Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 2008 yılında Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde bulunan ve taşıdığı tarihi değer nedeniyle “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Kadıoğlu Mozaiklerini üçüncü kez Meclis gündemine taşıdı. 

Milletvekilinin, eserin korunması adına alınan önlemlere ve 2018 yılında hazırlanan ancak hayata geçirilemeyen “Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi” projesinin akıbetine ilişkin 22.04.2021 tarihinde vermiş olduğu son soru önergesi yanıtlanmazken, bölgeden gelen tarihi eser kaçakçılığı haberlerinin artması nedeniyle mozaiklerin durumu hakkında TBMM Başkanlığına bir soru önergesi daha sunuldu. 

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde, mozaiklerin bulunmasından bu yana tam 13 yıl geçtiği, 2011 yılından bu yana bölgede kazı çalışmalarının yapılmadığı ve koruma çatısı projesinin de halen hayata geçirilmediği vurgulanırken, eserlerin korunuş şekline ilişkin de önemli uyarılarda bulunuldu. 

Milletvekili, mevcut eserlerin yediemin değil, Müze Müdürlüğü bünyesinde muhafaza edilmesinin daha doğru olacağının altını çizdiği açıklamasında şu detaylar yer aldı: 

“2008 yılında Zonguldak’ın Çaycuma İlçesine bağlı Kadıoğlu Köyünde yaşamakta olan bir vatandaşımız, evinin bahçesinde sera kurarken M.S 3. yüzyıl Roma dönemine ait son derece kıymetli tarihi kalıntılara rastlamış, bölgede aynı yıl kazı çalışmaları başlatılmış ancak 2011 yılında çalışmalar son bulmuştur.

Üzeri kapatılan mozaiklerin korunması ve turizme hazırlanması için 2018 yılında düşünülen “Koruma Çatısı ve Ziyaretçi Merkezi” projesi de halen hayata geçilmemiştir. 

Eserin korunması adına alınan önlemlere ilişkin 26.12.2020 tarihinde verdiğimiz soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanlığınca verilen yanıtta; mozaiklerin 2013 yılında üzeri ilaçlanarak kapatıldığı ve Çaycuma ilçe Jandarma Komutanlığı tarafından devriye kontrolleri ile güvenliğinin sağlandığı açıklanmış ancak eserlerin son durumuna ilişkin 22.04.2021 tarihinde vermiş olduğu soru önergesi yanıtsız bırakılmıştır.

Mozaiklerin bulunmasından bu yana tam 13 yıl geçmiş, paha biçilmez bu eserler halen turizme kazandırılmamış, korunması halen tam olarak sağlanamamıştır. 

Diğer yandan yakın zamanda bölgeden çok sayıda tarihi eser kaçakçılığı haberleri gelmektedir. Mozaikler kamulaştırılan alanın eski arazi sahibi 76 yaşındaki vatandaşımıza yediemin olarak emanet edilmiştir. 

Yedieminin sabırlı ve üstün çabalarına rağmen; yaşı ve muhtemel sağlık sorunları dikkate alınarak eserlerin muhafaza ediliş şekli ve güvenlik riskleri yetkililerce tekrar gözden geçirilmelidir. 

Bu paha biçilmez eserlerden taşınır olanlarının yediemin değil, Müze müdürlüğü bünyesinde muhafaza edilmesi hususları bir an önce değerlendirilmeli, bölgede koruma tedbirleri arttırılmalıdır. 

Eserler, bozulma ve deformasyona karşı düzenli olarak temizlenmeli, kazı çalışmaları tekrar başlatılmalı, koruma çatısı projesi artık hayata geçirilmelidir.

Mozaikler ve tarihi bölge turizme kazandırılıncaya dek sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”