Bu ramazan yine her ramazan olduğu gibi iftar sofralarının baş tacı olan ramazan pidesinin fiyatı Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından yapılan zamlar ile 2 liraya kadar yükseldi. Fakat zamlar şimdilik vatandaşa engel olmamakta. Pide satışlarının günde 10 bin civarı olduğunu söyleyen Ay Ekmek Fırını sahibi Ali Papila ile her ramazanda oluşan pide piyasası üzerine konuştuk.

Pide satışlarının geçen ramazana göre düşük olduğunu söyleyen Ay Fırın’ın sahibi Ali Papila, Ramazan’ın ay sonuna denk gelmesinden yakınıyor. “Bizim satışlarımız zaten normalde ay sonuna doğru düşer. Ramazan da gelince iyice düştü. Şu anda aybaşını bekliyoruz” dedi. Ekmek ile arasındaki maliyet farkına yönelik sorumuza: “Pidenin ekmeğe göre maliyeti tabi ki fazladır. Öncelikle üretiminde eleman sayısı artar. 2 kişiyle rahatça üretebileceğin ekmek sayısını pidede 12 kişiyle üretirsin. Pidede işlem basamakları fazladır.” diye açıkladı. Mevsimlerin de satışları etkilediğinden bahseden Papila: “Sıcaklık ve gün uzunlukları da etkiliyor bizi. İftar biraz daha erken olsa satışlarda artış olur.  Ramazan kışa yaklaştıkça pide satışları ikiye katlanır.” diye belirtti.

“Ramazan geldi. Bayat ekmek satışları düştü”

Bayilerde ve tezgahlarda uzun zamandır devam eden bayat ekmek satışlarının ramazanda azaldığını bildiren Papila sözlerine: “Ramazan geldi bayat ekmek satışlarımız da düştü.”diyerek devam etti. Bayat pidelerin 1tl’ye satıldığı halde alınmadığından yakınan Ali Papila, Ramazan geldiğinden beri bayat ekmek satışlarının 5 de 1 oranında düştüğünü açıkladı. Fırın sahibi: “Halkımızda pideye özlem var. O yüzden zaman zaman pide satışları artıyor, zaman zaman azalıyor. Satış istikrarsız oluyor. Bizimde bu yüzden artan, bayata kalan ekmeğimiz ve pidemiz çok oluyor. ”diye konuştu. Son günlerde bine yakın bayat ekmeği satılmadığından dolayı çiftliklerine götürdüğünü söyleyen Papila “Çok üretiyoruz alan olmuyor. Az üretiyoruz millet buraya yığılıyor almak için. Ayarlamak çok zor. Pide satışı bu yüzden risklidir. Bereketlidir, kazancı çok olduğu gibi riski de çoktur. “dedi.

Pide ve ekmeklerin bayiler tarafından çok alınıp, satılmayınca geri gönderilmesinden dem vuran Papila “Bayat ekmek yine az da olsa satılıyor, pide öyle değil. Bayat alan yok hep çöpe gidiyor. Fazla alınmasının anlamı yok.“ dedi. Papila:  “ Merdiven altı imalathanelerden ucuza, fazla alıp satmaya çalışıyorlar. Sonra o kadar ekmek, pide ziyan oluyor. Vatandaşın pidede kaliteye, imalathaneye ve üretim şartlarına dikkat etmesi lazım. “diyerek sözlerini bitirdi.(Aykut KARA)