Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden yapılan yazılı bir açıklama ile katı atık depolama konusunda istenen hizmetleri yerine getirmeyen ve belirtilen şartlara uymayan Kilimli, Çatalağzı ve Muslu Belediyelerine TCK uyarınca gereken işlemlerin yapılacağı belirtildi. 

Bu konuda ilgili müdürlükçe yapılan açıklama aynen şöyle:

İlimiz genelinde oluşan evsel katı atıklar; ilimiz belediyelerinin bu konu ile ilgili yetkililerini devretmesi ile birlikte Zonguldak Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Başkanlığınca İlimiz Merkez İlçesi Sofular Köyü Tombaklar Mevkiinde tek bir Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi kurularak, 2008 yılından itibaren düzenli depolama tesisinde depolanmaktadır.

Yine, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisine katı atıkların taşınmasının ekonomik olmasını sağlamak ve taşıma hattındaki trafiğe fazla yüklenmemek için Kilimli (Karadon), Çaycuma, Devrek, Kdz.Ereğli ve Kozlu Belediyesi transfer istasyonları kurularak belediyelerin günlük olarak topladığı atıklar bu transfer istasyonlarında sıkıştırmalı semi treylerlere aktarılarak katı atık düzenli depolama sahasına nakledilmektedir.

İlimiz geneline hizmet veren Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi ve Atık Transfer İstasyonları ve belediyeler tarafından evsel katı atıkların toplanması, gerek transfer istasyonlarına nakilleri gerekse de direk depolama sahasına gönderilmesi ile ilgili iş ve işlemler 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca İl Müdürlüğümüz tarafından rutin olarak denetlenmektedir.

Bu bağlamda; Kilimli, Çatalağzı ve Muslu Belediyelerinin atık toplama ve ara transfer istasyonları ile ilgili Müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde, Karadon transfer istasyonunun kullanılmadığı ve evsel nitelikli katı atıkların katı atık bertaraf tesisine gönderilmediği tespitleri yapılmıştır. Yine bu konu son dönemde yerel basında da sık sık gündeme getirilmiştir.

İl Müdürlüğümüzce; 10/02/2016 tarihinde yapılan denetimde; evsel nitelikli katı atıkların; Kilimli ve Çatalağzı Belediyelerince Kilimli sahilinde bulunan Alacaağzı Mevkiine; Muslu Belediyesince de Muslu sınırları içerisinde kalan İtfaiye İstasyonu alanında vahşi depolamasının yapıldığı tespit edilmiştir.

2872 sayılı Çevre Kanununun 20. maddesi (r) bendinde; "Bu Kanunda ve yönetmeliklerde öngörülen usul ve esaslara, yasaklara veya sınırlamalara aykırı olarak atık toplayan, taşıyan, geçici ve ara depolama yapan, geri kazanan, geri dönüşüm sağlayan, tekrar kullanan veya bertaraf edenlere idarî para cezası verilir." hükmü gereğince mevzuat yükümlülüklerini yerine getirmeyen Kilimli, Çatalağzı ve Muslu Belediye Başkanlıklarına 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri uyarınca gerekli işlemler başlatılmıştır.