3 ay önce Çin’ de virüs ve takibinde ölüm haberleri gelmeye başladığında “-bize de gelir mi?” diye endişe etmiş, ne yapabiliriz diye düşünmeye başlamıştık.
Üşenmeyen girip baksın TBMM’ de soru önergeleri verildi. Sağlık bakanlığına “ eylem planları “ soruldu. Peşi sıra bir sürü madde ile henüz ülkemizde tek bir vaka yokken önlem alınmak istenildi.
Sonuç
- Birçoğu ya cevaplanmadı ya da hafife alındı.
Devam ediyorum… İtalya ve Avrupa’ dan üzücü haberler gelmeye başladı. Hala beklemede kaldık.
İlk Vaka geldiğinde, marketlerde; makarna, kolonya, un, hijyen malzemesi kalmadı. Bugün online marketleri tarafım bir çok temel malzeme yok!!!
Bu sırada Umre’ den gelenler Anadolu’ ya yayıldı. Evden çıkmayın denildikçe ya kulak asmadılar ya da evlerde toplanmaya başlanıldı. Avrupa’ ya uçuşlar durdu. Ama aylardır gelenler ülkenin her yerine yayılışı takip dahi edilemedi. Bizzat gelenlerden dinliyor ve biliyoruz.
En sonunda ne yaptık?
İnsanlar sokaklarda dolaşmaya devam ediyor. Madenler, fabrikalar, özel sektörde dip dibe çalışanlar hala var. O en büyük zincir market çalışanlarının maske takmasına dahi izin verilmiyor. Aynı durum akaryakıt istasyonları içinde geçerli. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu?
#EvdeKal dedi ülkenin idarecileri. Ancak idare ettiklerini düşünmeden edilen sözlerle görüldü ki insanlar sokağa çıkmak zorunda kaldı.
Özel sektör inisiyatif aldı, personellerini evine taşıdı. Zamanında bu kriz anlarını öngörenler, maliyetleri göze alan şirketler ve yöneticileri şuan kontak kapatmadan çalışmasına devam edebiliyor.
Kriz Yönetiminden bir haber şirketler #evdekal’ lamadı. Umarım varlıkları bu aylarda hataları nedeniyle sona ermez.
Son dakika haberlerinde 65+ yaş ve kronik hastaların sokağa çıkması yasaklandı. Yasak neden daha kapsamlı değil? Yasak mağdurları için devlet ne öngördü? Yanıt veriyorum hiçbir şey!
O zaman iş başa düştü.
O maaşlı TV program katılımcılarını bir kenara bırakıp;
1. Lamı cimi yok artık evdeyiz, dışarı çıkmıyoruz.
2. 2020 yılındayız, online sipariş kanallarını kullanın, 1 ekmek için dahi çıkmayın.
3. Misafir gelmesin, sizde gitmeyin; 14 gün dişinizi sıkın, internetten görüşün.
4. Herkes önce kendinden sorumlu, sonra yakınlarından; bana bir şey olmaz diyen yakınlarının da katili olabilir.
5. Lütfen oturup acil durumları çalışın artık. Deprem, Sel,Yangın,Kaza,Salgın… Her şey hayatta mümkün hele 2020 de daha da mümkün.
6. Tepki gösterin. Boğaziçi Elektrik Dağıtım yapacağı büyük hatadan dün son anda döndü, İstanbul’da elektrikleri kesecekti tüm gün. Herkes evinde, Kış ayındayız, arıza olmadıkça kesmemeleri gerektiğini halk tepkisinde algıladılar. Darısı onlarca ağrıya kulak asmayan EnerjiSA‘nın başına.
7.       EnerjiSA için dipnot, Cuma sabah 07.00’ da 186 numaralı hatlarından arayıp sağ olsun beni dinlediler ama dinledikleri yerde kaldılar. Özellikle; Zonguldak halkının 5 ilçe 10 mahallede bu planlı kesintilerle mağdur etmemelerini istedim. Umarım artık dikkate alırlar.
 
Özel bir not: #EvdeKal dediğimiz çocuklarımız, yaşlılarımız ve çalışan ancak evde durmaya alışık olmayan herkesi daha da zor günler bekliyor. Can sıkıntısı, ufak bir kaçamak ömre bedel olabilir, lütfen sokağa, kapının önüne dahi çıkmayın!