CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç’un ziyareti sırasında, köylerinin hemen yakınına gölü kurutarak cüruf tesisi kurulmasına büyük tepki gösterdi. 

Cumhuriyet Halk Partisinin Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç Alaplı’ya gelerek, Osmanlı köyü yakınlarındaki Kavakdere mevkiinde, kurutularak üzerine cüruf tesis yapılmaya çalışılan göl ve çevresinde incelemelerde bulundu. Öztunç’un ziyareti sırasında göl çevresinde toplanan çok sayıda köylü, cüruf tesisine adeta öfke yağdırdı. CHP Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz, CHP İl Başkanı Murat Pulat, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ve diğer parti yöneticileriyle birlikte Kavakdere mevkiine gelen Öztunç’u, burada, Alaplı Çevre Platformu üyeleriyle çok sayıda köylü karşıladı.  

MARMARA BİTTİ SIRA KARADENİZ’DE 

Ellerinde, “Marmara bitti sıra Karadeniz’de”, “Alaplı zehir deposu olmasın”, “Zonguldak ve 30 büyükşehir Alaplı’ya 39 zehir” yazılı dövizler bulunan kalabalığın içinde özellikle kadınların son derece tepkili olduğu gözlendi.  Kadınlar yalnızca buraya değil hiçbir yere böyle tesisler istemediklerini yüksek sesle dile getirirken Alaplı Çevre Platformu Üyesi Mustafa Toroğlu yapılmak istenen proje, proje alanı ve çevredeki köyler hakkında bilgi verdi.  

DOĞA İNTİKAMINI ALIR 

Daha sonra konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, “Türkiye’nin dört bir yanı delik deşik ediliyor. Kuzeyinden güneyine, doğusundan batısında doğa ile oynanıyor. ‘Doğa intikamını alır’ diyoruz ama inandıramıyoruz. Geçen sene Giresun’da gördük intikamını aldı. Şimdi Marmara Denizi’nde görüyoruz. Yıllarca pislikler Marmara Denizi’ne akıtıldı, kanalizasyonlar deşarj edildi,  sanayi tesislerinin atıkları verildi. Bakıyoruz şimdi Marmara Denizi kusuyor. Marmara Denizi diyor ki; ‘Ey insanoğlu, Sen beni kirlettin bende benin yüzüne tükürüyorum bak’ diyor. Türkiye’nin dört bir yanında aynı sıkıntılar yaşanıyor” dedi. 

EN BÜYÜK SORUMLU OYAK 

Öztunç açıklamasında, “Ereğli Demir Çelik, yıllarca bu memleketin kalkınmasına büyük katkı verdi. Bu bölgede ki insanlarımızın evine ekmek götürmesini sağladı. Geldiğimiz noktada iki tesis de, maalesef bu tabiatın içerisinde yanlış yerde konuşlandırılıp yanlış yerde yapılmak isteniyor. Demir çelikten çıkan cüruf, dünya teknolojisinde pek çok alanda kullanılıyor. Niye biz kullanmıyoruz? Niye sadece üçte birini kullanıyoruz da üçte ikisini doğaya atıyoruz. Bu iki tesisin kurulmasındaki en büyük sorumlu OYAK’tır. Demir Çelik’tir. Demir Çelik eğer kendisi, bu cürufu halledebilse gerek kalmayacak. Demir Çelik’e bir çağrı: Bir an evvel siz bu işe el atın. ‘Fazla maliyet oluyor’, ‘para çok gidecek’, ‘sıkıntıya girer şirket’ diye bakmayın. Cüruf ile ilgili çalışmayı yapın” şeklindeki ifadelere yer verdi. 

BELEDİYE MÜHÜRLÜYOR DA GECE KAÇAK ÇALIŞIYORSA VALİ VE KAYMAKAM SUÇ İŞLİYOR  

Öztunç açıklamasını, “Bugün, biz sizin yanınızdayız. Size destek için geldik. Ben, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamını getirdim. İkincisi Cumhuriyet Halk Partisinin en yetkililerinden birisi olarak, burada bu tesisleri istemeyen bu insanlara destek olmak amacı ile bizzat kendim geldim. Geleceğimiz duyuldu ve sağ olsun belediye harekete geçti. Ereğli kısmındaki yer mühürlendi. Ama gece çalışmaya devam etmiş. Yazık günah. Burası mühürlü olduğu halde gece çalışmaya devam ediyorsa, bunun sorunluluğu emniyette, jandarmada, validedir. Belediye mühürlüyor da gece kaçak çalışıyorsa vali ve kaymakam suç işliyor demektir. Yasal süreç devam ediyor. Dava açılmış. BU süreçte de takipçi olmaya devam edeceğiz" diyerek tamamladı.