Zonguldak İşkur toplantı salonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Merkezi tarafından 2014 yılı faaliyetleri kapsamında Kaymakamlıklar ve İl Müdürlerine yönelik düzenlenen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun “Kamuda Ücretsiz Farkındalık Oluşturma Bilgilendirme” semineri yapıldı. Bilgilendirme semineri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eğitmeni Dr. Erdem Cam tarafından verildi.

Seminerde konuşma yapan Zonguldak İşkur İl Müdürü Gönül Demirsu, çalışma hayatının önemli bir bölümünü oluşturan iş sağlığı ve güvenliğiinsan hayatını esas alan ve ihmal durumunda telafi olmayacak kadar önelim bir konu olduğu ifade ederek “İş sağlığı ve güvenliği, işin yapılması sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanana sağlığa ve güvenliğe zarar verebilecek koşullardan korunmak amacı ile yapılan sistemli bilimsel çalışmalardır.Tanımı itibariyle bakıldığında; insan hayatını esas alan ve ihmal durumunda telafisi çoğu zaman mümkün olmayacak kadar önemli bir konudur.İş sağlığı ve güvenliği konusu sadece işyeri ve çalışan düzeyinde değil, toplumun geneli doğrudan ilgilendiren, aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınması gereken bir önceliktir.” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

Demirsu, “Beklentimiz, iş kazası ve meslek hastalıkları sayısının minimum seviyeye inmesidir”

“Anayasamızın 56. Maddesinde; ‘Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlar.’  hükmü bulunmaktadır. Anayasamızda bu maddenin yer alması da çalışma hayatına atılan kişilerin sağlığı ve güvenliğine verilen değeri göstermektedir.

Bu nedenle; Bakanlığımızca, koruyucu ve önleyici hizmetlerden bütün çalışanların yararlanmasını sağlamak ve Avrupa Birliği ile Uluslararası Çalışma Örgütü normlarına uyum sağlaması amaçlanarak mevcut iş kanunumuzun dışında, bağımsız bir kanun çıkarma çalışmaları yürütülmüş olup, çalışanların tümünü kapsayan ve gelişmiş ülke örneklerindeki mevzuat metinlerine ile uyumlu düzenlemelerin hayata geçirilmesi amacıyla 30 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanarak 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yürürlüğe girmiştir.

Ülkemizin en büyük sorunlarından biri uzun yıllardır bir türlü önlenemeyen iş kazalarıdır. İş kazaları ve meslek hastalıklarının neden olduğu maddi ve manevi kayıplar ülke ekonomisi için önemlidir.”

İş kazalarının bedelini, iş hayatı ile, işveren ise sermayesi ve vicdanıyla ödemektedir. Bu nedenle, birçok ülkenin sahip olduğu müstakil bir iş sağlığı ve güvenliği kanununa ülkemizin de kavuşması şüphesiz iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesinde çok önemli bir adım olmuştur.

İş sağlığı ve güvenliği kültürünün gelişmesi ve farkındalığın ortaya çıkartılması oranında iş kazaları ve meslek hastalıklarının azaldığı görülmektedir. Güvenlik kültürünün en yüksek olduğu ülkelerde ölüm oranlarının en az olduğu bilinmektedir. Toplu olarak beklentimiz, iş kazası ve meslek hastalıkları sayısının minimum seviyeye inmesidir.”

Bilgilendirme seminerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eğitmeni Dr. Erdem Cam konuşmasında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu ve özel sektör ayrımı gözetmeksizin tüm çalışanları kapsadığını belirterek, iş veren ve işçilerin yükümlülükleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri, risk değerlendirmeleri ve idari para cezaları ile devletin sorumlulukları hakkında bilgi verdi.

Seminere, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürü Çiğdem Acar, Zonguldak Ticaret İl Müdürü Figen Köroğlu, AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, kamu ve özel sektör çalışanları katıldı. (Aykut Kara)