Cumhuriyet Ortaokulu öğrencileri ve Fen Bilimleri öğretmenleri deney setleri kullanarak çeşitli gösteriler yapıyor. 2 yıl boyunca projenin ilk aşamasında şu ana kadar Kurtlar Ortaokulu, Süleyman Demirel İmam Hatip Ortaokulu, Süleyman Demirel Ortaokulu ve Çayırlı Yüksel Balcı Ortaokulu’nda gösteriler gerçekleştirildi.

Projede Cumhuriyet Ortaokulu Müdür Yardımcıları Okan Topaloğlu, Cengiz Baysal, Fen Bilimleri Öğretmeni Şenol Yıldız ile öğrenciler Ecenaz Memiş, Yağmur Yiğit, Kaan Karaağaçlı, Mustafa Arı, Bayramcan Aydemir, Ümmühan Ayaz, Sıla Çakır, M. Furkan Tosun, M. Fatih Tosun, Elif Arslan, Hasan Aydemir, Tunahan Karakaya, Ada Kart görev aldı.

Bilimin Işığı Sarsın Okulları” projesinin koordinatörü Fen Bilimleri Öğretmeni Şenol Yıldız, gittikleri her okulda öğrencilerin projeyi büyük bir ilgi ile takip ettiklerini gördüklerini söyledi. Yıldız proje ile ilgili olarak şu bilgileri verdi; “Daha önceki yıllarda sponsorlar aracılığıyla bilim merkezi deney setleri temin etmiştik. Bu deney setlerinin bir kısmını Ereğli Sanayisinde yaptırmıştık. Kendi öğrencilerimizle müfredatla ilişkilendirilmiş ve farklı öğrenme metotlarını içeren etkinlikler, deneyler yapıyorduk. Okulumuzda bilime ilgili, deneylere hâkim 20 öğrenci seçtik ve istedik ki bu öğrencilerimizle köylere gidelim, deney setlerimizi götürelim, bilgilerimizi tecrübelerimizi paylaşalım, zümrelerimizle tanışalım. Hem, gönül köprüleri kuralım, hem de deney setlerimizden köydeki öğrencilerimizde istifade etsin. Bilim merkezi deney setlerinin yanında fizik, kimya, biyoloji, robot, teknoloji temalarını içeren gösteri deneyleri de yapmaktayız. Amaç sadece eğlenceli deneyler yapmak değil. Deneyleri müfredatla, günlük yaşamla ilişkilendiriyoruz. Ayrıca farklı öğrenme metotlarını kullanarak öğrencilerin sürece aktif katılmalarını sağlıyoruz. Böylelikle öğrenciler yaşayarak, eğlenerek fen dersinin ve bilimin sıkıcı olmadığını fark ediyorlar. Bu uzun soluklu bir çalışma. Haziran 2016’ya kadar tüm köy ortaokullarını en az iki kere ziyaret etmeyi hedefledik. Proje kapsamında öğrencilerimizdeki değişim akademik verilerle takip edilecektir. Ayrıca projenin devamlılığı için web sitesi kurulması hedeflenmiştir. Devletimizin 2023 vizyonu kapsamında her ile bir bilim merkezi kazandırmak var. Ayrıca 2013’te değişen yeni fen programının ‘Benimsenen Yöntemler ve Strateji’ başlığında ‘öğrencilerin fen bilimleri alanındaki bilgiyi anlamlı ve kalıcı olarak öğrenmelerini sağlamak için informal öğrenme alanlarından da (bilim, sanat müzeleri ve vb gibi) faydalanılır’ denilmektedir. Yaptığımız çalışmanın bu anlamda faydalı olacağına inanıyoruz. Projeye Okul Müdürümüz Kenan Okan ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Mehmet Naci Kılıç destek veriyorlar ve bizi teşvik ediyorlar. Gittiğimiz köylerde de öğrencilerimizin çok ilgili olduğunu gördük.”
Projenin önümüzdeki yılda uygulanmaya devam edileceği belirtildi.