ÖZEL HABER - Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Gazetemiz Muhabiri Cevdet Akgün’ün sorduğu sorulara Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde yanıt verdi. Verilen yanıtlara göre, TÜBİTAK’a yaptırılan norm kadro çalışmasını tamamlayan TTK’de mekanize kazı yöntemine geçiş nedeniyle işçi gereksinimi en az 5’te bir oranında azalıyor.

Gazetemizin muhabiri Cevdet Akgün, Türkiye Taşkömürü Kurumu genel Müdürlüğüne yazılı sorular yöneltti. Bilgi Edinme Kanunu uyarınca verilen yanıtlarda önemli açıklamalarda bulunuldu.  TTK’nin 2019 yılında enerji santrallerine 397.482 ton kömür satıldığı bildirilirken, satış bedeli ticari sır sayılarak açıklanmadı. Verilen yanıtlara göre 2020 Ekim sonu itibariyle işçi sayısı 7.745. Bunun 6.349’unun yeraltında çalışıyor. 2.763 kişi üretim işçisi olarak görev yaparken, işçisi başına düşen üretim miktarı 3 ton/yevmiye civarında seyrediyor.

 

YARI MEKANİZE AYAK SİSTEMİ SAYESİNDE İŞÇİ İHTİYACIMIZ AZALACAK

İşçi açıklarıyla ilgili bir soruya, “Kurumumuzda şu an yeraltı ve yerüstü toplam işçi norm sayısı 14.000’dir. Bunlardan 11.500’ü yeraltı, 2.500’ü yerüstü ve 5.152 PAÜ normu olmasına karşın, 2020 yılı ekim ayı itibariyle toplam işçi sayımız 7.745 ve PAÜ işçisi sayımız ise 2.763’dir. Kurumda mekanize kazı eksenli yeniden yapılanma çalışmalarımız devam etmekte olup 2017 yılında 103 metre olan yarı mekanize ayak boyu şu an itibarı ile yaklaşık 550 metre olup 2021 yılı başından itibaren bu uzunluk 1000 metre olacaktır. Toplam ayak uzunluğu 1600 metredir. Bu sayede bilhassa yarı mekanize kazı ayaklarda 16 kişi ile yapılan birim alanda iş 3 kişi ile yapılacaktır. Bu bilgilerden hareketle mevcut hedef kabullere göre norm kadro çalışmamız tamamlanmıştır” şeklinde yanıt verilerek üretim sisteminde yapılacak değişikliklerle işçi ihtiyacının da azalacağı bildirildi.

 

GENEL MÜDÜRLÜKTE %32, MÜESSESELERİMİZDE İSE %33 KÜÇÜLDÜK

Kurumda küçülmeyle ilgili bir soruya verilen yanıtta da, “Bahse konu çalışmalar 30.04.2019 tarihinde tamamlanmış ve bazı birimler kapatılmış, bazı birimler birleştirilmiş olup Genel Müdürlük Birimlerinde %32, Müesseselerimizde ise %33 oranında küçülme meydana gelmiştir. Bunun sonucunda Bakanlığımızla da yapılan görüşmeler sonucunda Yönetim Kurulumuzun 28.07.2020 tarih ve 173 sayılı kararı ile de uygun görülerek yeniden yapılanma ve norm kadro projesi uygulamaya konulmuştur” denilirken, TTK’nin zararıyla ilgili bir soruya da, “Dünyada derin yeraltı maden işletmeciliği yapan bütün ülkeler işçilik ve üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeni ile madenleri sübvanse etmektedir. Ülkemizde de durum aynıdır” denildi.

 

SANTRALLERE KÖMÜRÜ KAÇA SATTIĞIMIZI TİCARİ SIR OLDUĞU İÇİN AÇIKLAYAMAYIZ

Santrallere satılan kömür fiyatları hakkındaki soruya, “Bu kömürler müşterilerimize özel anlaşma ile satılmakta olup satış fiyatları ticari sır niteliğinde olup gizlilik ilkesi gereği verilememektedir” şeklinde yanıt verilirken,  rödevanslı sahalarda 2019 yılında toplam 472.432 ton, 2020 yılı Ocak-Eylül ayları arası toplam 248.780 ton üretim yapıldığı bildirildi.  Atık sahalarından alınan şistlerle ilgili bir soruya ise verilen yanıt “Kurumumuzun atık sahalarında bulunan şistlerin kalori değerleri tespit edilerek ton başına satış fiyatları belirlenmiştir. Bu fiyatlar üzerinden atık sahalarında bulunan şistler talep eden kişi/kurum/kuruluş/firmalara bedeli karşılığında satılmaktadır. Alacaağzı şist sahasında bulunan şistlerin satış işlemleri; nakliyeyi yapan kamyonların kapasiteleri dikkate alınarak hesaplanmakta ve hesaplanan bedel müşterilerden tahsil edilmektedir. Karadon TİM’in faaliyet alanı ve imtiyaz sahasında bulunan Alacaağzı atık sahasında güvenlik kulübesi, 7 gün 24 saat Kurumumuz güvenlik görevlilerince kontrol, gözetim ve denetim altında tutulmaktadır” şeklinde oldu.

 

ŞLAM KAÇAKLARINA MÜSAADE ETMİYORUZ

Çatalağzı lavuarıyla ilgili soruya verilen yanıtın bir bölümünde ise şunlara yer verildi: “Çatalağzı’nda faaliyetini sürdüren firma 26.04.2018 tarihinde geçici kabulü yapılarak kömür yıkamaya başlamıştır. Sözleşme gereği yıkama faaliyetleri firma tarafından kapalı devre çalışmak üzere projelendirilmiştir. Kömür yıkama tesisinde kullandığı suyu tikiner tankında temizleyerek, temizlenmiş suyu tekrar tesiste kullanmaktadır.  Firmanın kömür yıkama tesis ve faaliyetleri lavuar denetim başmühendisliğine bağlı denetim gurubu tarafından takip edilmektedir. Denetim gurubu firma faaliyetlerine kameralar, anlık dijital veri ve fiili olarak yakınen izlemektedir. Lavuar verimliliği, ağır ortam, lave, rekompoze, filtrasyon ürünü ve şişt ürünleri kül /kalori ve nem içerik değerleri periyodik olarak kontrol edilerek raporlanmaktadır. Sözleşmeye aykırı değer ve kaçaklar tespit edildiğinde sistem durdurulmaktadır. Şlam kaçaklarına müsaade edilmemektedir.” (Haber: Cevdet Akgün)