Zonguldak’ta, 1935'te kurulan ve 1988'de ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle yıkılan Üzülmez Kok Fabrikası'nın koruma altına alınan 63 metre uzunluğundaki bacası bugüne kadar restore edilmezken, aynı alanda hafriyat ve kömür üretimi tartışması gündeme damgasını vurdu.

Üzülmez Kültür Vadisi, Makson projelerinin yer aldığı ve Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca sanayi mirası olarak kok fabrikası bacasının koruma altına alındığı bölgede özel kömür ocağının hala faaliyet göstermesi akıllara soru işaretleri getirdi. Zonguldak Belediyesinin “Tescilli kok bacası ve koruma alnıdır. Hafriyat dökmek yasaktır” şeklinde tabela asmasına karşın Özdil-Durdu Madencilik firmasının bölgede nakliye ve havalandırma adı altında aldığı özel izinle bölgede çalışmaya devam etmesi dikkatlerden kaçmıyor.

DEVLET ÇEKİLDİ ÖZEL DEVAM EDİYOR

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü Üzülmez Müessesesine bağlı direk harmanını Kozlu’ya naklederken, Ambar kapatılırken, Garajda başka alana naklediyor. Üzülmez Müessese Müdürlüğünün taş tumbası da bu alanda iptal edilirken, Kültür Vadisi projesinin bulunduğu alanda görüntü kirliliğine de yol açan özel ocağın izinsiz olarak kömür çıkardığı da iddia ediliyor. Valilik, TTK, Karabük Koruma Kurulu, Belediye ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü arasında yazışmaların yanı sıra kaçak kömür üretimi yapıldığı video kayıtları ile tespit edilmesine karşın Cumhuriyet Savcılığı ve İl Emniyet Müdürlüğünün halen bir sonuç çıkmaması da özel ocak işletmesinin özel koruma altına alındığı şeklinde yorumlanıyor.