Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Batı Karadeniz bölgesindeki illeri ziyareti kapsamında Zonguldak'ta düzenlenen "Türkiye Nereye Gidiyor? Ne Yapmalı?" konulu halk toplantısında emekçilerle bir araya geldi. Pera Performans Kafe'de gerçekleştirilen toplantıya KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri, GMİS, HDP, CHP, TKP, SOL Parti ve Yeşil Sol Parti yöneticileri de katıldı.

Odalarının tahliye edilmek istenmesine karşı mücadele eden Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve maden mühendisleriyle dayanışma içinde olacaklarını belirterek konuşmasına başlayan Ercüment Akdeniz, “Türkiye nereye gidiyor?" sorusuna “Zenginler için iyi bir yere gittiği kesin ama emekçiler açısından tablo son derece vahim” yanıtını verdi. Türkiye Taş Kömürünün özelleştirildiğini belirten, göçmen işçilerle yerli işçilerin karşı karşıya getirilmek istendiğini vurgulayan Akdeniz, Zonguldak halkına Cumhur ve Millet İttifakı dışında bir halk iktidarı için 3. seçenek çağrısı yaptı.

"HALKIN ÖRGÜTLÜ GÜCÜNÜ MEYDANLARDA GÖSTERİRSEK BU SEÇİM GÜVEN ALTINDA OLUR"

Akdeniz konuşmasına şöyle devam etti: "Faiz iner ya da çıkarsa bunun kazananı döviz zenginleri oluyor. Kaybedeni ise biz emekçiler oluyoruz. Sınıfsal uçurum AKP döneminde daha da derinleşti. 1 gecede doların 40 kuruşluk artmasıyla170 milyar kazandı döviz zenginleri, biz halk olarak 105 milyar kaybettik. Şimdi diyorlar ki 'asgari ücret ne kadar olacak?'. İktidar yanlısı gazeteler 3 bin 600-4 bin gibi rakamlar veriyor. Sendikalar açıklama yapıyor. Artık bu artışın TL olarak telaffuz edileceği dönem değil, kaç dolar olacak, bunu konuşmak durumundayız. Emekçilerin dayanacak gücü kalmadı. Diyorlar ki 'aman seçimi bekleyelim, aman provokasyona gelmeyelim'. Provokasyonu yapanlar emekçiler değil ki, provokasyon yapanlar belli. Biz bir araya gelip demokratik haklarımızı kullanıp güçlü mitingler yaparsak bu iktidar gider. Şimdi bu gidişattan çıkış için diyorlar ki 'acı reçete şart'. Acı reçete halkın daha da yoksullaşmasıdır. 2022 bütçesinde ortaya koydular. Emek Partisinin birinci çağrısı 'seçimi bekleme, harekete geç'. Hayat pahalılığına hayır, vergide adalet, insanca yaşayacak asgari ücret, halk için bütçe diyerek meydanlara inelim. Bunun için hazırlanalım Zonguldak’ta büyük mitingler yapalım. Bir araya gelirsek, halkın örgütlü gücünü meydanlarda gösterirsek bu seçim güven altındadır. Yapamazsak olmayacağını 7 Haziran-1 Kasım döneminden de biliyoruz. İttifaklarımız farklı, tercihlerimiz farklı olabilir ama halkın acil talepleri için yan yana gelebiliriz."

"KENTİN YAĞMALANMASINA,  BETONLAŞMAYA, TTK’NİN İÇİNİN BOŞALTILMASINA İZİN VERMEMELİYİZ"

Çatalağzı başta olmak üze bölgede çevreyi ve sağlığı tehdit eden termik santrallere değine Akdeniz,  Fiyos projesi ile birlikte Çaycuma’da organik tarım ve hayvancılık arazilerinin endüstriyel bölge ilan edilmesine ve betonlaşmaya karşı mücadelw çağrısı yaptı. Zonguldak özelinde kömür sektöründe çalışan işçilere hitaben de konuşan Akdeniz, Türkiye Taş Kurumu’nun (TTK) özelleştirilme sürecinden bahsetti. TTK’ye ait  sahaların özel şirketlere peşkeş çekildiğini ifade eden Akdeniz, iktidarın gece kararnameleriyle patronlar lehine kararlar alacak bir düzen kurduğunu söyledi. Pek çok kurumun özel sermayeye peşkeş çekildiğini söyleyen Ercüment Akdeniz, “Bir kent ve TTK’den kalan birikimler yağmalanıyor. Şimdi Çinli işçileri getiriyorlar. Bizim mülteci ve göçmen işçilerle bir sorunumuz olamaz. Biz sınıfsal bakarız, biz hangi milliyetten olursa olsun işçilerin kardeşliğini savunuruz. Çinli işçilerin düşük ücretle, güvencesiz çalıştırılmasına izin veremeyiz. Yerli-göçmen işçi demeden birlikte mücadele etmeli, birlikte sendikal mücadele vermeliyiz. Kentin yağmalanmasına, TTK’nin içinin boşaltılmasına, yerli ve göçmen işçilerin karşı karşıya getirilmesine karşı Zonguldak halkı, işçiler birlikte mücadele etmelidir” dedi.

