevre Platformu, Salihli Çevre Derneği ve Yaşanabilir Zonguldak Platformu aynı amaç için güç birliği içinde emek verdiler.

12 Şubat Günü, Manisa , Zonguldak ve Ankara'dan gönüllüler olarak TBMM'ne gittik. Toplanan imzaların çıktılarını ve bilgi notlarını dosya haline getirerek, partilerin Grup Başkan Vekillerine sunduk. Yerelde Termik santraller nedeniyle yaşadığımız sağlık ve çevre sorunlarını anlattık ve yasanın geri çekilmesi için desteklerini istedik. Parti ayırımı yapmaksızın, Zonguldak ve Termik santral  bulunan diğer illerin vekilleriyle görüşerek bilgi notları verdik.

Tüm ortak çabalar ve işbirliği sonucunda, 14 Şubat'ta TBMM Genel Kurulunda beş partinin ortak kararıyla madde 45 geri çekildi. Bu karar çok sevindirici bir sonuç oldu. Hep birlikte başarmanın mutluluğunu yaşadık.Emeklerin boşa gitmemesi ve iyi sonuçlar almak biz gönüllüler için o kadar önemli ki..

Bu durumda, söz konusu tesisler çevre yatırımlarını 2019 sonuna kadar yapmak zorundalar. Çünkü, şirket karı ve çıkarından daha çok, insan sağlığı önemlidir. Bundan sonraki aşamalarda konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Teşekkürler;

İmzalarıyla Kampanyaya destek veren duyarlı kişilere,

Tepkilerimizi dikkate alarak yasanın geri çekilme kararını alan AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP Grup Başkan Vekillerine,

Bizleri destekleyen tüm Zonguldak Vekillerine,

Termik santraller ve 45. madde ile ilgili Genel Kurulda etkili konuşmalar yapan Zonguldak Vekili Deniz Yavuzyılmaz'a, Tekirdağ Vekili Candan Yüceer'e, Eskişehir ve Antalya Vekillerine ,

Sesimizi duyurmamıza yardımcı olan basın mensuplarına

Teşekkür ederiz.

(Haber merkezi)