Öğrenci sayısının yetersiz olduğu gerekçesiyle 2011 yılında kapatılan 600 öğrenci kapasiteli, 30 derslikli tam donanımlı okulun çatısı çöktü. İçindeki araç gereçlerle çürüyen okulun içler acısı hali, görenleri üzdü.

Zonguldak’ın Kozlu ilçesine bağlı Dereköy ve çevre köylerindeki öğrenciler için yapılan tam donanımlı ilkokul, öğrenci sayısı yeterli olmadığı gerekçesiyle 2011 yılında kapatıldı. 600 öğrenci kapasiteli ve 30 derslikli okul, içindeki değerli araç gereç ve sıralarla birlikte çürümeye terk edildi. Öğrenciler, taşımalı eğitim sistemiyle Sivriler beldesindeki yetersiz binalarda ders yapıyor.

Söz konusu okul, 1997-1998 yılında Dünya Bankası hibesiyle yaklaşık bir milyon lira harcanarak inşa edilmişti. 2000-2010 yılları arasında eğitim verilen okulda engelli öğrenciler için özel asansör ve tuvalet, her yaş grubuna uygun lavabolar, çok amaçlı salon, bilgisayar salonu, dev kütüphane, sığınak, resim atölyesi ve öğrenci dolapları gibi yüksek standartlarda donanımlar bulunuyor. Kozlu ilçesine 26, Zonguldak merkeze 30 kilometre mesafede bulunan okulun içler acısı halini gören köy sakinleri, “Başvurmadığımız merci kalmadı, ama çürümesine engel olamadık. Böyle bir okul şehir merkezinde bile yok. Okulu bu halde gördükçe içimiz sızlıyor.” diyor.

Çürümeye terk edilen okulun bulunduğu Dereköy, öğrencileri taşımalı eğitim gören Bozca köyüne 5, Ayvatlar’a 6, Karapınar’a 8, Taşçılar’a 3, Kumtarla köyüne ise 10 kilometre mesafede bulunuyor.

Eğitimciler, önceki yıllarda okulun çürümeye terk edilmemesi için okul önünde basın açıklaması yaparak konuya dikkat çekmişti.