Emirgan Otel Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen programa Zonguldak Vali Vekili Hüseyin Ergi, Kozlu Kaymakamı Ahmet Karakaya, BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Altın, İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep Demirtaş, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunduğu programın açılış konuşmasını BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Onur Çağlar yaptı. Çağlar, 4 ay süren çalışmanın detaylarını da salondaki katılımcılara aktardı. 2014 yılının Ekim ve Aralık aylarında yapılan toplantılarla paydaşlara bilgiler aktarıldığını hatırlatan Çağlar, şöyle devam etti:

“Zonguldak Yatırım Destek Ofisi ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı işbirliğinde hazırlanan ve diğer illerimize de örnek olma niteliği taşıyan sonuçlarımızın ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Yaklaşık 4 ay süren ve Ağustos ayında açılışını Valimiz Ali Kaban’ın başkanlığında yapmış olduğumuz çalışmamızın birinci paydaş toplantısını Ekim ayında, ikinci paydaş toplantısını da Aralık ayında gerçekleştirdik. Ekim ayındaki toplantıda Zonguldak ili hakkında genel bir çerçeve çizdikten sonra ilimizde faaliyet gösteren firmalarımıza uygulanacak ankete temel oluşturacak ilimizin sorunlarını, sosyo-ekonomik açıdan genel durumunu tartıştık. Aralık ayındaki toplantımızda ise saha çalışmasının ön sonuçlarını, ilgili paydaşlarımızla masaya yatırma fırsatına sahip olduk. İki paydaş toplantımıza 100’e yakın kurum ve kuruluştan katılım gerçekleşti. Dünya Bankası tarafından geliştirilen yatırım ortamı değerlendirme metodu uygulanarak ve katılımcılık esasına dayalı olarak hazırlanan bu çalışmanın anket uygulaması kapsamında 10 bin firmadan seçilen örneklem sonucunda 370 firmaya 13 kategoriden yaklaşık 10 bin sayfadan oluşan yatırım ortamı anketi uygulanmış bulundu. Anket sorularına özellikle Filyos Projesi hayata geçinceye kadar yatırım ortamımızı cazip hale nasıl getiririz tarzında bir takım yeni sorularda ekledik. Bunları da sormuş olduk. Tüm bu sonuçlar değerlendirildi. Ve Zonguldak’taki mevcut yatırımcılarımızın kapasitesini arttırmak, istihdam artıracak yeni yatırımları ilimize çekmek amacıyla gerek özel sektör gerekse de kamu sektörüne yönelik olarak geliştirilen politika önerilerini bu çalışmada ortaya koymuş olduk.”
“IŞIK TUTAN BİR ÇALIŞMA”
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı proje yürütücüsü Bengisu Özenç de yapılan çalışmanın detaylarını aktardı. BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi işbirliğinde yürütülen çalışmayı anlatan Özenç, “Bu çalışmaya Ağustos ayında başladık. Yaklaşık olarak 4 ay süren bir çalışmanın sonucu benim daha sonra sunacağım sonuçlar. Biz bu çalışmayı BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi ile işbirliğinde yürüttük. Özellikle Onur bey ve Elif hanımın katkıları hem ev sahipliği hem de değerli katkıları sonucunda biz bu raporu sonuçlandırdık. TEPAV’daki çalışma arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Yatırım ortamı değerlendirilmesi nasıl bir çalışma, aslında yatırım ortamını hali hazırda bu ortamda faaliyet göstermekte olan firmaların gözünden anlamaya çalışan bir çalışma. Onların algıları, yatırım ortamına ilişkin sorunları ne şekilde yapmakta oldukları işlerine nasıl yansıtıldığını gösteren bir çalışma. Sorun alanlarının tespiti ve bunu iyileştirmek üzere ne gibi çalışmaların yapılabileceğine ışık tutan bir çalışma” diye konuştu.
“EN BÜYÜK HEDEF 2023 HEDEFLERİDİR”
Zonguldak Vali Vekili Hüseyin Ergi de 2023 hedeflerini hatırlattı. Türkiye genelindeki yapılan yatırımların yaklaşık yüzde 80’nin özel sektör eliyle gerçekleştirildiğini ifade eden Ergi, “Ülkemizin önündeki en büyük hedef koyduğumuz 2023 hedefidir. Bu hedefler doğrultusunda bölgesel dinamikleri harekete geçirerek başta özel sektör olmak üzere kamu yatırımlarını arttırmak, sürdürülebilir büyümeyi ve istihdamı arttırma noktasında son derece önem arz etmektedir. Bildiğimiz gibi Türkiye genelinde toplam yatırımların yaklaşık yüzde 70-80 civarında özel sektör eliyle gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin 2023 yılında ihracatı beş milyar dolara, işsizlik oranı yüzde 5’e ve enflasyon oranının da kalıcı olarak tek haneli rakama indirilmesi hedeflere ulaşmasına hiç kuşku yok ki en büyük katkıyı özel sektör yatırımlarımız sağlayacaktır. Kamu ve bizim üzerimize düşen vazife de özel sektör yatırımlarını ilimize ve bölgemize çekebilmektir. Ve bu ortamı oluşturmak bizim en büyük görevimizdir” şeklinde konuştu.
