Zonguldak Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Akdemir yaptıkları ve yapacaklarını anlattı… Doğrudan teminler ve kaçak yapıların yıkılmaması sorulduğunda ise sinirlerine hâkim olamadı…


Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, dün Emirgan Otel’de düzenlediği basın toplantısında 1 yıllık icraatlarını ve 2016 yılında yapılacak olan projelerini anlattı. Geçtiğimiz yıl yaptığı proje tanıtım toplantısında konuştuğu şeylerin aynısını dünkü toplantıda da konuşan Başkan Akdemir, projelerin kalan 3 yıllık görev süresinde hayata geçip geçirilmeyeceği sorulduğunda ise ‘inşallah’ cevabını verdi.

Hizmet aşkıyla yola çıktıklarını ve bu anlamda belediye çalışanlarının aralarında son 30 yılın en çok çalışan belediye başkanı olduğunu konuştuklarını ve bu konuşmaların kulağına geldiğini söyleyerek garip bir şekilde kendini öven Başkan Akdemir, “Hangi mahallede hangi sorun varsa aciliyet durumuna göre bunları sürdürüyoruz. Çalışan arkadaşlarımız son 30 yılın en çok çalışan başkanı ile beraber olduklarını söylüyor. Bu benim kulağıma geldi. Gerçekten de öyle. Geçmiş başkanlarımız da mutlaka çok güzel işler yapmışlar. Hepsi kendi bilgi ve becerilerini şehre yansıtmaya çalışmışlar. Hepsi güzel işler yapmışlar. Ama her güzelin daha güzeli var” dedi.

Halkın Sesi muhabiri Barış Doğan’ın, Kırat mevkiinde yapımı devam eden Mezarlık Projesi’yle ilgili yüklenici firmanın parayı alıp projeyi bitirmemesini sorması üzerine ise Akdemir, “Orası İller Bankası desteğiyle yapıldı. Para bitti hatta firma hizmet binasını da ücretsiz olarak kendi cebinden yaptı” cevabını verdi.

Halkın Sesi Muhabiri Umut Erses’in Zonguldak Belediyesi’nin piyasa bedeli 9 milyon 104 bin TL’lik doğrudan teminle yapılan malzeme, hizmet alımı ve yapım işlerinin yüzde 53.6’sının ARELEL İnşaat’a verilmesi ve buna karşılık ilgili şirkete toplam 4 milyon 703 bin lira fatura ödenmesini sorması üzerine sinirlenen Başkan Akdemir, “Aciliyeti olan işleri doğrudan teminle yaptırıyoruz. Bu konuyla ilgili Sayıştay’a da gereken izahı yapıyoruz” şeklinde cevap verdi.

ALTYAPI ÇALIŞMALARI YAPTIK

2015 yılında Zonguldak’ta önemli alt yapı çalışmaları yaptıklarını ifade eden Başkan Muharrem Akdemir, “2015 yılında ciddi anlamda çalışmalar yaptık. Bugüne kadar Zonguldak’ta alt yapı çalışmalarına önem verilmemişti. Benim göreve başladığım andan bu güne kadarki süreçte alt yapıya önem verdik. Arıtma tesisimizin başlanmasını elimizde bulduk. Bizler de bir önceki başkanlarımızın başlatmış olduğu bu güzel çalışmayı devam ettirdik. Tabii ki zorlukları olacak. Bunların arkasına sığınmak asla olmaz. Bizler çalışma arkadaşlarımızla, meclis üyesi arkadaşlarımızla hep fikir birliği içerisinde olduk. Bu çalışmalarımız da bu şekilde devam edecek. Zonguldak coğrafyası nedeniyle zor bir şehir. Zonguldak gerçekten çok özel bir şehir. Mülkiyetle ilgili TTK’ya endekslenmiş. Kömür nedeniyle TTK bir kanun çıkartmış. Mülkiyetle ilgili hem belediye, hem TTK hem de diğer kurumların büyük sıkıntıları oluyor. Bir mülkiyet kanunu çıktı. Meclise sundular. Oraya kadar gittiler. Çıktı ama ortada hala bir şey yok. Bu özel şehir anlamındaki Zonguldak, mutlaka ve mutlaka artık vekillerimiz bu mülkiyetle ilgili sorunu mutlaka çözmelidir. Belediyeden aldılar, kadastroya verdiler. Kadastro hala çalışma yapamıyor. Çıkan kanunlarda halka bir hayli sıkıntı veriyor. Onlar da bu işi nasıl başarabilecekleri yönünde bir adım atmak istiyorlar ama olmuyor. Burada hala top belediyede gözüküyor. Şehrin sahibi belediye. Ama maalesef kanun bizden bu konuyu alıyor kadastroya veriyor. Bir çalışma yapıyorlar ama aksak gidiyor. Bu gidişle zor diye düşünüyorum” dedi.

