Alaplı Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, hava sıcaklığının normal seviyelerin üzerinde seyrettiği belirtilerek, fındığın erken uyanmaya başladığı ifade edildi.
Kış mevsimi ortasında bahar havası yaşanmasıyla fındık bahçeleri çiçek açarken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden üreticilere sigorta yaptırmaları konusunda uyarılarda bulunuluyor. Baharın müjdecisi menekşe, sümbül ve kır papatyaları yalancı bahara aldanıp açarken fındığın da strese girdiğini belirten üreticiler, bir an önce kar yağmasını umut ediyor.
Karadeniz sahil kenarında hava şartlarının böyle devam etmesi halinde fındığın bir iki hafta içerisinde yaprak dahi açmasından korktuğunu dile getiren fındık üreticisi Ali Yorulmaz, “Kış ortasında yaşadığımız bahar havası geçen yıl olduğu gibi bizi endişelendirmektedir.Fındık sıcak havayı görünce karanfil açmaya başladı. Daha kışın ortasındayız. Haliyle yağacak kar yağışıyla hava sıcaklıklarında düşüş yaşanınca fındık geçen yıl olduğu gibi yanacaktır” dedi.
Alaplı Belen köyünde ikamet eden Hakan Güntekin ise, “Görüldüğü gibi fındık bahçeleri rengarenk çiçek açtı. Fındık da bu sıcak havaya aldanarak uyanmaya başladı. Haliyle önümüzdeki günlerde hava sıcaklıkları düşecek, kar da yağacaktır. Ancak zamanında yağmayan bu kar fındık ürününü olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle yapılacak olan en iyi şey üreticilerin sigorta yaptırmalarıdır. Bu konuda köyümüzdeki bütün üreticileri bilgilendiriyoruz. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yaptığı çalışmaları köylülerimizle paylaşıyoruz” diye konuştu.
Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran ise mevsim normallerinin üzerindeki hava sıcaklıklarının fındığı strese soktuğunu ve kar yağışının ardından olası bir donda ürünün geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yanacağını söyledi. Başaran, “Fındık hasat yapılıncaya kadar risk altında bir üründür. Önce zirai don, sonra fırtına ve hasattan önce hava sıcaklıklarının yüksek olması hepsi fındık için bir risktir. Fakat bu yıl risk beklediğimizden erken başladı. Üreticilerimizi her zaman olduğu gibi yine sigorta konusunda uyarmak istiyoruz. Doğal hava şartlarına karşı yapacağımız tek önlem sigortadır” diye konuştu.