Bakan Albayrak açıkladı;

 

“TTK’nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin Eylem Planı hazır değil, bu nedenle TTK’ya işçi alımı yok”

”

 

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun, Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)nın yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a sorduğu soruya yanıt geldi.
 
CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Şerafettin Turpcu, denetmeni olduğu TTK ile ilgili Plan Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Sayıştay`ın TTK`ya ilişkin 2014 yılı Denetim Raporuna atıfta bulunarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a TTKnın 2015-2019 yıllarına ilişkin kısa ve orta vadeli hedeflerini belirleyecek olan Stratejik Eylem Planın” neden hala sonuçlandırılmadığını sordu.

 

Milletvekili Turpcu, denetçisi olduğu TTK ile ilgili Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltti:


“TTK`nın geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik bir açıklamanız olacak mıdır? “TTK’nın Yeniden Yapılandırılmasıyla İlgili Eylem Planı Hazırlığı`na” ilişkin bugüne kadar hangi çalışmalar yapılmıştır?  Eylem Planı neden gecikmiştir?  Ne zaman açıklanması planlanmaktadır? TTK`ya işçi alımı olacak mıdır?” 

 

Bakan Albayrak bu sorulara şu cevabı verdi: “TTKnın zarar eden yapısının ortadan kaldırılması ve yaşanmakta olan sorunların giderilebilmesi için, TTKnın 2006 yılı faaliyetlerinin denetimine ilişkin TBMM KİT Komisyonunun 30.04.2008 tarihli toplantısında Tavsiye Kararı alınmıştır. 2009 Yılı Programının 63 no’lu önceliği kapsamında yer alan 123 no’lu tedbirde, TTKnın yeniden yapılandırılmasına yönelik eylem planının hazırlanması hedeflenmiş ve Hazine Müsteşarlığı sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede gerekli çalışmalar 2009 yılı içinde Hazine Müsteşarlığı’nca başlatılmış, Bakanlığımız, TTK ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte 2010 yılında Mevcut Durum Tespit Raporu hazırlanmıştır. Ancak Rapor üzerinde kurumlar arası mutabakata varılamamış olması nedeniyle günümüze kadar herhangi bir gelişme kaydedilememiştir.

 

10. Kalkınma Planı 2015 Yılı Programı 331 numaralı “”TTKnın yeniden yapılandırılmasına yönelik eylem planı hazırlanacaktır”” tedbirinde, Bakanlığımız sorumlu kuruluş olarak belirlenmiştir. Konu ile ilgili daha önceki çalışmalarda yer alan Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Bakanlığımız Bağlı ve           İlgili Kuruluşlar Dairesi Başkanlığı ve TTK ile Şubat Mart 2015 aylarında 4 ayrı toplantı gerçekleştirilmiş ve durum değerlendirmesi yapılmıştır. Yapılan toplantılar neticesinde, TTK’nın yeniden yapılandırılmasına ilişkin Stratejik Yol Haritası Raporu’nun ve ilgili Eylem Planı’nın oluşturulması için kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç duyulduğu sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda çalışmalarımız devam etmektedir.

 

TTKnın toplam 3200 yeraltı işçisine ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle, Hazine Müsteşarlığı nezdinde girişimde bulunmuş ve Hazine Müsteşarlığının 28/12/2015 tarihli ve E. 37378 sayılı cevabi yazısıyla da; “…2015 yılı programının 331 numaralı tedbirinde, “TTKnın zarar eden bir yapıdan çıkarılması amacıyla bir eylem planı hazırlanacağı ve kurumun yeniden yapılandırılacağı”…” ifadesinin yer aldığı belirtilerek, yüksek sayıdaki personel talebinin kamu üzerinde oluşturabileceği yüksek maliyet dikkate alındığında, talebin yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında değerlendirilmesinin daha uygun olacağının düşünüldüğü bildirilmiştir.”