MEB'in seminer döneminde tüm öğretmenlere zorunlu kıldığı, Aleviliğe "çürümüş" ve "bozuk zihniyet" diyen, karma eğitime karşı çıkan, medrese ve tarikat eğitimine övgüler düzen Nurettin Topçu'nun "Türkiye'nin Maarif Davası" adlı kitabı Eğitim Sen üyeleri tarafından Türkiye genelinde olduğu gibi Çaycuma'da da sunumun yapıldığı okullarda protesto edildi. Eğitim Sen üyeleri söz konusu kitabın sunumunu yapıldığı sırada seminer salonlarını terk ettiler. 

 Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, sendika temsilciliğinden yaptığı açıklamada  “İncinsen de incitme” felsefesini benimsemiş Alevi yurttaşların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incitildiğini söyleyerek, “Alevilere yönelik hakaret eden kitabı kabul emek mümkün değildir. Milli Eğitim Bakanlığı özür dilemelidir.” dedi.  Akyol  “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2016 Çarşamba günü, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlerimiz için zorunlu olarak tek gündemli ve tek kitaplı bir seminer başlığı belirlemiştir. Türk-İslam akımının önemli isimlerinden olan Nurettin Topçu’nun ‘Türkiye’nin Maarif Davası’ adlı çalışmasında Aleviliği sapkınlık olarak niteleyen, Alevilere yönelik ayrımcı ve aşağılayıcı ifadeler, karma eğitim karşıtı, medrese ve tarikat eğitimini öven sözler yer alması laik, bilimsel eğitim anlayışına yönelik açık bir meydan okumadır. Eğitim Sen olarak böyle bir şahsın kitabının seminer konusu olarak dayatılmasını kabul etmiyoruz.” dedi.

NE OLMUŞTU?

“Öncü bir eğitimci” olarak nitelendirilen Nurettin Topçu’nun yazdığı “Türkiye'nin Maarif Davası” adlı kitabın MEB tarafından 29 Haziran Çarşamba günü ilkokuldan ortaöğrenime kadar tüm öğretmenler tarafından incelenmesi zorunlu kılınmıştı. İlk olarak 1960 yılında yayınlanan söz konusu kitap, eğitim sistemi konusunda İslam'a dayalı kurallar öneriyor. Mezhepçi ve cinsiyetçi bir eğitimin savunulduğu kitapta farklı inançlara hakaretler de yer alıyor.

ALEVİLİĞE HAKARET
Topçu, kitabında İslam aleminin “bozuk” Alevilik zihniyetiyle kemirildiği ve bir harabeye döndüğünü savunuyor. Kitabın 72. Sayfasında yer alan, “Medresenin hakimi skolastik üstadlar ve tarikatların mürşidi şeyhler… Tarikatları ise asırların arasında tâ kalbinden kemiren şerir kuvvet Alevilik olmuştur. Ve böyle bozuk zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir âdap ve erkan silsilesi, tarikatları çürütmeğe kafi geldi. İslam alemi, bugün bu iki çürütülmüş zihniyetin harabesi halindedir” denilerek Alevilik hakkında “bozuk zihniyet” ve “çürütülmüş” vurgusu yapıldı.

KARMA EĞİTİMİN KALDIRILMASINI ÖNERİYOR
Son Milli Eğitim Şurası'nda Eğitim Bir-Sen tarafından kaldırılması önerilen karma eğitim, bu kitapta da yer bulmuş. Kitap, kadınlara yönelik terbiye eğitimine ayrıca önem verilmesi gerektiğini iddia ederek şöyle diyor; “Kız ve erkek öğretiminin terbiyedeki hususiyetlerini ayrı ayrı belirtmek ve kızların terbiyesine şimdikinden daha büyük önem vermek gayesiyle, liselerde kız ve erkek öğretiminin ayrılması lazımdır.”

KİTAP BAŞBAKANA SORULDU

Diğer tarafından CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) öğretmenlerin seminer döneminde incelenmesini zorunlu kıldığı, Alevilik inancı için 'Çürütülmüş zihniyetin harabesidir" ifadesi kullanılan kitabı Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.
Söz konusu kitaba ilişkin iddiaları gündeme getiren Tanrıkulu, “Kitapta, 'İslam alemi bozuk Alevilik zihniyetiyle kemiriliyor ve bir harabeye dönüyor' ve '... Tarikatları ise, asırların arasında ta kalbinden kemiren şerir kuvvet Alevilik olmuştur. Ve böyle bozuk bir zihniyete, kolayca ortak olan hayati hazlarla yüklü bir adap ve erkan silsilesi, tarikatları çürütmeğe kafi geldi. İslam alemi, bugün bu iki çürütülmüş zihniyetin harabesi halindedir' ifadelerinin kullanıldığı iddiaları doğru mudur” denildi.

'BU KİTAP LİSTESİNE KİMLER KARAR VERDİ?'

MEB'in öğretmenlere önerdiği 32 kitabın içerisinde bulunan Nurettin Topçu imzalı kitapta liselerde karma eğitimin kaldırılması gerektiğinin savunulduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, “Liselerde karma eğitimin kaldırılması gerektiğinin savunulmasının gerekçesi nedir” diye sordu. Kitaba ilişkin iddialar ile ilgili olarak inceleme başlatılıp başlatılmadığını soran Tanrıkulu, “MEB’in öğretmenlere önerdiği kitaplar kimlerin kontrolü ve kararı sonrasında belirlenmektedir? Bu kontrol ve kararı sürecinde yer alanlar hakkında inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Milli Eğitim Bakanlığı’nda Alevilik inancı için 'Çürütülmüş zihniyetin harabesidir" ifadesi ile liselerde karma eğitimin kaldırılması gerektiğinin savunulduğu bir kitabın öğretmenlere önerilmesinin gerekçesi nedir” sorularına da yanıt istedi.

“ÇÜRÜYEN SİZİN ZİHNİYETİNİZDİR”

CHP PM Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer de MEB’in, öğretmenlerin seminer döneminde incelemesini istediği kitaplar listesinde Alevi inancını “çürümüş” ve “bozuk zihniyet olarak tanımlayan bir kitabın zorunlu kılınmasına tepki gösterdi.  Usluer, MEB’in farklı inançlara hakaretler etmesini ve Alevi inancını “Çürümüş” olarak nitelendirilmesini kınadığını belirterek, “Çürüyen maalesef sizin zihniyetinizdir. MEB bu hatadan derhal dönmeli ve farklı inançlara mensup vatandaşlardan özür dilemelidir” dedi.