COĞRAFYAMIZ ÇOK ZOR

Zonguldak’ın coğrafyasının zor olduğunu hatırlatan Başkan Muharrem Akdemir, “Konum itibariyle zor bir şehir bu zorluğun bilincindeyiz. Hizmet aşkıyla yola çıktığımız ilk çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hangi mahallede hangi sorun varsa aciliyet durumuna göre bunları sürdürüyoruz. Son 30 yılın en çok çalışan başkanı ile beraber olduklarını söylüyor çalışan arkadaşlarımız. Bu benim kulağıma geldi. Gerçekten de öyle. Geçmiş başkanlarımız da mutlaka çok güzel işler yapmışlar. Hepsi kendi bilgi ve becerilerini şehre yansıtmaya çalışmışlar. Hepsi güzel işler yapmışlar. Ama her güzelin daha güzeli var. Her iyinin daha iyisi var. Hizmette sınır yok. Tabii ki zor bir şehirdeyiz. Bunun arkasına sığınmak değil, onu zorluktan kurtarıp halkımızın hangi şekilde kullanacağını düşünüp radikal kararlar almamız lazım gelir. Yaşayan arkadaşlarımız hemen bir tepki gösteriyor. Toplumsal olarak her yeniliğe bir tepki var. Yeni teknolojiyi kullanmak zordur.”

YOLLARIMIZ TAZELENECEKTİR

Kentsel dönüşüm konusunda çalışmalara başlamak istediklerini söyleyen Akdemir, doğalgaz çalışmalarını da değerlendirerek vatandaşların en çok tepkisini alan yolların bozukluğunun giderileceğini vurguladı. Akdemir yaptığı açıklamada, “Parke çalışmalarımız devam ediyor. Doğalgazı İnağzı, Yeşiltepe, Yenimahalle istikametinde devam edecek. Bu yıl yapmış olacağız. Akabinde hemen yollarımızı tazeleyeceğiz. Eleştirileri alıyoruz. Eğer yapılan bir işi o görüntüyle siz muhalefet olarak görüp de eleştiri olarak yansıtıyorsa böyle muhalefet olmasın diyorum. Biz muhalefeti bile düzgün şekilde edelim. Zaman zaman belediye meclisindeki arkadaşlara da söylüyorum. Zonguldak’ın örnek olmasını söylüyorum. Muhalefetiyle iktidarıyla arkadaşlar çok düzgün bir şekilde ifade edebiliyorlar” diye konuştu.

BİZ HESABIMIZI SAYIŞTAY’A VERİRİZ

Halkın Sesi Muhabiri Umut Erses’in Zonguldak Belediyesi 2015 yılı Denetim Komisyonu Raporu’na da yansıyan piyasa bedeli 9 milyon 104 bin TL’lik doğrudan teminle yapılan malzeme, hizmet alımı ve yapım işlerinin yüzde 53.6’sını ARELEL İnşaat’a verilmesi ve buna karşılık ilgili şirkete toplam 4 milyon 703 bin lira fatura ödenmesini sorması üzerine sinirlenen Başkan Akdemir, “Kanun ve yönetmelikler neyi emrediyorsa biz onları biz onları yapmakla mükellefiz. Kaldı ki Zonguldak çok farklı bir şehir olduğundan dolayı bazen çok acil işler yapılması gerekiyor. O aciliyetebinaen yapılan işlerimizi biz ilgili Sayıştay Denetçimize, müfettişimize ve halkımıza bunun hesabını veriyoruz. Bizi bu konuda inceleyen 3 ay ay burada oturup inceleyen bir mekanizma var. Bunun adı da Sayıştay. Bizler hesabımızı onlara veriyoruz” dedi.