3. SEÇENEK ÇAĞRISI

Türkiye’nin önünde kritik bir seçim olduğunu da ifade eden Akdeniz, 3. seçenek tartışmalarına da değindi. Emek Partisi, Sol Parti ve TKP arasında süren görüşmelere değinen Akdeniz “1 yıl önce parti kongremizde 3'üncü bir halk seçeneği yaratmak zorundayız dedik, Cumhur ve Millet İttifakı dışında bir halk seçeneği yaratmalıyız dedik. 1 yıldır da bunun çabası içindeyiz. Bu ülkenin emekçileri Millet İttifakı'nın, Babacanların ekonomi programına yedeklenmemelidir. Platformumuz sadece seçimlerle sınırlı değil. Seçimler sonrasında da gelişebilecek her duruma hazırız. Seçimler bittiğinde de birlikte mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Akdeniz'in konuşmasının ardından soru cevap bölümünde çok sayıda katılımcı söz aldı. Emek ve demokrasi güçlerinin birliği ve 3. seçenek üzerine soru ve görüşlerin paylaşıldığı bu bölümde TTK'de yerüstü biriminde çalışan bir maden işçisi de söz aldı. 2018 yılında KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerden olduğunu aktaran maden işçisi, "Biz kadroya alındık, maaşımız artar, koşullarımız iyileşir diye sevinirken bir baktık maaşımız taşeronla aynı seviyede. Evet yan yana gelmeli ve güçlü mitingler yapmalıyız, bu kesinlikle doğru ama nasıl yapacağız? Bizim hep özlemini duyduğumuz emekten yana, sol partilerin yan yana gelmesiydi. Şimdi bu adımlar atılıyor. Bu sevindirici ancak keşke daha önce olsaydı. Size katılıyorum, bu mücadele sadece seçimlerle sınırlı kalmamalı" dedi.

Sol Parti’den İsmail Yıldız ve Uğur Şafak Şeneri HDP’den Zeki Salmanoğlu ile katılımcılardan Recep Adıgüzel ve Ali Rıza Çetin emekçilerin birliği ve üçüncü seçenek üzerine görüşlerini ifade ettiler. Tüm Bel-Sen Zonguldak Şube Başkanı ve KESK Zonguldak Şubeler Platformu dönem sözcüsü İsmail Sefertaş, “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla KESK tarafından yapılacak bölge mitingleri öncesinde başlatılan imza kampanyasını duyurdu. Eğitim Sen Zonguldak Şube yöneticisiyken ihraç edilen İsmet Akyol ise Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisiyken ihraç edilen Gökhan Taner Günsan'la birlikte Çaycuma'da neden hedef olduklarını anlatıp ihraç edilme sonrası takipsizlik kararıyla sonuçlanan belgeleri içeren ayrıntılı bir dosyayı Ercüment Akdeniz’e sundu. Konuşmasında Akyol ve Günsan’ın hukuksuz bir şekilde ihraç edilmesine değinen Akdeniz,  dayanışma duygularını iletti.

Soru cevap bölümünün ardından Grup Kömür Karası sahne alarak müzik dinletisi sundu.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI VE EKREM EKŞİ'NİN YAKINLARINI ZİYARET EDİLDİ

Ercüment Akdeniz, Zonguldak programı kapsamında tahliye edilmesi istenen Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokalini ziyaret ederek oda başkanı Çağlar Öztürk ve oda yöneticileri ile bir araya geldi. Zonguldak'ın simgelerinden biri olan yapının tahliye ve yıkım girişimlerine karşı dayanışma duygularını iletti. Akdeniz,  İTÜ Mimarlık Fakültesinde okurken 12 Eylül 1980 Askeri darbesinde gözaltında öldürülen Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) gençlik sekreteri Ekrem Ekşi'nin yakınlarını da ziyaret etti.