Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, maden işçileriyle yerin-560 metre altında iftarını açtı. Yeraltı sofrasında işçilerle bir araya gelen Cansız, 1.5 milyar tonluk taşkömürü rezerviyle dışa bağımlılığı azaltmayı hedeflediklerini kaydetti.

TTK Kozlu Müessesesi maden ocağının -560 metre altında mekanize ve yarı mekanize sistemlerini inceleyen Cansız, burada işçilerle iftarda bir araya geldi.

"Kömürü tüketmemiz bin 500 yılı alacak"

Yeni işçi alımının üretime katkı vereceğini belirten Bakan Yardımcısı Mithat Cansız,

"Ramazan ayı vesilesiyle mutat olması vesilesiyle emektar maden işçisi arkadaşlarımızı ziyaret ettik. İftarımızı açtık. Orada yaptığım konuşmada kendilerine de ifade ettim. Hakikaten bütün inancımla söyleyebilirim ki dünyanın en kutsal mesleklerinden bir tanesi madencilik. En helal kazançların temin edildiği alan. Bu duygularımızı da arkadaşlarla paylaştık. Yarın malum ilave 500 kişiyle ilgili kura çekimi var. Burada yöre halkımızla beraber bu kurayı tecrübe edeceğiz.

Biz her şeyden önce başta enerji olmak üzere belirli alanlarda bağımlı olan bir ülkeyiz. Zonguldak havzasında da 1.5 milyar tonluk taşkömürü mevcut. Üretim seviyesiyle bunu bizim tüketmemiz bin 500 yılı alacak. TTK Genel Müdürlüğü'nün başlattığı mekanize ve yarı mekanize sistemin uygulanabilirliğini bizatihi kendimiz görmüş olmaktan mutlu olduk. Bunu kullanan arkadaşlarımızın da içselleştirmiş olduklarını görmek de ayrıca mutlu etti. Biz dışa bağımlılığımızı orta vadede büyük bir oranda Zonguldak'ın kömürüyle azaltmış olacağız. Bu vesile ile burada gördüğüm manzara, genel müdürlüğün inovatif uygulamaları devreye alması, çalışanlarımızın motivesi bizleri ziyadesiyle mutlu etti"

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş da madencilerin çalışma şartlarını bire bir görme imkanı bulduklarını belirterek, “TTK Genel Müdürlüğümüzün denemekte olduğu yarı mekanize sistemin uygulamasını da gördük. İftar sofralarını paylaştık. Bizim için güzel bir akşam oldu. Olan biten bizatihi yerinde gördük. Hem arkadaşlarımızla beraber olduk. Bütün madenci arkadaşlarımıza kazasız belasız hayırlı başarılı çalışmalar diliyorum. TTK'nın da başlattığı yarı mekanize sistemin gerçekten de çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. İnşallah o proje de başarılı olur. İnşallah giderek daha az kazalarla karşılaşırız. Biz bu kömüre ihtiyacımız varsa çıkartacağız. Hem kömür çıkartacağız hem de madencilerin sağlıklarından emin olacağız" şeklindekonuştu.

Bakan Yardımcısı Mithat Cansız, yarın kura çekimine katılacak.