Zonguldak’ta oto galericileri 69 ambarları mevkisine taşımayı amaçlayan; ancak imar değişikliğiyle Mobilyacılara tahsis edilen Zonguldak Otomotiv Merkezi(OTOZON) Projesi, yargıya taşınıyor.

TSO tarafından kent merkezinde faaliyet gösteren 30 galericinin 69 ambarlarına taşınmasını amaçlayan OTOZON projesinde imar değişikliği yapılarak Mobilyacılar Sitesi’ne dönüştürüldü.

Dün bir grup oto galerici esnafıyla belediye meclisine katılarak mecliste görüşülen teklife tepki gösteren Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, “100 metre kare alana istedikleri para belli. Bu vebalin altında kalırsınız” demişti. Ancak buna rağmen teklif meclisten geçti.

Bu gelişme üzerine Halkın Sesi’nin sorularını cevaplandıran Zonguldak Oto Galericileri Derneği Başkanı Mustafa Özcan, konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

Başkan Özcan’ın açıklaması şöyle:

“Galerici olmayan biri bu ihaleye giremezdi. Bu yüzden TSO, Zontim diye bir şirket kurarak galericilere işyeri yapacağım diye bu yeri yıllık 20.400 liralık cüzi bir miktara kiraladı. Amaç galericilere bir yer yapmaktı, fakat daha sonra bir araya geldiğimizde bize metrekaresi 5 bin liradan yani 100 metrekare inşaatı bize 500 bin liraya satmak istediler ve kiracı olacaktık. Biz de dernekteki arkadaşlarımızla beraber bu kadar fahiş fiyata burayı alamayacağımızı söyledik.

“KAPAK OLSUN”

Bayındırlıktaki inşaat birim fiyatını aldığımızda o tarihte 100 metrekare inşaatın 70 bin lira birim fiyatı vardı. Hatta bu yerin ihale bedeli mülk sahibi olmak istersen 6 trilyon. 30 esnaf 200 bin lira verdiğimizde bu yerin tapusunu satın alabiliyorduk. 100 metrekare de üzerinde inşaat yapsak 100 metresi kapalı alanlı 300 metrekare toplam alanı olan bir yere 300 bin liraya mülk sahibi olacaktık. Derken şuna karar verdik: Zontim denilen şirket devletin yeriyle devletin esnafının üzerinden ticaret yapma düşüncesi olduğunu, biz de buna taraf olamayacağımızı kamuoyuna duyurduk.

 

Bugünkü hadisede bir yıl süresince proje geliştirmeyen Zontim, uzatma sürelerinin bitimine 7 ay kala mobilyacılar ve dekorasyonlular adına imarı değiştirdi. Biz hiç bir esnaf kuruluşuyla karşı karşıya gelmek istemiyoruz bunun için hayırlı olsun diyoruz ama bu imar değişikliğini yapan kişiler bunun vebalini taşıyacaklardır. 13 Ağustos tarihi itibariyle de yeterliliği olmayan hiçbir oto galerisi satış yapamayacaktır. Bu da imarı değiştiren arkadaşlara kapak olsun.”

Haber: Abdullah Karabacak