Halk TV Köşe yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşe yazısında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda yaşanan sahte rapor skandalını konu aldı. İşte GMİS yöneticilerinin de adının karıştığı dava sürecini anlatan Saymaz'ın köşe yazısı:
   
TTK'da sahte sağlık raporu skandalı patladı: Hastaneye gitmeden rapor, işe gitmeden yevmiye

Zonguldak Ereğli'de bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) sahte sağlık raporu skandalıyla çalkalanıyor.

Yaklaşık 300 işçinin hiçbiri gerçekte hasta değildi. 

Kimi sabah uykusundan uyanamadı diye...

Kimi o gün çalışmak istemediği için...

Kimi evden eve nakliyat işi yaptığından...

Hem işe gitmedi, hem yevmiyeleri ödenmiş oldu.

Yolsuzluğun iki ayağı var.

Biri TTK'da örgütlü Genel Maden İşçileri Sendikası'nın (GMİS) yöneticileri.

Diğeri sahte sağlık raporu veren Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi ile Özel Anadolu Hastanesi çalışanları.

Hastaneye gitmeden rapor
Herşey GMİS'in 2014'teki başkanlık seçiminden iki ay önce başladı. TTK Armutçuk İşletmesi'nde GMİS Şube Başkanı olan Ali E. ve yardımcısı Yılmaz Ç., seçimi kazanmak için iki hastane ile anlaştı. İşçilere "İstediğiniz zaman gidin, yardımcı olacaklar. İndirimli muayene olabilirsiniz" denildi.

Bu 'hizmet' zamanla sahte sağlık raporu alımına dönüştü.

Nasıl mı?

Üç yöntemle.

İlk grup, hastaneye gitmeden rapor aldı. Sendikanın görevlendirdiği Turgay K. ve üç işçi 40-50 TL karşılığında rapor temin etti. Şebekenin hastane bağlantısı başka hastalara ait protokol numaralarını ve doktor kaşelerini kullandı. Yani rapor verilen işçi, SGK kayıtlarında görünmüyordu. Bu yolla 1114 rapor yazıldı.

İkinci grup, 10 dakika da olsa hastaneye gitti. Ya kapıda bekledi ya da Acil Servis'te göründü. Ancak raporlarda 5-6 saat tedavi olmuş gibi gösterildi. Kısa bekleyişin ardından raporu eline ulaştırıldı. Bazen 20-50 TL, bazen sigara verdi.

Üçüncü grubun evrakları usulsüz hazırlandı.

Ek iş yapana bile verdiler
Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi'nde Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Burak Y. ile sayman Nevzat U. sahteciliğe imza attıkları için suçlanıyor.

İddiaya göre Nevzat U., bilgisayarda işbaşı kağıdı benzerini hazırladı. Kağıtlara işçilerin bilgilerini yazıp başka hastanın protokol numarasını verdi. Burak Y., "Sahte evraklar için işçilerden yevmiyenin yüzde 50'sini alıyormuş" diyor.

İşçilerden Yusuf Y., ek iş olarak evden eve nakliyat yaptığını ve o gün 20 TL'ye rapor aldığını söyledi.

Dört kez rapor alan Emre A. şöyle konuştu:

"İş yerimde çalışan Arif Ö., bana Nevzat U.'nun rapor ayarladığını söyledi. Hastaneye gitmeden rapor düzenlemesini istedim. Arif'e sigara ve bira aldım."

Arif Ö., 17 rapor aldığını kabul ederek, şöyle dedi::

"Muayene olmadan tam yevmiye alabilmem için evrak düzenlettirdim. Hiç hastaneye gitmiyordum."

Bir kişiye 32 kez rapor verilmiş
MHP İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz'ın Özel Anadolu Hastanesi'nde ise muhasebe bölümünde çalışan Murat D., raporları tedarik etti.

Murat D., hastane mesul müdürü Ercan Y. ve genel müdürü Şahin E.'nin yönlendirmesiyle rapor verdiğini iddia etti. GMİS Şube Başkanı Ali E.'nin tanıştırdığı dört işçi aracılığıyla taleplerin kendisine ulaştığını anlattı.

