Dergi, Türkiye’de ‘Akademik Camianın’ yükseköğretim ve bilime dair görüşlerini ortaya koyan bir platform olması açısından son derece önemli bir işlev görüyor.

Yükseköğretim ve Bilim dergisi; Türkiye’de ve dünyada, yükseköğretimdeki güncel sorunların ve çözüm önerilerinin, öğretim stratejilerinde yeniliklerin, bilim ve teknolojide yeni yönelimlerin ve gelişmelerin ileri sürüldüğü ve tartışıldığı; bilimsel ve sosyal iletişimin sağlanmasına katkıda bulunmayı da amaçlamaktadır.

Uluslararası dergilerin yayın ve değerlendirme standartlarını benimseyen dergide yer alan makaleler, her biri alanında deneyimli uluslararası bir yayın kurulu desteğinde birbirinden habersiz ve bağımsız hakemler denetiminde yayımlanmaktadır.

Yükseköğretim ve Bilim dergisi OAJI, DOAJ, Index Copernicus, EBSCO, J-Gate, TÜBİTAK-ULAKBİM, Citefactor, NewJour, Google Akademik ve Akademia Sosyal Bilimler İndeksi (ASOS Index) gibi saygın atıf dizinleri tarafından da takip edilmektedir. Elsevier-Scopus veri tabanı tarafından da değerlendirmeleri sürmektedir.

ALANINDA TÜRKİYE’DEKİ EN ÖNEMLİ DERGİ

Alanında ülkemizdeki iki bilimsel dergiden biri olan Yükseköğretim ve Bilim dergisinde bugüne kadar yükseköğretim ile ilgili konulara değinen yüzden fazla bilimsel makale yayımlanmıştır. Yayım hayatına girdiği günden bu yana pek çok konuda çözüm önerilerinde bulunan dergi yurt dışından da ilgi ile takip edilmeye başlandı. Yükseköğretim ve Bilim dergisi Editörü Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar, son dönemde Yükseköğretim ve Bilim dergisine yurt dışından giderek artan sayıda makalenin geldiğini belirtti.

Son dönemde dergiye gönderilen makalelerin sayısının ve niteliğinin gün geçtikçe arttığını ifade eden Prof. Dr. Özdamar, “Bu durumun ve gösterdiğimiz gayretin ülkemizde yükseköğretim ile ilgili bilimsel çalışmalara olan farkındalığın artması yönündeki çabalara katkıda bulunacağına inanıyoruz.” sözleriyle derginin yüksek öğretimdeki rolüne vurgu yaptı.

Yükseköğretim ve Bilim dergisi çevrim içi özellikte web üzerinden de yayımlanmakta ve yılda üç sayı olarak çıkmaktadır. Dergideki makalelere internet ortamında hiçbir kısıtlama olmaksızın erişilebilmektedir (higheredu-sci..edu.tr).

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut ÖZER konu ile ilgili şunları söyledi: “Üniversitemiz sadece eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmamakta, aynı zamanda ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanları da kapsamına almakta ve bu alanlarda üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmektedir. Hepinizin malumu olduğu üzere son yıllarda ülkemizde yükseköğretim alanında oldukça önemli bir büyüme ve genişlemeye tanık olmaktayız. Bu kadar büyümüş bir sistemin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı, gerçekleştirilen iyi örneklerinin görünür kılındığı, dünyada yükseköğretim alanındaki gelişmelerin takip edildiği bilimsel bir platforma ihtiyaç duyulmaktaydı. Ülkemizin bu ihtiyacına cevap vermek üzere 2011 yılında Yükseköğretim ve Bilim dergimizi çıkartmaya karar verdik ve çalışkan bir ekiple yola çıktık. Bugün Yükseköğretim ve Bilim dergisinin 12’nci sayısını yayımlamış bulunmaktayız ve dergimizin çok sayıda önemli index tarafından taranmasından da ayrıca büyük bir mutluluk duymaktayız. Bu başarının elde edilmesinde büyük katkısı olan başta dergi editörümüz Prof. Dr. Şükrü Oğuz Özdamar olmak üzere, editör yardımcılarına, uluslararası yayın kurulunda yer alan bilim insanlarına şükranlarımı sunuyorum.” 

RESİM: Prof. Dr. Mahmut Özer