GMİS Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı Zonguldak’ta yaşayan, bir çalışan, bir eş ve 2 çocuktan oluşan, 4 kişilik ailenin Ekim 2013’te mutfak harcaması bir önceki aya göre % 1.46 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık enflasyon % 9 seviyesinde gerçekleşti. Gıdadaki ilk 10 aylık toplam fiyat artışı ise % 8,26 oldu. Gıda harcamasında meydana gelen aylık % 1,46’lık artış aile bütçesinde bir önceki aya göre yaklaşık 13,50 TL ek yük getirdi. Buna göre Ekim 2013 ayında Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 921,07 TL oldu. Araştırmaya göre, Temmuz 2013 itibarıyla net 803,63 TL olarak belirlenen asgari ücret, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece 27 günlük gıda harcamasını karşılayabiliyor.

 

SEBZE VE MEYVE FİYATLARI DÜŞTÜ

Ekim 2013’ün mutfak harcamasındaki artışta süt, et ve özellikle kuru bakliyat ve özellikle zeytinyağında ki yüksek oranlı artışlar etkili oldu. Sebze ve meyvedeki bir önceki aya göre meydana gelen önemli düşüşler mutfak harcamasının daha fazla yükselmesini engelledi. Süt ürünleri grubunda ortalama artış  % 7 oranında meydana gelirken, ürün bazında en yüksek artış % 18 ile yoğurtta tespit edildi. Et grubunda ortalama artış % 1 olurken ürün bazında, kıyma, kuşbaşında % 1 oranında artış meydana geldi. Tavuk eti ekim ayında % 6 oranında geriledi. Hayvansal ürünlerde ekim ayında en yüksek arış  % 46 oranı ile yumurtada meydana geldi. Balık grubunda bir önceki aya göre ortalama  % 6 oranında artış tespit edildi. Sakatat grubunda ise değişim olmadı.

 

BAKLİYATTA FASULYE % 28’LE ŞAMPİYON

Ekim ayında kuru bakliyat ve tahıllar grubunda önemli artışlar oldu. Dermason kuru fasulye bir önceki aya göre  % 28, barbunya  %10, yeşil mercimek  % 7, kırmızı mercimek  % 4 oranında arttı.  Tahıllar grubunda, baldo pirinç  %11, un da  % 4 oranında artış tespit edildi.  Ekim ayında sebze ve meyvedeki düşüşler gıda harcamasının daha yüksek çıkmasını önledi. Sebze ve meyve grubunda fiyatlarda ortalama  % 4 oranında gerileme tespit edildi. Sebze grubunda özellikle lahana, ıspanak, pırasa gibi mevsim ürünlerindeki  % 30 oranındaki düşüşler mutfak giderinde etkili oldu. Domates, yeşilbiber, patlıcan gibi ürünlerin tarla hasadının sona ermesi nedeniyle  %35’lere varan artışlar tespit edildi. Meyve grubunda mevsim ürünlerinin hemen hepsinde düşüşler yaşandı.

 

YOKSULLUK SINIRI 2.521,83 TL OLDU

Yağlar grubunda ise ortalama  % 1,6 oranında artış tespit edildi. Bu gurupta Sızma zeytinyağı fiyatı bir önceki aya göre  % 22, tereyağı  % 15 zamlandı. Ayçiçek yağı  % 4 geriledi. Şekerli ürünler grubunda kristal toz şeker  % 12, bal çeşitleri ortalama  % 10, reçel çeşitleri  % 4, tahin  % 32 oranında zamlandı. Kabuklu yiyecekler grubunda Antep fıstığı  % 33, yer fıstığı  % 10, ay çekirdeği  % 22, işlenmiş ceviz  % 20, işlenmiş fındık  % 10 oranında arttı. Baharat ve çay grubunda önemli bir değişim gözlenmezken. Salça ve konserve grubunda biber salçası  % 10, domates salçası  % 7 oranında arttı, konserve ürünlerde önemli bir değişim tespit edilmedi. Ekim 2013’te ailenin, gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı 35,55 TL artış ile 2.521,83 TL oldu