Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ZONSİAD) Başkanı Nejdet Tıskaoğlu, yerel  bir gazetede kendilerine yönelik açıklamalarda bulunan Çaycuma TSO Başkanı Zekai Kamitoğlu'na cevap verdi.

Eleştirilere bir anlam veremediklerinin altını çizen Toskaoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Zekai KAMİTOĞLU'nun Şafak Gazetesinde derneğimiz ve şahsım adına yapmış olduğu açıklamaları sonucunda; bizlere yöneltilen bu sözlere açıklık getirme kararı aldık.

Derneklerin kendi işleri ile ilgilenmesi gerektiği belirtmişsiniz. Bizler; Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ZONSİAD) olarak İstanbul merkezli bir dernek olarak kurulsak da amacımız Zonguldak'ımıza ve insanımıza hizmet etmek, destek vermektir. Pandemi şartlarına rağmen, bir yılı aşkın süredir, yönetimimiz ile beraber dernekler kanununa uygun olarak bir çok faaliyet gerçekleştirdik. Faaliyetlerimizi burada tek tek saymak doğru olmayacaktır fakat dilerseniz sizinle özel olarak paylaşabiliriz. Kaldı ki siz de yönetimimiz ile beraber daha aktif bir dernekçilik süreci yürüttüğümüzün altını çizmişsiniz, bu sözlerinize canı gönülden teşekkür ederim.

Dört ay kadar önce Eve Dönüş projemiz ile beraber şehrimize, evimize dönüp yatırım yapmak istediğimizde arsa tahsisi konusunda destek verdiniz, yanımızda oldunuz. Bu süreçte yaşadığımız zorlukları basında dile getirdik fakat bugün bunları yeniden gündeme getirmenin kime nasıl bir faydası vardır? Onu da anlayamadık.

TSO Başkanı olarak sizin görüşünüzü de almak isterim özellikle yeni açılan bir firmanın/fabrikanın hangi yollarla personel alımı yapması doğru olur? Çaycuma OSB'de bulunan fabrikamıza 3000 kişilik bir başvuruya rağmen 50 kişi istihdam ettiğimizi iddia etmişsiniz. Odanıza kayıtlı olan, Eve Dönüş Projesi ile yatırımcıları çekmek amacıyla özellikle duyuruları yapılarak açılan bu fabrikada, söz verdiğimiz gibi, 200 personel istihdam etmekteyiz. İlerleyen dönemlerde ye personel alımlarımız da olacak. Zaten amacımız daha fazla Zonguldaklıya istihdam sağlamaktır. Mağdur ettiğimizi düşündüğünüz 2950 kişi olduğunu söylüyorsunuz.

Size şunu sormak isterim; 2019 yılında TTK'ya 40000 kişinin başvurduğu ve 1000 kişinin işe alındığını düşündüğümüzde 39000 kişinin durumunu nasıl değerlendirirsiniz? Ya da daha güncel olarak Ereğli Demir Çelik Fabrikasında 350 kişilik kontenjana 24650 kişinin başvuru yapmasını nasıl değerlendirirsiniz? Ayrıca bugün en önemli şirketler dahi, sosyal medya üzerinden iş ve işçi alımı ilanları vermektedir. Bu işe alım prosedüründe nasıl bir yanlışlık vardır? Kaldı ki personel ilanımızı duyurmuş olduğumuz gibi personel alımlarımızı durdurduğumuzu da aynı şekilde sosyal medya hesaplarımızda duyurduk.

Konuşmanızın ilerleyen kısmında Eve Dönüş Projesi ile yatırımcının teşvik edilmesini olumlu değerlendirdiğinizi görüyorum. Dernek faaliyetlerine uygun olarak; İstanbul'dan sanayici dostlarımızı getirerek OSB'ler hakkında bilgi vererek onları yatırıma teşvik ettiğimiz günlerde de bu düşüncenize paralel olarak bize destek oldunuz. Dostlarımızı Zonguldak'a getirerek yatırıma teşvik etmek de bizim işlerimizden biriydi. Peki siz ZONSİAD olarak hangi işlerle ilgilenmemizi istiyorsunuz? Sanayici ile çalışanları buluşturmak Sivil Toplum Kuruluşlarının asli görevlerinden biri değil midir?

Şehrimize, insanımıza hizmet için mücadele etme yolunda hiçbir kurum ile karşı karşıya olmak elbette istemeyiz. Şahsım ve dernek faaliyetlerimiz hakkındaki sözlerinizi talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyorum. Derneğimiz ve mücadelemize destek olan bütün dostlarımızı derinden üzen bu sözlerinizi yeniden gözden geçirmenizi diliyorum. Sevgi ve selamlarımla."