Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Merkez Yönetim Kurulu ile şubeler yöneticileri, 14 Temmuz 2021 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletmesi’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek toplu iş sözleşmesi ile gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Ziyarete Genel Başkan Hakan Yeşil ile birlikte GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya, Genel Mali Sekreteri Volkan Yıldız, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri katıldı.
 

EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Biz sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bize sunulan rakamlar kabul edilebilir değil” dedi.

Yeşil şöyle konuştu; “Bildiğiniz üzere 1 Ocak 2021 tarihinde başlayan toplu iş sözleşmesi sürecimiz devam ediyor. Yasal sürecimizin arabulucu ve 60 günlük grev süreci içindeyiz.

Hükümete, TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu ile 17 maddelik bir taslak hazırladık. Tüm sendikaların sorunlarını ilgilendiren, bizim de bölgemize has, sendikamıza has sorunların içinde olduğu bir taslaktı. Hükümetimize bu taslağı sunduk.

Enflasyon rakamlarının açıklanacağı söylendi, ondan sonra teklifin açıklanacağını söylediler. Ayın 5’inde enflasyon rakamları açıklandı. Devamında da bizim Hükümete sunduğumuz 17 maddelik taslağın cevabı geldi.

Yalnız bu 17 maddelik taslağın sadece 1 maddesinin yarısı üzerinde çalışılmış. Yüzdelik olarak açıklandı; birinci 6 ay yüzde 9, ikinci 6 ay yüzde 5 artı enflasyon farkı, düşük ücretli arkadaşlarımıza adını bile anmak istemediğim rakamlarla karşımıza geldiler. Bu rakamların bizim için kabul edilebilir bir tarafı yok. Biz bunu TÜRK-İŞ, TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalar ve Genel Maden İşçileri Sendikası olarak asla kabul etmiyoruz. Tepkimizi sonuna kadar göstereceğiz.

YERÜSTÜ ÇALIŞANLARININ DÜŞÜK ÜCRET SORUNU

Süreç devam ediyor.  Bizim toplu iş sözleşmesi taslağımızda üzerine basa basa durduğumuz birkaç maddemiz var. Bu maddelerin başında bizim yeraltında sağlıklı bir şekilde çalışabilmemiz, yeraltındaki işleri rahatça yapabilmemiz için bize stratejik destek veren yerüstü çalışanları için maddeler geliyor. Yeraltındaki grup farklılıklarının düzeltilmesi ana başlıkları üzerinde yaptığımız çalışmalar var. Bu çalışmalar üzerinde yoğunlaştık.

Yeraltı demeden, yerüstü demeden, kod farkı demeden bizim beraber olmamız, birlik olmamız gerekiyor.

Hükümetle yaptığımız görüşmelerin bayramdan sonra devam edeceği bilgisi bize verildi. TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Ergün Atalay, Yönetim Kurulu olarak, Başkanlar Kurulu, Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu olarak da biz gelişmeleri yakinen takip ediyoruz.

Biz sadaka istemiyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bize sunulan rakamlar kabul edilebilir değil. Bizi bu ücretlerle, sadaka politikasıyla yönlendirmeye çalışanlara tepki gösteriyoruz.

Biz emeğimizin hakkını, çoluk-çocuğumuzun geleceğini korumak için mücadele ediyoruz”.