Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Yayla:

 “Anneler Gününde içimiz buruk” 

Emekçi Kadınlar Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Yayla yazılı bir basın açıklaması yaparak anneler günü hakkında dernek adına görüşlerini kamuoyuna aktardı.

Yüksel Yayla yazılı açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

                                                                      

İçimiz kan ağlasa da,  buruk da  olsa  anneler gününü kutlayacağız. İçtenlikle ifade ediyoruz ki çok ama çok üzgünüz. Annelerimiz, kadınlarımız, çocuklarımız hak ettikleri değeri görememektedirler. Annelerin kıymeti ahlakende, dinende, biyolojikmende  kelimelerle ifade edilemeyecek derecede yücedir. Peki biz bu anlayışın, bu değerin neresindeyiz ?  Herkes kendisine bu soruyu sormalıdır. Yine kendisinin vereceği cevaptan  hoşnut olmayacağı bellidir. Bu gün toplumda neler oluyor , Anneler, kadınlar, yavrular genel itibarı ile rahat mı, O’nları güldürebiliyor muyuz,  Olması gereken mertebede midirler ? Buna da verilecek cevap çok açıktır ve “ Hayır “ dır.

 

Anneler, çocuklarının gözü önünde katlediliyor, şiddet görüyorlar, çaresizlik içindedirler. Çocuklarımızda  cinsel istismarda dahil şiddet görmekte, katledilmektedirler. Gün geçmiyor ki  bizleri derinden üzen, ağlatan olaylar olmasın. Haber dinleyemez, basını takip edemez olduk. Bu kötü gidiş bu şekilde nasıl devam edebilir. Kadınlarımız, annelerimiz, genelde mutlu değil. Çoğunun ekonomik bağımsızlıkları zaten yok, el eline bakıyor. Huzursuzluk, asayişteki aksaklıklar, yasaların kifayetsizliği, sorunların yumak halinde çözüm beklediği, öldürülesiye şiddet gören annelerin bile “ boşanmak istiyorum “ diyemediği ( derse veya bu konuda dava açarsa müracaat ettiği devlet makamıda bi şekilde onu koruyamayacaktır. Katili bellidir. O’nu beklemektedir. )  günleri yaşıyoruz. Sayfalarca yazsak dertler bitmez. Böyle bir atmosferde anneler gününü nasıl kutlayacağız bilemiyoruz.

 

Sözde değil özde anneler gününü kutlayacağımız günleri özlemle bekliyoruz. İktidarı, muhalefeti ve kamuoyu ile birlikte anne, kadın, çocuk istismar ve kıyımına, katline son verebilecek hertürlü tedbir ve yasal düzenlemeler mutlaka alınmalıdır, yapılmalıdır. Her geçen gün dünün aratır duruma gelinmiştir. Gidişat gerçekten kötüdür. Annelerine, kadınlarına, çocuklarına layık olduğu değeri vermeyen toplumların bekası asla hayırlı olamaz.

Bizler, dünya kadınlar günü ve anneler günü vesilesi ile bu sorunları devamlı dile getiriyoruz. İvedilikle  çok ciddi tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz. İşte bu hafta itibarı ilede üzüntümüzü ve sorunların çözüm noktasında dileklerimizi dile getiriyoruz. Ülkenin bizce en önemli üç sorunundan birisi budur. Anneleri ağlayan toplumun  gülmesi mümkün müdür ?

 

Daha öncede ifade ettik. Devletimiz ivedilikle sadece bu görevle iştigal edecek diğer kolluk birimlerinden ayrı  aile kolluk birimini kurmalı, eğitmeli, hertürlü çağa uygun cihazlarla donatarak bu yönde ilk tedbiri bu şekilde almalıdır. Ayrıca anneleri, çocukları katledenlere, onlara cinsel istismarda bulunanlara çok ağır ( Ceza İnfazında uzun hücre cezaları, gibi … ) cezalar getirilmeli bu konuda yargılama görevi ayrıca kurulacak aile ceza mahkemelerine verilmelidir. Bu mahkemeler, aile savcıları, aile kolluk birimleri ile birlikte çalışarak olayları önlemeli, vukua gelen hadiselerde de ibretlik, caydırıcı cezalar takdir ve tayin edilmelidir. Yargılamada kısa sürmelidir. Tabiki bizim bunlar önerilerimizdir. Elbette ki büyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu  sorunu daha bilimsel ele almalı, çareler üretmelidir. Ancak endişemiz geç kalındığı, kalınacağıdır. Bu sorunlar ertelemeye gelemez. Nerde ise Türk Medeni Kanununun Boşanma hükmü uygulanamaz hale getirildi. Zira kadınlarımız, annelerimiz korktuklarından mahkemelere bile gidemez hale gelmişlerdir. Bu yönde insanlığını yitirmiş, merhametten eser kalmamış  kişilerin nice olaylarına şahit olmaktan bıktık.. usandık…  koca şiddetinden kaçarak çocuklarını alıp anne baba evine sığınan anneler orda bile katledilmektedirler.  Bu konuda devletin yetkili birimlerine dilekçe veren, korunma isteyen nice annelerin korunamadığını, yinede katledildiğini ağlayarak yaşamaktayız. Artık yeter diyoruz. Devlet güçlüdür. Gücünü, şevkatini göstermelidir. Ne beklenmektedir…….. ?

 

Cennetin bile annelerin ayağı altında olduğunu bilen, bilmesi gereken toplumumuzu çok daha duyarlı olmaya, annelere, çocuklara, kadınlara sahip çıkmaya, bu mübarek ramazan ayı vesilesi ilede merhamete, dostluğa, kardeşliğe davet ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle tüm annelerin ellerinden öpüyoruz. Ahirete göç eden tüm annelerimize de  Allahtan rahmetler diliyoruz. (Haber merkezi)