TÜİK son yayınladığı bir istatistikte ülkemizde canlı et ve süt ürünleri fiyatlarındaki artış oranlarını açıkladı.

Gerçi reel artış oranları daha fazla ama biz yine de vatandaş bilgilensin diyerek TÜİK rakamlarını verelim…

Canlı hayvanlardan sığır (kültür) fiyatı bir önceki yıla göre %11,41 arttı

2020 yılında bir önceki yıla göre sığır (kültür melezi) fiyatında %8,54 ve sığır (yerli) fiyatında %9,85 artış gerçekleşti. Küçükbaş hayvanlardan, 2020 yılında bir önceki yıla göre en fazla artış %18,47 ile koyun (yerli) ve  %17,77 ile kuzu (merinos) fiyatlarında gerçekleşti.

Hayvansal ürünlerden inek sütü fiyatı bir önceki yıla göre %23,66 arttı

Hayvansal ürünlerden 2020 yılında bir önceki yıla göre koyun sütü fiyatında %20,30 ve keçi sütü fiyatında %25,20 artış gerçekleşti. 2020 yılında en az artış gösteren ürünler ise sırasıyla %2,83 ile balmumu ve %3,48 ile yumurta oldu. Diğer taraftan, bir önceki yıla göre azalış gösteren tek ürün ise %4,43 ile yapağı oldu.

Canlı hayvan değerinde yıllık %18,10 artış gerçekleşti

2020 yılında bir önceki yıla göre büyükbaş hayvanların değeri %11,28 artarak 125,59 milyar TL, küçükbaş hayvanların değeri %30,52 artarak 60,67 milyar TL oldu. 2020 yılında bir önceki yıla göre kümes hayvanlarının değeri ise %49,57 artarak 8,83 milyar TL oldu.

Hayvansal ürün üretim değeri bir önceki yıla göre %15,63 arttı

2020 yılında bir önceki yıla göre toplam süt üretim değeri %26,63 artarak 55,28 milyar TL, toplam kırmızı et üretim değeri %6,75 artarak 40,72 milyar TL ve bal üretim değeri %8,58 artarak 4,64 milyar TL oldu. 2020 yılında yumurta üretim değeri bir önceki yıla göre %2,13 artarak 7,51 milyar TL oldu.