Şöyle devam etti:

"2014-2016 arasında günde 1-2 isme belge hazırladım. İsim, soy isim, TC numarası ve vardiya bilgisi geliyordu. Bu bilgiler doğrultusunda belgeleri hazırlıyordum."

İşçilerden Halil U., Murat D.'den yedi sahte sağlık raporu aldı.

Sadece ikisinde hastaneye gitti.

"Murat D., bazen 10 dakika içinde muayene olmadan raporumu veriyordu" diyor.

Turgay K. ise 32 sahte sağlık raporu aldı.

Şunları söyledi:

"Rapor almamda sıkıntı çıktığı zaman sendika başkanımızı arıyorduk. O da Ercan Y. ve Şahin E. ile görüşüyordu. Muayene olmuyordum. Sendikacılar biz işçileri memnun edip seçimde kazanmayı düşündükleri için hastane ile anlaştıklarını ve kolaylık sağlanacağını bildirdikleri için bu duruma düştük."

Ancak Turgay K., sahte rapor temininden menfaat kazanmakla suçlanıyor.

İki sahte rapor kullanan Burçin U, şöyle dedi:

"Turgay K. adıma rapor düzenletti. O gün hasta değildim, hastaneye bile gitmedim. Hangi hastaneden rapor düzenlendiğini bile bilmiyorum. Kendisi ile 30 TL karşılığında anlaşmıştık."

Yedi sahte sağlık raporu almakla itham edilen Haydar T. de Turgay K. ve Murat K'yi işaret etti:

"Bir günlük raporu 50-100 TL'ye hazırlatıyorlardı. Dört kere adıma rapor düzenlendi. Her raporda 100 TL para verdim. Murat K. de devlet hastanesinden üç rapor aldı. 50'şer TL verdim. Hiç tedavi olmadım."

Arkaz: O dönemde biz işletmiyorduk
MHP'li Arkaz ve Özel Anadolu Hastaneleri Genel Koordinatörü olan kardeşi Mustafa Arkaz'ı aradım. Arkaz'lar o tarihte hastanenin Medical Park Grubu tarafından işletildiğini söyledi.

Sanık Dr. Ercan Y. ise Murat D.'nin bireysel hareket ettiğini, yolsuzluk ortaya çıkınca işine son verilip suç duyurusunda bulunduklarını belirtiyor.

Vurgulamak gerekir ki...

Özel Anadolu Hastanesi, 5 Ocak 2017'de Murat D.'den şikayetçi oldu.

308 sanıklı dava
Ereğli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma dört yılda tamamlandı. TTK ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun suçtan zarar gören olarak anıldığı iddianamede, 308 kişi hakkında 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık yapmak' suçundan 4.5 yıldan 15 yıla ve 7500 TL para cezasına, 'resmi belgede sahtecilik'ten de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Toplam 6.5 yıldan 20 yıla kadar ceza isteniyor.

Karadeniz Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek olan davanın ilk duruşması 16 Şubat 2022'de... Mahkeme TTK ve SGK'dan, kurumun ne kadarlık zarar uğratıldığının her sanık yönünden belirtilmesini istedi.

Bu arada... 

Davada 2016-2017 yıllarındaki suç iddiaları yargılanacak. 

Fakat sanık Murat D., 2014 yılından beri sahte sağlık raporu verildiğini kaydediyor. Bir özel ve bir devlet hastanesinde daha sahte sağlık raporunun temin edildiğini savunuyor.

Bilinen o ki...

Bu iddialar hakkında henüz bir dava açılmadı.

Ancak iddianamede yer verilen bilgiye göre 2006 yılında da 335 işçi 1635 sahte sağlık raporu aldı.

TTK, bu yolla 835.436 TL zarara uğradı.

Bugünki zararın ise kat be kat fazla olduğu tahmin ediliyor.