Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Dedeman Otel'de partisinin il başkanlığı tarafından düzenlenen basın toplantısında hükümetin kur politikasını eleştirerek, "vaftiz edilmiş faiz uygulamıyor" dedi.

İl Başkanı Mustafa Kutayer ve partililer hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Genel Başkan Davutoğlu;
“Zonguldak’ta iki günlük ziyaretler gerçekleştirdim. Sağlık nedenlerinden ötürü biraz geç gelmekten ötürü Zonguldak halkından özür dilerim. Alaplı’dan giriş yaptık. Ereğli ve Alaplı’da çok güzel karşılandık. Ardından Kozlu ilçemize geçtik. Orada da çok güler yüzlü karşılandık. Maalesef son dönemde ülke tek bir kişinin aklına teslim edilmiş durumda. Etrafındaki kurumlar işlevsizleştirildi. Ülke büyük bir ekonomik sıkıntıdan geçiyor. Alaplı’da bir çiftçimiz dün bana bu sene tarlalara gübre atamadıklarını dile getirdi. Türkiye’de çiftçilerin nasıl sahipsiz olduklarını ifade önemli konuşmalar verdi. Fındık üreticileri çok sıkıntılı. Nereye dokunursanız bin ah işitiyorsunuz. 40 yıl esnaflık yapan bir vatandaşımız hayatı boyunca böyle büyük bir ekonomik sıkıntı yaşamadığını söyledi. Bu hükümet esnafa öyle yüksek faizlerle krediler verdi. O yüzden esnaflarımız kredilerini ödeyemiyor. Zonguldak kalkınmadan payını alamamış şehirlerden bir tanesi. İstanbul ve Ankara’ya çok yakın olmakla beraber ulaşım konusunda da iyi bir noktada olan Zonguldak’ın bile sıkıntı olması sanırım bu şehrin insanından kaynaklı değil. 

Uluslararası bir ekonomik buhran olduğundan dolayı ülkemizde de bir ekonomik sıkıntı yok. Ülke üzerinde oyunlar yaptıklarını söyleyenler çıkıp açıklama yapsınlar. Bütün imkanlar elinizde. Çıkın açıklama yapın şu ülke bizim ülkemizde oyun yapıyor deyi. Kendi cahilliklerini ve acemiliklerini ortadan kaldırmak için şaşırtmaca konuşmalar yapıyorlar. Son yapılan olayda ne oldu? Kuru tekrardan denkleme soktular. Yaptıkları faizi katmerlediler. Sayın Cumhurbaşkanı kimseyi kandırmaya kalkmasın. Hazine Maliye Bakanı başka telden çalıyor. Merkez bankası Başkanı başka telden çalıyor. Gelinen noktada 3,6,9 aylık çalışmalarla güya iyileştirme yaptıklarını söylüyorlar. Hem faizi destekliyorsunuz. Hem de faizi demlediler.   Dolarla vaftizlenmiş faiz yaptılar. Dini argümanlar kullanmasınlar. 
Aynen hazine garantili köprüler gibi… Hazine garantili para basan belli bir kesim oluştu. Her gün bunların parasına para katılacak. Nerden katacaklar. Milletin parasından vergisinden katacaklar. Çok küçük bir kesime güya kur faizi ile verişecek. Bu durum milli olmakla ile ilgilide alakalı yok. Dört ay önce 4 lira olan dolar 18 liraya çıktı. Şimdi de çıkmışlar dolar düşmüş gibi seviniyorlar. Türki lirası hiçbir zaman bu kadar zelil duruma düşmedi. Dolara çevrilir bir mevduat vardı bizim gençlik yıllarımızda. Rahmetli Turgut Özal bile o dönemde şöyle bir ifade kullandı; ‘Genç nesiller bundan ders almalıdır. Böyle hesapsız kitapsız. Hareketler yaparak gelecek nesiller zor duruma sokulmamalıdır.’  Gelecek nesilleri borçlandıran bir sistemdir. Türk kamu maliyesini önümüzdeki bir akaç ay içerisinde bile büyük bir tehlike oluşturacak noktaya getirecekler. Günün kurtarmak için milleti bu büyük yükün altında bırakmayın. Ankara’da aklı başında kim kaldıysa uyarsınlar. 

6 lira civarından 128 milyar dolar civarında bu ülke rezevleri satıldı. Bir gece içerisinde 18 olarak dolar satanlar kimlerdir? Doların son yükselişinde kiler dolar aldı kimle dolar sattı bunlar açıklansın. Hazine bakanının kardeşi bir açıklama yapıyor. Dolarla vaftizlenmiş uylanmaya gecikmeden önce kimler ne işler yaptı. Bu ağır bir vebaldir. Bir gecede bir dolar spekülasyonu ile yeni zenginler oluşturulan o gecede neler oldu? Bunların yaptıkları ne Müslümanlığa ne vicdana ne milliyetçiliğe nede insanlığa sığmaz!

Bu bir kere faiz artırımıdır. Kamu maliyesine yüklenecek 300 milyarlık yük söz konusu… Doların yıllık kur oynaması yüzde 30 civarında olsa dahi ortada çok büyük rakamlar çıkıyor. Kaldı ki, bu sene dolar yüzde yüz oranında yükseldi. Dolar ile faizle enflasyon arasında dans edenler nasıl bir düğmeye bastıklarının farkında değiller. Tarihten ders almıyorlar.“

Şebnem Saka