Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Filyos’ta incelemelerde bulunarak bölgeye en az çevreciler kadar duyarlı olduklarını dile getirdi

“3Y(YEŞİL-YENİLİKÇİ- YERLİ)  KURALI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sabah saatlerinde Zonguldak’a gelerek Filyos Endüstri Bölgesi ve beraberinde yapılan liman inşaatını yerinde gezdi. AKP Zonguldak Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar’ın yanı sıra AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç ve belediye başkanlarının da katılımıyla gerçekleşen gezi sırasında Bakan Özlü’ye proje üzerinde bölge anlatıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk tarafından yapılan sunumdan sonra konuşan Bakan Özlü, bölgeye en az çevreciler kadar duyarlı olduklarını dile getirerek, “3Y kuralını asla bozmayacağız. Yani yeşil, yenilikçi ve yerli” diyerek bölgeye termik santral yapılmayacağını da vurguladı.

Endüstri bölgesinde inceleme yaptıktan sonra Filyos kent merkezinde bulunan Filyos Belediyesi Sosyal Tesislerinde ‘2. Abdulhamit’în Rüyası Sonunda Gerçek Oluyor’ isimli toplantı ve Filyos Belediyesi hizmet binası temel atma töreninde konuşan Bakan Özlü, vatandaşlara bölgede yapılacaklar hakkında bilgiler verdi. Yatırımcıların isteği doğrultusunda bölgenin parsellere ayrılacağını ve özellikle otomobil ve makine imalatı yapacak olan büyük firmalara öncelik sağlanacağını belirterek, “Zonguldak’taki programımıza önce Filyos Endüstri Bölgesi’nde bazı incelemeler yaparak başladık. Ülkemizin en önemli projelerinden biri olan bu Endüstri Bölgesi ile ilgili son gelişmeleri sizlerle kısaca paylaşmak istiyorum. Türkiye, son 14 yılda, çok önemli bir gelişme gösterdi ve yeniden iddia sahibi bir ülke haline geldi. Özellikle ekonomik alanda ciddi başarılara imza attık, üretimi, ihracatı, milli geliri 3-4 kat artırdık. Elbette durmayacağız, bu yürüyüşü daha da hızlandırarak yolumuza devam edeceğiz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu hedefimize ulaşmamız için, daha verimli, daha rekabetçi, daha fazla ve daha nitelikli üretim yapabilen bir sanayi sektörü oluşturacağız. Rekabetçi ve çevreyle uyumlu bir sanayi bir sanayi sektörü inşa etmemiz için, bu üretimin yapılacağı fiziki altyapıları ve uygun mekânları oluşturmamız önem arz ediyor. Bunu sağlamak için, Organize Sanayi Bölgeleri, Sanayi siteleri ve Endüstri Bölgeleriyle ilgili çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Endüstri Bölgeleri uygulamasında, orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde büyük ölçekli yatırımlar için uygun alanlar oluşturmak istiyoruz. Bugüne kadar, 10 bin hektardan fazla bir alanda 5 adet Endüstri Bölgesi kurmuş durumdayız. Bu bölgelerdeki tüm parsellerde üretime geçilince 40 bin kişilik bir istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Bu istihdamın büyük oranda nitelikli işgücü ve Ar-Ge personeli olacak olması da ayrı bir önem taşıyor” dedi.

“MARMARAY’I NASIL YAPTIYSAK BUNUDA YAPACAĞIZ”

