Halkın Sesi’nin yaptığı haberler üzerine suç duyurusu yapan CHP’nin talebini yerinde bulan Cumhuriyet Savcılığı, Zonguldak Valiliği aracılığıyla İçişleri Bakanlığından izin istedi.

Kamuoyunu her konuda aydınlatmayı görev bilen, yapılan yolsuzlukların kamu adına üzerine giderek araştırılmasını isteyen Halkın Sesi’nin haberleri pek çok alanda karşılık buluyor. Gazetemizin Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’la ilgili yaptığı “Hayalet Müdüre 5 Ay Maaş Ödemiş” ve “Saadet Zinciri Kurup Çatır Çatır Yemişler” başlıklı haberleri üzerine başlayan adli süreç, yeni bir aşamaya geldi. Yayınımız üzerine harekete geçen Cumhuriyet Halk Partisi, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak gerekli soruşturmanın yapılmasını istedi.

Dosyayı inceledikten sonra iddiaları ciddi bulan Cumhuriyet Savcılığı, Ömer Selim Alan hakkında işlem yapabilmek için “4483 Sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun” uyarınca, Zonguldak Valiliği aracılığıyla İçişleri Bakanlığı'ndan izin istedi. Başsavcılık bakanlıktan izin çıktığı takdirde, Alan’ın ifadesine başvurarak yargılama yoluna gidecek.

 

İÇİŞLERİ BAKANI 30 GÜN İÇİNDE KARAR VERECEK

Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için izin vermeye yetkili merciler ve izlenecek usul 4483 sayılı kanunla belirleniyor. Kanuna göre, büyükşehir belediye başkanları, il ve ilçe belediye başkanları; büyükşehir, il ve ilçe belediye meclisi üyeleri ile il genel meclisi üyeleri hakkında yargılama izni İçişleri Bakanı tarafından veriliyor. Yasaya göre dosya eline ulaşan İçişleri Bakanı ön inceleme başlatacak. Ön inceleme, bizzat Bakan tarafından yapılabileceği gibi görevlendireceği müfettişler ya da başka kamu görevlilerince de yapılabilecek. İçişleri Bakanı yapılan ön inceleme raporu üzerine soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine karar verecek. Bu süreç en fazla bir ay içinde tamamlanarak ilgililere tebliğ edilecek.

 

İDDİALAR NEYDİ?

Halkın Sesi 8 Ocak 2020 tarihli sayısında, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın Mehmet Sinan Erdoğan isimli bırakın işe, hayatı boyunca Zonguldak’a bile gelmeyen bir şahsı, özel kalem müdürü olarak atayarak 5 ay maaş ödediğini ortaya çıkardı. Haberde yer alan bilgiler arasında, AKP Genel Merkezi tarafından ismi verilen hayali özel kalem müdürünün yasadaki açığı kullanarak buradan bakanlıklara atanacağı iddiası da yer alıyordu. Süreç içinde bu iddiamız da doğrulandı, Erdoğan, atanmayı bekleyen binlerce insanın önüne geçti, sınavsız olarak Sağlık Bakanlığına şube müdürü olarak atandı. “Saadet zinciri kurup çatır çatır yemişler” başlıklı haberdeyse, Zonguldak Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünün hediye ve promosyon işlerinin, tamamının, karı kocaya ait iki ayrı firmaya verildiğini iddia eden Halkın Sesi, 800 bin liralık alımın, doğrudan temin yoluyla, hukuka aykırı olarak ihalesiz olarak yapıldığını ortaya çıkardı.  Haberdeki bir diğer iddia ise bu alımlar için yasa gereği üç firmadan alınması gereken tekliflerin hep aynı firmalardan olması ve ihalelerin de aynı firmalara kalmasıydı.