Zonguldak İl Özel İdaresinin şirketi Personel A.Ş’de çalışan 237 kişiden 98’inin İş Mahkemesine açtığı davayı kazanması, devlete 30 milyon TL’ye yakın ilave yük getirirken, mahkemeye gidenlerin, davalarından vazgeçmemeleri halinde sözleşmelerinin yenilenmeyeceği şeklinde tehdit edildiği iddia ediliyor. Halkın Sesi’ne ulaşan bilgilere göre, Zonguldak İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ahmet Karayılmaz ve Uzlaşma Komisyonu Başkanı Mehmet Kokulu ilgili şube müdürlerini de yanına alarak, dava kazanan 98 kişiyle bir toplantı yaptı. Şantiyelerde yapılan toplantılarda “Davanızı geri çekmezseniz, Temmuz’da sözleşmeniz yenilenmeyecek” denerek işçiler tehdit edildi.

98 ÇALIŞAN TEDİRGİN

Zonguldak İş Mahkemesinde maaş artışlarıyla sosyal hakları konusunda yanlış uygulama yapılarak haklarının gasp edildiği gerekçesiyle dava açan Personel A.Ş bünyesindeki 98 kişi, 10 milyon TL tazminat hak kazandı. Mühendis, teknik eleman, operatör, temizlik görevlisi, çaycı gibi değişik kademelerde görev yapan çalışanların kazandığı dava, İl Özel İdaresinde büyük sıkıntı yarattı. Aynı haklardan diğer 139 çalışanın da faydalanacak olması, devlete sigorta primi farkı ile birlikte 30 milyon TL ilave yük getirdi.

İŞÇİLER ATILIRSA YERİNE 6 AY İŞÇİ ALINMAYACAK

Yıllık Yatırım bütçesi 40-50 milyon lira civarında seyreden İl Özel İdaresi, tazminatları ödemesi halinde, yatırımlara ayrıla bütçenin büyük bölümü personele verecek. Bu da yatırımların durma noktasına gelmesine neden olacak. Öte yandan temmuz ayında, 98 kişinin iş akitlerinin feshedilmesi durumunda, yerlerine, yasa gereği yeni eleman alınamayacak. Bu durumda da yaz aylarında köylere götürülecek hizmetlerle kış aylarında yapılan karla mücadelede büyük sorunlar yaşanacak.

HAKLARIMIZIN GASP EDİLMESİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ

Halkın Sesi’nin 15 Mart 2021 tarihinde gündeme getirdiği “Devlete 30 milyonluk kazık!” başlıklı habere bugüne kadar bir açıklama gelmezken, olayın sorumluları hakkında ne gibi işlem yapıldığı merak konusu olmaya devam ediyor. Çalışanlar, gelişmeler karşısında üye oldukları Yol-İş Sendikasının sessiz kalmasının iş barışını tehdit eden bir boyuta eriştiğini söylerken, Vali Mustafa Tutulmaz’ın devreye girmesini istiyor. Başka illerde uygulamanın doğru yapılması nedeniyle böyle bir sorunun yaşanmadığını da dile getiren çalışanlar, Personel A.Ş yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkını tıkır tıkır alırken, kendi haklarının gasp edilmesine göz yummayacaklarını da ifade ediyor.