Ülkemizde oyun havaları oldukça sevilen ve kullanılan bir türdür. Genellikle düğünlerde, sünnet merasimlerinde, kutlamalarda çalınır ve hareketli ezgileriyle dansa da çok elverişlidir. Kürtçe oyun havaları da bu mahiyettedir. Bu şarkılarda marşı andıran ezgilere daha sık rastlanmaktadır. Bu şarkı türündeki en önemli isimlerden bir tanesi Şıvan Perver’dir. Kürt düğünlerinde çok sevilen bir eylem olan halay çekmeye imkan veren havaların olmasına da önem verilmektedir. Karadeniz insanı horonu ne kadar tutmaktaysa Kürtler de halayı o kadar tutmaktadır.

Kürtçe Oyun Havası Sevenler

Yakın zamanda gelen serbestlikle Kürtçe şarkılara ulaşmak ve dinlemek de kolaylaşmıştır. İnternet ortamında bir tıkla ulaşabileceğiniz Kürtçe oyun havaları mp3 indir seçenekleriyle bilgisayara ya da telefona da yüklenebilmektedir. Hareketli ezgileriyle kısa sürede taraftar toplayan bu müzik türünün seveni oldukça fazladır. Bu artış özellikle İbrahim Tatlıses’in Şemmamme isimli şarkısının piyasaya sürülmesiyle baş göstermiştir. Yalnızca doğuda değil batıda da kendine has bir dinleyici kitlesi oluşturmuştur. En çok dinlenen oyun havalarından birkaç tanesi ise şunlardır:

Halay çekileceği zaman ya da uzun hava söyleneceği zaman ilk akla gelen seçenekler arasında Kürtçe şarkılar da gelmektedir. Kürtçe oyun havalarının yaygınlaşmasında ise, bu ezgilerin mp3 indir gibi uygulamalar vasıtasıyla indirilmesi etkili olmaktadır.