TOP GİDER, GELİR

Bir gazetecinin ‘Kanundan bahsediyorsunuz ama kanun size kaçak yapıları yıkın dedi. Peki siz o kaçak yapıları neden yıkmıyorsunuz?’ şeklindeki soruya ‘mahkeme kararını bekliyoruz’ şeklinde cevap veren Akdemir, “Bilmeden konuşuyorsunuz. Mahkeme kararı çıkıyor ama karşı taraftaki arkadaşta mahkemeye gidiyor. E o zaman karar beklemek zorunda değilmisiniz? Mahkeme kararları önemlidir. Yıkım kararı önümüze gelsin sonra bakarız. Gayri resmi bir iş yapamazsınız. Yaparsanız eğer 3 gün sonra önünüze gelir. Belediye başkanının görevi ömrü boyuncadır. Görev bitti diye yaptığınız hatalar affedilmez. Geçtiğimiz gün hakim karşısına çıktığımız gibi. Benim ne suçum vardı orda. Ama yargılanıyorsunuz. Bakın arkadaşlar halen yargılanıyor. Top gidiyor geliyor. En son bize kalıyor. Kimse yoğurdum kara der mi? Demiyor. Bu işler böyledir” şeklinde konuştu.

HİZMET BİNASINI CEBİNDEN YAPTI

Halkın Sesi muhabiri Barış Doğan’ın, Kırat mevkiinde yapımı devam eden Mezarlık Projesi’yle ilgili yüklenici firmanın parayı alıp projeyi bitirmemesiyle ilgili yönelttiği soruya cevap veren Akdemir,“Mezarlık yapılırken ilgili firmaya verilen para İller Bankası’ndan kullanıldı. İller Bankası’ndan kullanıldığında para santimetreye kadar ölçülerek yapılır. O para o kadar yetti. O kadar çalışma yapılabildi. Hatta orada fazladan bile iş yapıldı. Mesela orada bir bina vardır. O bina fazladan yapılmıştır ve ilgili firma cebinden yapmıştır. Yakında orayla ilgili biz tekrardan kendimiz ihaleye çıkacağız. Şuan İller Bankası’ndan kredi kullanamıyoruz. Eğer kullanabilseydik orası çoktan bitmişti. Bütçemizi şuan dengeli kullanıyoruz” ifadelerine yer verdi.

HERKES AKLI SELİM OLMALI

İmar Komisyonu Başkanlığı’ndan istifa ettikten sonra Nisan ayında gündeme gelen Faaliyet Raporu oylanması sırasında salondan ayrılarak oylamaya katılan Turan Demirtaş ile aralarındaki sıkıntıların sorulması üzerine ise Başkan Akdemir, “Benim Turan abiyle bir sorunum yok. Benim kimseyle bir sorunum olmaz. Fakat insanlar aklı selim olacak. Aklı selim hareket edecek. Biz siyasetin içindeki insanlarız. Siyaset hizmet demektir. Biz hizmet için bu görevi kabul ettik. Biz hep birlikte yollara çıktık, beraber bu sokaklara çıktık. Beraber bu yollarda ıslandık, beraber söylemlerimizi söyledik. Ne oldu da görüş ayrılığına düşüyorsunuz. Bide gidiyorsunuz gazetelerde yok ben başkanla limoniyim diye açıklama yapıyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Ben bu tür şeye karşıyım. Gelip benle konuşması lazımdı gazetelere beyanat vermemeliydi. Bir de A basını varken gidip B basınına açıklama yapıyor. Çünkü B basını benim aleyhimde yazıyor. Böyle bir şey asla olamaz” şeklinde konuştu. (BARIŞ DOĞAN - UMUT ERSES)