“ZONGULDAK’IN SESİNİ DUYURMAK ZORUNDAYIZ”
Ulusal ve uluslararası alanda Zonguldak’ın sesinin duyurulması için müşterek çalışmalar yapmak zorunda olduklarını dile getiren Vali Vekili Hüseyin Ergi, şöyle devam etti:
“Ulusal ve uluslararası alanda Zonguldak’ın sesinin duyurulması için müşterek çalışma yapmak zorundayız. Kamu ile ilişkiler konusunda anket sonuçlarına göre vergi denetimleri ve cezalar hususunda firmalarımızın herhangi bir sıkıntı yaşamadığını görmekteyiz. Bu da demek oluyor ki Zonguldak’taki firmalarımız güven ortamında yatırım yapıyorlar ve muhtelif durumlarda yargımızın aldığı kararlara riayet edip uyguluyorlar. Bu olumlu sonuçlar bizde de ve yatırımcılarımıza güveni arttırıyor. Çalışmanın sonuçlarına muhakkak ki önlem alınması ve adım atılması gereken konular da var. Malumunuz olduğu üzere nitelikli iş gücümüzün il dışına gitme durumu, firmalarımızın nitelikli iş gücüne ulaşmasına engel oluyor. Bu konunun çözümü için gerek İş-Kur Müdürlüğümüz gerekse odalarımız üzerinden bu plan ve projeleri gerekse de kalkınma ajansımızın üzerinden verilen eğitim ve istihdam kaynaklı projeler ile bu sorunu ortadan kaldırmaya çalışmaktayız. Filyos Projesi hayata geçtiğinde firmaların yaklaşık üçte birinin Filyos’ta yatırım yapmayı planlıyor olmalarıdır. İmalat firmalarımızın yarısı burada yatırım yapmak istemektedirler. Bu sonuç bize gerek kendi firmalarımızın gerek uluslararası firmalar nezdinde rekabetçiliği yüksek bir yer tahsisi süreci yaşayacağımızı gösteriyor.”
“EYLEM PLANINI İVEDİLİKLE GERÇEKLEŞTİRMELİYİZ”
Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Vacit Durdubaş ise yatırım ortamının iyileştirilmesi ile yatırımcıyı Zonguldak’a çekmek için sonuçları dikkate alıp eylem planının ivedilikle gerçekleştirilmesi gerektiğin söyledi. Durdubaş, “BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi ile TEPAV işbirliğinde yapılan Zonguldak ili yatırım ortamı değerlendirilmesi çalışması ile ilimizdeki mevcut yatırım ortamının değerlendirilmesi sağlanmıştır. Bu çalışma ile ilimizdeki yatırım ve önündeki engeller belirlenmiş ve bu engellere yönelik çözümler sunulmuştur. Dünya Bankası anketlerinin ilimize uyarlanması ile yapılan bu çalışma sayesinde çalışmayı yaptıran diğer iller ile ve bölgeler ile ulusal ve uluslararası karşılaştırmalar yapılabilecek. Böylece ilimizin yatırım ortamı konusundaki mevcut durumu, diğer iller ve bölgeler ile kıyaslamalı bir şekilde ortaya çıkacaktır. Çalışma sonuçlarına göre atılacak adımlarda ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşlara görev düşmektedir. Yatırım ortamının iyileştirilmesi sayesinde ilimize ulusal ve uluslararası düzeyde yatırım çekmek için bu sonuçları dikkate alıp eylem planını ivedilikle gerçekleştirmemiz gerektiği kanaatindeyim” dedi.
“ÇALIŞMA, YATIRIM ORTAMININ İYİLEŞTİRİLMESİ İÇİN SON DERECE ÖNEMLİ”
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise BAKKA ve TEPAV İşbirliğinde gerçekleştirilen çalışmanın Zonguldak adına önemli bir çalışma olduğuna dikkat çekti. Akdemir, “BAKKA Zonguldak Yatırım Destek Ofisi ile TEPAV işbirliğinde hazırlanan Zonguldak yatırım ortamı değerlendirilmesi çalışmasının tamamlanarak kamuoyu ile paylaşılması amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Dünya Bankası tarafından çeşitli ülkelerde yatırım ortamı değerlendirilmiş yatırımın önündeki engeller ortaya konulmuş ve bunlara yönelik çözüm önerileri sunulmuştur. Çalışmayı, yatırım önündeki engellerin açık bir biçimde belirlenmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik bu engellerin ortadan kaldırılması temelinde tutarlı ve bütüncül politika önerileri sunması açısından son derece önemli bulduğumu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.
Programın ikinci bölümünde ise TEPAV Temsilcisi Bengisu Özenç tarafından çalışmanın detayları aktarıldı. Programın sonunda katılımcılara belge takdim edildi.