Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi ve Birleşik Kamu-İş Zonguldak Şubesi yaptıkları ortak basın açıklamasında Çanakkale Zaferi’nin 101. Yıl dönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi andıklarını söylediler. Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Coşkun’un tarafından yapılan ortak basın açıklamasında “Çanakkale Deniz Zaferi, kendisinden kat ve kat güçlü olan ordulara geçit vermeyen ulusumuzun bütün varlığıyla özgürlük ve bağımsızlık uğrana verdiği mücadelenin sembolü, bir kahramanlık destanıdır.” denildi.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN KURULUŞUNA ZEMİN HAZIRLAMIŞTIR”

Ortak basın açıklamasında Çanakkale Zaferi’yle Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atıldığı belirtilerek,  “Türk Ulusu, özgürlük ve bağımsızlığı için her türlü engeli aşacağını, birlik içinde yurdun her karış toprağını canı pahasına savunacağını “Çanakkale Geçilmez” dedirterek, sömürgecilere tarihin en önemli dersini vermiştir. Çanakkale’de, ulus olma bilincinin tohumla atılmış, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ve demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna da zemin hazırlanmıştır.” ifade edildi.

“BU ZAFER MAZLUM ULUSLARA ÖRNEK OLMUŞTUR”

Çanakkale Zaferi’nin dünyada birçok ulusa örnek olduğu ifade edilerek “Azmi, kararlılığı, ileri görüşlülüğü, üstün askeri dehası ile tarihin akışına yön verecek ve Türk ulusunun yazgısını değiştirecek Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, bir çok cephede olduğu gibi Çanakkale savaşlarında da tarih sahnesine çıkmıştır. Çanakkale Zaferi’nden de güç alan ulusumuz, Çanakkale savaşlarında da O’nun etrafında bütünleşerek ülkemizi parçalamak ve uluslumuzu esaret altına almak isteyen emperyalist devletlere karşı dünyada ilk bağımsızlık mücadelesini vererek büyük zafere imza atmıştır. Emperyalizmin yenilebileceğini ilk kez gösteren bu zafer tüm mazlum uluslara da örnek olmuştur.” belirtildi.

“BİR ULUS EMPERYALİST GÜÇLERE KARŞI GÖĞSÜNÜ SİPER ETTİ”

Bu zaferini birlik ve beraberlik içerisinde kazanıldığı belirtilen açıklamada, “Kurtuluş ordusunun onca imkansızlığa, olumsuzluğa rağmen ırktan, renkten, mezhepten arınmış olarak birlik ve beraberlik içerisinde omuz omuza, yan yana olmayı başarmış olması, bugün, üzerinde yeniden düşünülmesi gereken bir olgudur. Bir ulus, yanındakinin ırkına, mezhebine, ideolojisine bakmayı aklından bile geçirmemiş; bu topraklar üzerinde ortak yaşam idealiyle kadın erkek, genç, yaşlı birlik olup emperyalist güçlere karşı göğsünü siper etmiştir. Bu yüce destan, bu birlikteliğin yarattığı güçle yazılmıştır. Çanakkale ruhuyla yaşayan halkı 36 etnik gruba bölmekten çekinmeyenler, insanları ‘bizden olanlar’ ve ‘bizden olmayanlar’ şeklinde ayrıma tabi tutanların bu destandan alması gereken dersler vardır.” söylenildi.

“GENÇ KUŞAKLARA AKTARMAK HEPİMİZİN GÖREVİDİR”

Coşkun’un okuduğu açıklamada son olarak şöyle denildi: “ Cumhuriyete ve cumhuriyet değerlerine sahip çıkan eğitimciler, Atatürkçü Düşünce Kuruluşları ve bu ülkenin milli birlik ve beraberliğine önem veren bütün yurt severler olarak emperyalizmin Çanakkale’de ve Kurtuluş Savaşı’ndaki amaçlarının ne olduğunu genç kuşaklara kavratmak hepimizin görevi olmalıdır. Bu bilinçle genç kuşakları daha sorumlu ve tarihine sahip çıkan, ulusuyla gurur duyan bir anlayış içerisinde yetiştirmeliyiz. Yurdumuzu işgal eden emperyalist güçlere karşı, ulusumuzun eşsiz bir mücadeleyle vermiş olduğu var olma savaşı bu savaş sonrasında kazandığımız 101. Yıldönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ve şehitlerimizi rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.” (Aykut KARA)