Konuşmasında projenin kısa zamanda kesinlikle hayata geçeceğini de söyleyen Bakan Özlü, “Bu 5 Endüstri Bölgemizden birisi de Filyos Endüstri Bölgesi’dir. Yapılacak limanla birlikte bu proje, aslında cennet mekan Sultan II. Abdulhamit Han’ın bir rüyasıdır. Bu rüyayı inşallah biz gerçekleştireceğiz. Nasıl MARMARAY ile 150 yıllık bir rüyayı hayata geçirdiysek, inşallah bu rüyayı da gerçeğe dönüştüreceğiz. Filyos Endüstri Bölgesi, özellikle lojistik imkanları açısından büyük bir değer taşıyor. Hemen yanı başında Türkiye’nin en büyük limanı bulunuyor. Filyos Limanı, demiryolu hattıyla ülkenin iç kesimlerine kadar uzanıyor. Bugün Mersin’de üretilen narenciye dahi, Rus pazarlarına, Zonguldak üzerinden ulaştırılıyor. Filyos limanıyla, Zonguldak’ın bu lojistik merkez olma niteliği daha da pekişecek.  Bu limanın altyapı inşaatının ihalesini 538 milyon bedelle yaptık. Endüstri Bölgesinin en önemli avantajlarından biri olacak olan bu limanla ilgili gelişmeleri biz de yakından takip ediyoruz. Filyos Endüstri Bölgesi’nin bu liman dışında da önemli lojistik avantajları bulunuyor. Bölge, hem Zonguldak, Bartın ve Karabük gibi üç ilimizin merkezinde yer alıyor hem de Ankara ve İstanbul’a yakınlığıyla dikkat çekiyor. 10 kilometre güneyimizde havaalanı yer alıyor. Zonguldak-Çaycuma Karayolu ve demiryolu hattı da hemen yakınımızdan geçiyor. Bu kadar önemli imkanlara sahip olan böyle bir bölge, yatırımcılar için gerçekten de büyük bir cazibe merkezi olacaktır.  Bölgenin toplam genişliği 607 hektardır. Ancak bölgedeki sulak ve ormanlık alanları kullanmayacağımız için, bunun sadece 170 hektarını sanayi alanı olarak kullanacağız. Bu alanda, 10-40 hektar büyüklüğe sahip 8-10 parsel oluşturmayı planlıyoruz. Yani burada büyük ölçekte üretim yapan ciddi yatırımlar yapılmasını istiyoruz. Şu hususun altını özellikle çizmek istiyorum: Gerek bu parselleri oluştururken, bölgede yatırımlar yapılırken ve daha sonra üretim aşamasında, çevreyle ilgili konulara büyük bir dikkat göstereceğiz.  Adeta cenneti andıran bir güzelliğe sahip olan bu bölgenin doğal yapısını muhakkak koruyacağız. Korkmaya hiç gerek yok.  Çevreyle barışık bir sanayileşme mümkündür. Bunun da ötesinde, çevreyle uyumlu bir sanayi gereklidir. Zaten bugünün dünyasında, çevreye duyarlı olmayan bir sanayinin küresel alanda rekabetçi olması mümkün değildir. Bu nedenle, bu bölgeyle en az çevreci gruplar kadar hassasiyet taşıdığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

“1 BUÇUK MİLYAR DOLAR YATIRIM ÖNGÖRÜYORUZ”

Bölgeye gelecek yatırımcıların yaklaşık 1buçuk milyar dolarlık bir harcama yapacağını ve sonrasında 12 bin kişinin bölgede istihdam edileceğini öngördüklerini de söyleyen Bakan Özlü, “Bundan sonraki aşamada bölgeyle ilgili planlama çalışmalarına yoğunluk vereceğiz. Parsel büyüklüklerini ve üretim sahasını planlayacağız. Sırasıyla da imar planı ve parselasyon işlemlerini, altyapı inşaatının yapılması gibi işlemleri süratle tamamlayacağız. 120 milyon TL civarında bir harcama yaparak altyapıyla ilgili işlemleri tamamlamayı ve sanayicilerimize üretime hazır parseller teslim etmeyi hedefliyoruz. Bu bölgede orta yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde yatırımlar yapılmasını sağlayacağız. Bölgenin madencilik ve çelik üretimindeki konumunu da dikkate alarak, bu sektörlerden güç alacak ve bu sektörlere de güç verecek olan sektörleri tercih edeceğiz. İstihdama da katkı sağlayacak olan makine ve ekipman imalatı, elektrikli teçhizat imalatı, motorlu kara taşıtları ve ekipman imalatı ve diğer ulaşım araçları imalatı sektörlerini öne çıkaracağız. Yaptığımız projeksiyonlara göre, bölgeye 1,5 milyar dolarlık yatırım yapılmasını öngörüyoruz. En önemlisi de, bu yatırımlar sonucunda 12 bin civarında istihdam oluşmasını amaçlıyoruz. Hem bölgeye hem de Türkiye’ye büyük güç katacağına inandığımız bu projeyi büyük bir titizlikle sürdüreceğiz. Bölgeyi en kısa sürede üretime hazır hale getireceğiz ve Abdulhamit Han’ın rüyasını hayata geçireceğiz” dedi.
Konuşmasının ardından Filyos Belediye yeni hizmet binası inşaat alanına geçen Bakan Özlü burada temel attıktan sonra Zonguldak Valisi Ali Kaban'ı makamında ziyaret etti. Ziyarete, daha önce 'Biz davet edilmedik o yüzden bakan programına gitmedik' diyen Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir de katıldı.
(Umut ERSES)